Joanna André visar upp familjens vardagsliv och drömmiga resor i ”The Swedish family” på Youtube.
Joanna André visar upp familjens vardagsliv och drömmiga resor i ”The Swedish family” på Youtube. Foto: Joanna André/Privat

The Swedish family-Joanna: ”Youtube har gjort mig till en bättre mamma”

Joanna André och Axel Berggren slutade sina vanliga jobb för att satsa helt på familjens Youtube-kanal. Nu har de runt 8 miljoner visningar i månaden på The Swedish Family, där de visar upp sin vardag med barnen Alma och Harry.

För två och ett halvt år sedan levde Joanna André, 36, och Axel Berggren, 35, i Stockholm som en helt vanlig familj. Joanna jobbade som tv-producent och Axel som ingenjör. Som en kul grej började Joanna göra filmer om familjens vardag, med barnens första besök hos frisören, tandläkaren och en halsmandelsoperation. Den 8 januari 2017 laddade hon upp det första klippet på Youtube.

 – I början var det bara en hobby, vi hade ingen tanke på att vi skulle få så många tittare, berättar hon.

Men fler och fler tittare blev det, och idag är det nog inte många svenska barn som inte har koll på Alma, 7, och Harrys, 4,5, alla äventyr tillsammans med sina föräldrar.

– Vi bestämde inte från en dag till en annan att vi skulle skaffa en Youtube-kanal och säga upp oss. Det tog många månader innan vi började få tittare och när det började gå bra tog det allt mer tid. Jag kände helt enkelt att jag inte hann med både jobb, vardag och kanalen eftersom jag redigerar allt själv.

För Joanna, som var frilansare, var inte steget så stort som för Axel som var ingenjör. Det var föst när de bestämde att de ville ut på en fyra månader lång resa som även Axel sa upp sig.  

– Det funkade ekonomiskt eftersom vi hade fått så pass många visningar på kanalen och fick in pengar via reklamen. Då, när vi bestämde att vi skulle resa, hade vi runt 5 miljoner visningar i månaden. Då hade vi haft kanalen i 18 månader.

Familjen åkte på sin långresa till Asien i våras, där tittarna fick följa med dem på snorkelutflykter, sjukhusbesök efter benbrott(!), i djungeln och på vattenland.

”The Swedish family”, bestående av Joanna, Axel, Alma och Harry, följs av miljontals tittare när de åker jorden runt. Foto: The Swedish family/Privat

Barnen verkar ju tycka att det är kul, vill de alltid vara med?
– Nej, inte alltid, men oftast. Vi brukar be dem berätta var de befinner sig och så. 

Mutar ni dem om de inte vill filma?
– Nej, om något barn inte vill vara med så behöver de inte. Vårt välmående går alltid först. Dessutom blir det inte bra om barnen inte är sugna. Det är många fler som tittar om det märks att vi har kul!

Kommer det fram många till er när ni är ute bland folk?
– Ja, vi har precis filmat på Astrid Lindgrens värld, och det kom fram jättemånga.  

Ställer ni alltid upp på bild eller är det för jobbigt?
– Folk är ju väldigt snälla, men vi kan känna att det blir för mycket när det kommer fram personer stup i kvarten och vill ta bild, att bli igenkända är inget vi har suktat efter. Det är ansträngande för barnen. Men vi har utarbetat en strategi som innebär att vi säger en tid och plats där vi kan ta bilder och prata, och så möts vi alla där! 

Är ni ofta med om att troll kommenterar?
– Inte på Instagram eftersom man inte är anonym där, men på Youtube kommer det alltid någon kommentar som vi får ta bort. 

 Vad handlar de om?
– Om det är något om mig eller Axel spelar det inte så stor roll, det rör inte oss. Det kan stå att jag är si och så, och då tänker jag mest ”ja det kanske jag är”. Det kan stå att vi är dåliga föräldrar, men det vet vi ju att vi inte är. Däremot om kommentarerna handlar om Harry eller Alma – då blir det jobbigt som förälder.

Vad står det då?
– Det kan stå att de är dumma eller fula och det vill vi ju självklart inte att de ska kunna se senare när de kan gå in och läsa själva. Jag hade inte förstått magnituden av arméer av nättroll som finns innan vi började med Youtube. Men på vår kanal ser man oftast att det är någon som är yngre som skrivit, och att den inte mår bra. Om man kollar upp vem det är som skrivit är det kanske någon som är typ 12 år. Det är inga vuxna troll som skriver elaka saker. 

 Har ni fått mycket kritik för att ni flyger?
– Vi har fått en del. Kontot Aningslösa influensers skrev om oss till exempel. Vi har inga problem att förstå den kritiken, men att göra den här resan hade vi drömt om väldigt länge, och sedan får man kompensera så gott det går. Vi har elbil, jag äter bara vegetariskt, vi konsumerar lite. Jag har inte köpt nya kläder på ett år.

Inte ens trosor?
– Nej, inte strumpor heller. Det är klart att det inte går att kompensera helt…

 Är du och Axel alltid ense om vad ni ska lägga upp?
– Vi diskuterar hela tiden innehållet men vi är nog ganska samspelta. Det finns ju en gräns mellan att vara personlig och privat. Om någon inte känner för att filma något som känns för privat, då gör vi inte det.

The Swedish family i Kneippbyn på Gotland. Foto: The Swedish family/Privat

Varför tror du att er kanal har blivit så populär?
– Folk känner igen sig, vi är som de flesta, som en family next door.

Vad har ni för inkomst i månaden?
– Man blir inte rik som ett troll på det här, men jag känner mig rik för att jag får möjlighet att leva på det. Vi tar båda ut en lön och resten åker in i bolaget. Men det är himla olika varje månad. 

Vad gör Axel om du redigerar allt?
– Han sköter ekonomin och vårt aktiebolag, allt sånt. Filmar gör vi båda två.

Vad är det bästa med att leva livet ni lever?
– Friheten. Att vi bestämmer våra egna arbetstider och att det är vi som bestämmer vad vi ska lägga upp. Och så klart att vi får vara med barnen så mycket.

Och det sämsta?
– Att vi lägger upp allt material på en plattform vi inte äger. Det är läskigt, för allt ligger i andras händer. Det kan räcka att Youtube ändrar i en algoritm så går antalet visningar ner direkt. 

Ni ser alltid så otroligt glada och pepp ut, händer det att ni bråkar?
– Ja så klart vi bråkar. Men då filmar vi ju inte, haha!

Ni blir ju väldigt igenkända, vad händer om ni till exempel börjar bråka när ni är ute bland folk?
– När vi är utomlands är det ju ingen som känner igen oss, men vi bjuder på det i så fall. Kanalen har faktiskt gjort oss till bättre föräldrar. Vi filmar ju otroliga mängder som vi sedan kollar igenom innan jag klipper ihop. Där ser man ju exakt hur man är mot barnen. Jag ser hur vi pratar, hur inlyssnande vi är, hur vi läxar upp barnen, ALLT. Alla föräldrar borde filma sig själva för att se hur de är i vardagen. 

– Sedan är vi ganska bjussiga även när vi filmar. Det händer att vi slår på kameran direkt på morgonen när man ser ut som ett skogstroll. 

Hur länge kommer ni att fortsätta göra det här?
– Så länge vi tycker att det är kul. 

 Vad händer om ett av barnen skulle säga att hen inte vill vara med längre?
– Då skulle vi lägga ner. Vi kommer bara fortsätta så länge alla vill vara med!

Joannas bästa tips till andra mammor som vill göra Youtube-karriär:

1. Var personlig och bjud på dig själv. 

2. Gör grejer som DU tycker är kul och är intresserad av. Om du älskar odling, skapa en kanal om odling. 

3. Det finns inga genvägar. Det är segt i början, vi hade kanalen i åtta månader innan det hände något. Det kan gå länge utan att någon tittar.

4. Det ska vara roligt. Då lyser glädjen igenom och då kommer och stannar tittarna.

Läs även om Youtube-mammorna Jonna Lundell och Ida Warg!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!