Ida Warg: “Jag förstår inte hur man kan mobba en bebis!”

Influencern Ida Warg om momshaming och sina bästa tips för att lyckas på Youtube.

Influencern Ida Warg om momshaming och sina bästa tips för att lyckas på Youtube.

Vad tjänar hon i månaden? Är hon och maken Alexander Pärleros alltid överens om vad som ska läggas upp i sociala medier? Och hur tacklar hon näthatet? Vi tog ett snack med momfluencern Ida Warg! 💛

2006 flyttade 19-åriga Ida Warg (född 19861127) från småstaden Åmål till Stockholm för att delta i dansprogrammet ”Floor Filler”. Det var första steget mot det som senare skulle göra henne till en av Sveriges mest populära influencers. Parallellt med studier på balettakademin började Ida Warg att blogga och det som från början varit ett sätt att ge familjen hemma i Åmål en daglig uppdatering om hennes liv klättrade snabbt på blogglistorna. Tack vare hennes intresse för träning och hälsa föll det sig naturligt att bloggen kom att handla om just det och 2014 utsågs hon till årets tränings- och hälsoblogg i Blog Awards.

Foto: Emily Dahl

Ida Warg blev övertalad att testa Youtube, något som visade sig vara en succé!

Sedan dess har Ida hunnit beta av stora reklamkampanjer för jättar som Stadium och Reebok, hon har poddat, byggt upp en gedigen följarskara på Instagram, lanserat sitt egna beautymärke ”Ida Warg” och skrivit en självbiografi (i butik i september). Och så har hon börjat vlogga, något som enligt Ida själv var långt ifrån självklart när ett av de stora Youtube-nätverken hörde av sig. De mer eller mindre övertalade henne att testa på det här med att vara en youtuber.

– Jag var inte alls intresserad först, utan tyckte att blogg var min grej. Men jag lovade att testa och efter två veckor var jag helt fast. Jag älskade verkligen att redigera videor. Men det tog ett tag att börja tjäna pengar på Youtube. Man får ju lite betalt per view i början men absolut inte så att jag klarade mig enbart på det.

I takt med att Ida fortsatt lägga upp klipp har antalet tittningar ökat och idag har hon över 230 000 prenumeranter på kanalen. En framgång hon delar med sin man, tillika poddkollega, Alexander Pärleros, som ofta syns i hennes klipp. De senaste åren har tittarna bland annat få se Alexander fria till Ida utklädd till kvinna i Thailand, deras bröllop och så kanske störst av allt – när deras son Elvis, 11 månader, föddes.

Är du och Alexander överens om vad som ska läggas upp i sociala medier eller tjafsar ni ibland om det?
–  Ibland, om vi tar en fin bild på oss eller familjen så vill båda lägga upp den, haha. Men oftast kommer vi överens och vi rådfrågar väldigt ofta varandra om i stort sett alla jobbfrågor.

Hur ser en vanlig dag ut för dig? 
– Det finns egentligen ingen vanlig dag eftersom alla dagar ser olika ut. Just nu hänger jag mest med Elvis under dagarna och ibland springer jag iväg på möten eller tränar. En gång i veckan kommer även min fotograf hem och fotograferar och filmar. När Elvis somnat på kvällarna sitter jag och jobbar. Då betar jag av alla mail, laddar upp videor, skriver blogginlägg och så vidare.

Som bekant har ju även framgång i sociala medier en baksida – nättroll. Och för Ida har mycket av de elaka kommentarerna kretsat kring hur hon är som mamma. Momshaming har nått nya nivåer när det gäller Ida. Bland annat har hon blivit rejält utskälld för att hon fixade naglarna och var borta från Elvis i två och en halv timme. Och i somras anmäldes hon till socialen av en läsare som tyckte att hon misshandlade Elvis som låg i en åkpåse i vagnen trots att det var tillräckligt varmt för att Ida själv skulle ha shorts.

Får du mycket skumma kommentarer på Youtube också? 
– Ja jag får en hel del skumma kommentarer. Jag har blockat vissa ord för att slippa de värsta men i stort sett varje dag kommer det någon kommentar om att jag inte gör rätt.

Du verkar ändå hantera kommentarerna bra. Känns det aldrig svinjobbigt?
– Jo, absolut känns det jobbigt ibland men eftersom det är vardagsmat så har jag lärt mig att inte bry mig om det. Jag vet vad som är bäst för mig och min son och det är det viktiga.

Kan du ge exempel på någon gång du blivit illa berörd av någon kommentar?
– Idag var det till exempel en tjej som hoppade på min sons utseende vilket gjorde mig väldigt arg. Förstår inte ens hur man kan mobba en 11 månader gammal bebis? Vad är det för människor? Det är de elakaste kommentarerna, när någon skriver elakt om min son. Skriv vad ni vill om mig men hoppa inte på ett oskyldigt barn. 

Foto: Privat

Urgulliga Elvis, 11 månader, syns frekvent på Idas sociala medier.

Visar du när du mår dåligt?
– Inte alltid men ibland. Jag pratade väldigt mycket om hur jobbig jag tycker att första delen av graviditeten var både fysiskt och psykiskt. Jag fick väldigt fin respons efter och många som då också vågade öppna upp och berätta om sina graviditeter.

Du släppte boken ”Min egen väg” i september, skriver du mer om det i den?
– I mina kanaler är jag personlig men i boken kommer jag vara privat. Jag kommer dela med mig av mycket som inte ens min man vet om. Det kommer vara allt från ätstörningarna jag hade när jag var yngre, hur jobbig början av graviditeten var, till hur livet var när jag hade ekonomiska problem och hur jag lyckades komma dit jag är idag i min karriär. Jag kommer även berätta om hur det gick till när jag startade min Youtube-kanal och baksidan av att vara en influencer.

Vad är det finaste någon skrivit i en Youtube-kommentar?
– Oj vad svårt. Jag får så mycket fint varje dag. Men det gläder mig så mycket när följarna engagerar sig när jag frågar saker, peppar och hejar på mig när de ser att folk försöker vara eleka eller trycker ner mig. Allt sådant värmer verkligen.

Vad är det bästa med att leva ditt liv på Youtube och i sociala medier? 
– All fin feedback som jag får varje dag. Utan den hade jag aldrig velat jobba med det här. Visst får jag elaka kommentarer men 98 procent av alla kommentarer är ändå kärlek. Sedan att man har en panel att fråga. Jag har ofta beslutsångest och frågar alltid mina följare om råd av kläder, inredning, mat, resor och så vidare.

Vad är det sämsta?
– Att man aldrig kan vara helt ledig och slappna av. Man måste hela tiden hålla igång för att vara aktuell.

Är det vanligt att folk kommer fram till er när ni är ute med Elvis, och vill ta kort och prata?
– Om jag går på stan absolut. Jag tycker det är så trevligt och pratar gärna om jag har tid.

Har du blivit arg på Elvis in public någon gång?
– Haha! Nej inte än, men det kommer säkert i trotsåldern.

Hur tänker ni kring integritet och att visa barn på nätet? 
– Jag tänker att vi visar Elvis nu när han är så liten och sedan när han blir äldre får han säg till om han inte vill vara med. Jag hade varit så glad om mamma och pappa hade filmat och fotat mig när jag var liten, så mycket som jag har filmat och fotat Elvis.

Märker du att folk vill bli vän med dig för att du är stor på sociala medier?
– Ja, ibland. Jag är ganska bra på att läsa människor och märker direkt om personen genuint vill vara min vän eller få ut något annat av vänskapen.

Vilka samarbeten skulle du inte göra?
– Jag skulle ALDRIG marknadsföra spelbolag eller alkohol eller andra produkter som kan göra folk beroende.

Vad tjänar du i månaden?
– Jag tar ut en lön, runt 40 000 kronor. Sedan fakturerar jag mer, men har anställda, till exempel min fotograf, som ska ha lön, och resten av pengarna placerar jag.

Kan du tänka dig att göra något annat?
– Ja det finns så mycket jag vill göra. Hade jag haft tid hade jag startat 100 företag till. Älskar att komma på nya företagsidéer och försöka förverkliga dem. Dock inser jag, speciellt nu när jag fått barn, att det är bättre att koncentrera sig på det jag redan har startat och inte dra igång en massa nytt. Förutom egenföretagare skulle jag även vilja vara lärare. Syslöjdslärare var mitt drömyrke när jag var liten, haha. Jag har varit städerska, jobbat på pizzeria, i klädbutik, på ett flertal restauranger, på Ica, som danslärare, dansare, på hemtjänsten och som mediesäljare.

Vad skulle få dig att tröttna på att vara influencer?
– Att aldrig vara ledig och för mycket negativ energi som dödar min kreativitet.

Hur länge tror du att du kommer vilja fortsätta med Youtube?
– Så länge jag tycker det är roligt. Jag har inga problem med att sluta och göra något hel annat. Det har jag gjort flera gånger tidigare i livet.

Ida Warg har 233 000 youtube-prenumeranter - nedan ger hon sina bästa tips för att lyckas på plattformen.

Idas 3 bästa tips till andra mammor som vill göra karriär på Youtube:

1. Ladda upp regelbundet. Följarna vill känna att de kan lita på att det alltid kommer upp videor. Bestäm att du gör en video i veckan och sätt en dag för det.

2. Filma och gör det du brinner för och inte det du tror följarna vill se. Det kommer att hålla bäst i längden.

3. Engagera följarna. Jag brukar till exempel ställa många frågor och låta dem vara med och bestämma inredning, kläder med mera. Jag älskar det, för jag får så bra hjälp och de tycker det är kul att de får hjälpa.

Läs även vår omslagsintervju med Ida: ”Jag vägrar acceptera momshaming!” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande