Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så pratar du med barnen om rasism

Känns rasism-snacket stort och besvärligt? mama tog hjälp av retorikexperten och trebarnsmamman Elaine Eksvärd som listar 5 saker du aldrig mer bör säga, 3 smarta tillfällen att ta upp ämnet med barnen och 2 sätt att bredda familjens vyer.

Ta rasism-snacket på bussen eller när du ska sätta på barnet ett ”hudfärgat” plåster – och lär dem att aldrig prata om afrohår som ”konstigt”.
Ta rasism-snacket på bussen eller när du ska sätta på barnet ett ”hudfärgat” plåster – och lär dem att aldrig prata om afrohår som ”konstigt”. Foto: Unsplash

5 saker du aldrig ska säga

Barn gör som du gör, så börja med att checka dig själv. Här är fem saker du aldrig någonsin ska säga igen:

Säg aldrig: N-ordet, m-ordet, färgad
Att man inte ska använda n-ordet har alla utom din rasistiska farbror förstått vid det här laget, men undvik också m-ordet, som tidigare användes för att beskriva en mixad person, då den ursprungliga betydelsen är nedsättande. Skippa även ”färgad”, som utgår från att vit är normen. Använd istället svart, brun, mörkhyad och mixad.

Säg aldrig: ”Du har så fint hår, får jag känna?”
Bara för att någon har afrohår betyder det inte att det är fritt fram att känna och kommentera det – tvärtom. ”Vi känner oss som djur i bur när någon frågar om de får känna”, säger Elaine. Undvik också att säga ”afrohår” och ”vanligt hår” – alla hår är vanliga!

Säg aldrig: ”Ditt barn har så perfekt gyllenbrun hy, och så där lagom lockigt hår!”
Mixade föräldrar får ofta höra att deras barn är lagom mörka – men vad säger det om den svarta föräldern? Tänk på att vissa komplimanger kan bli indirekta förolämpningar. ”Vi mixade blir som exotiska fåglar, medan svart hud är mer hotfullt”, säger Elaine.

Säg aldrig: ”Vad duktig du är på svenska!”
Många svarta svenskar har varit med om att okända människor – säkert i all välmening – börjar prata engelska när det ska småpratas i lekparken eller när det är deras tur att beställa mat på restaurangen. Ta hellre för givet att alla du träffar pratar svenska – du märker snart om du behöver byta språk.

Säg aldrig: ”Jag ser inte färg”
Bara den som aldrig är utsatt för rasism kan påstå att hen inte ser färg. Dessutom är det troligtvis inte sant. Om du inte ser färg rör du dig förmodligen i en väldigt homogent vit värld. ”Vi mörkhyade har inte möjligheten att inte se färg. Vi har tvingats att se den för att vi blir diskriminerade av den”, säger Elaine.

Retorikexperten Elaine Eksvärd, här med barnen Evelyn och Matheo, vill att vi ska tänka på hur vi uttrycker oss.
Retorikexperten Elaine Eksvärd, här med barnen Evelyn och Matheo, vill att vi ska tänka på hur vi uttrycker oss. Foto: Hannah Hedin

3 bra tillfällen att prata med barnen om rasism

När ni hoppar på bussen
Kolla var folk sätter sig nästa gång ni åker buss tillsammans, uppmanar Elaine. ”Svarta personer får ofta sitta själva. Det kan vara en bra utgångspunkt för att prata med barnen. Varför är det så? Förklara att svart är en hudfärg och inte en egenskap. Fråga varför barnen leker med sina kompisar, är det för att hon har långt hår, eller för att han har stora fötter? Nej, det är så klart för att de är snälla och roliga och inget annat!”

När du ska plåstra om skrubbsåret
Vilken färg har plåstret egentligen? Om det ska föreställa hudfärgat, varför finns det bara i en enda nyans? Konkreta saker är lätta för barnen att ta till sig och prata kring!

När barnet säger eller gör något rasistiskt
Många barn vet inte vad som är fördomsfullt och inte, och vi vuxna måste hjälpa dem på traven. Om ett barn säger ”Vilket konstigt hår du har!” till ett annat barn med afro kan du säga att ”Det är inte så konstigt, det är bara annorlunda från ditt, och ditt hår är annorlunda från hennes. Det är jättemånga som har lockigt hår i världen”, säger Elaine.

Så breddar du vyerna – för dig själv och för ditt barn

För barnen: Böcker och filmer är ett toppensätt att få ta del av andras erfarenheter. Läs barnböcker där huvudpersonen sticker ut från normen, och kolla på filmer med ett mixat persongalleri. Butiken @elsaochsam har specialiserat sig på barnprodukter med en större mångfald, och bokförlaget @olikaförlag ger ut böcker som utmanar stereotyper.

För dig själv: Elaine Eksvärd tipsar om att se över ditt Instagram-flöde. ”Om du saknar ett mixat umgänge så saknar du det perspektivet, men det lyxiga med digitaliseringen är att du faktiskt kan skaffa det ändå! Följ folk som är mörkhyade så får du en inblick i deras liv.”

Läs också vår intervju med Elaine Eksvärd: ”Folk tror att jag har kidnappat barnen”...
...eller den gamla intervjun om dotterns funktionsvariation: ”Evelyn har vidgat min värld”