Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Elaine Eksvärd: ”Folk tror att jag har kidnappat barnen”

När familjen är utomlands blir trebarnsmamman Elaine Eksvärd, 38, ifrågasatt som förälder. För inte kan väl hon som har så mörk hud ha vita barn? 

Retorikexperten och barnrättskämpen Elaine Eksvärd blir ofta tagen för nanny när familjen är utomlands, eftersom barnen Matheos, Evelyns och Pascals hy är ljusare än hennes.
Retorikexperten och barnrättskämpen Elaine Eksvärd blir ofta tagen för nanny när familjen är utomlands, eftersom barnen Matheos, Evelyns och Pascals hy är ljusare än hennes. Foto: Privat, Karl Nordlund

När den 7-åriga Elaine Eksvärd missade bollen på basketplanen kom kommentaren som ett spjut: ”Jävla n****!” 

– Jag började träna basket efter det – ett barns logik är ju som det är. Jag tänkte att om jag blir bra på basket kommer jag att slippa fler påhopp. 

Basketintresset höll i sig i elva år, men det gjorde tyvärr rasismen också. Under hela mellanstadiet blev Elaine – som i dag är 38 och retorikexpert och barnrättskämpe – mobbad för att hon var mörkhyad. 

– Många tror att rasismen bara finns på vita, homogena platser, men jag växte upp i en mixad miljö med väldigt många olika etniciteter, men där fördomarna togs med från respektive land. Jag har hört n-ordet på en massa olika språk och barn vars föräldrar varit tydliga med att de bara får gifta sig med en person från den egna färgen, religionen eller etniciteten. Utan att säga det så lär man barn rasism den vägen. Vi var ett fåtal mörkhyade personer på skolan, och jag var mobbad för min hudfärg under hela mellanstadiet. 

Elaine Eksvärd

Ålder: 38.

Familj: Maken Gustav, och barnen Matheo, 8, Evelyn, 5, och Pascal, 2.

Bor: I Stockholm.

Gör: Retorikexpert, författare, föreläsare och barnrättskämpe (treskablinoll.nu). 

Instagram: @elaineeksvard

Som mixad mamma till tre vita barn känner hon ständigt av rasismen även i vuxen ålder, framför allt när familjen är utomlands.

– Folk tror att jag är nannyn eller att jag har kidnappat barnen. Det visar väldigt tydligt vilken bild man har av mörkhyade personer. Jag minns när jag blev stoppad av en dansk kvinna i Spanien. Jag höll vår dotter Evelyn i min famn, och kvinnan pratade först engelska och sa att ”Flickan är väldigt vit och du är väldigt svart”. Jag svarade att jag är mixad och att generna fungerar så. Då bad hon mig att prata svenska. När jag gjorde det lämnade hon mig motvilligt med min egen dotter, fortfarande misstänksam mot att hon inte var min.

Elaine Eksvärd har en svart mamma och en vit pappa. Under hela mellanstadiet blev hon mobbad för sin hudfärg.
Elaine Eksvärd har en svart mamma och en vit pappa. Under hela mellanstadiet blev hon mobbad för sin hudfärg. Foto: Privat

Enligt Elaine finns det två problem med rasismen: Det ena är den tydliga diskrimineringen och strukturerna bakom den. Det andra är de som blundar för den. Som inte ens tänker på den – och den rollen har bara vita lyxen att ha.

– Många säger att de inte ser färg, för att vara lite självupphöjande så där. Men det kan man bara göra om man själv inte är i en utsatt grupp. Jag ser färg hela tiden. Vi mörkhyade har inte möjligheten att inte se färg. Vi har tvingats att se den för att vi blir diskriminerade av den.

För några veckor sedan, när Black Lives Matter-demonstrationerna samlade hundratusentals människor i protester världen över, pratade Elaine för första gången med sin äldsta son Matheo, 8, om rasism på ett mer uttalat sätt. Tidigare har deras samtal handlat om orättvisor, och hon har medvetet undvikit ordet rasism då det är så laddat.

Elaine Eksvärd har nyligen pratat med sin son Matheo – här tillsammans med lillasyster Evelyn – om rasism.
Elaine Eksvärd har nyligen pratat med sin son Matheo – här tillsammans med lillasyster Evelyn – om rasism. Foto: Hannah Hedin

– Fram tills nu har jag bara beskrivit vad det är utan att använda ordet rasism, sagt att det finns de som är dumma mot folk som har en annan hudfärg eller hårfärg, och att det inte är snällt. För hur man ser ut betyder ingenting om hur man är som person, det betyder bara att ens föräldrar såg ut så. Nu kände jag att Matheo var redo att lära sig hela historien. 

– Han blev chockad förstås. För honom är det här så främmande – varför skulle någon bli hatad för en sådan sak? Jag förklarade också att om han ser ett barn bli retat för sin hudfärg så ska han säga till en lärare, och sedan gå ihop med ett gäng andra barn och trösta det utsatta barnet. Jag tror att vi behöver fostra våra barn till att bli medborgare med civilkurage.

Vill du veta hur du ska prata med barnen om rasism? Här är Elaine Eksvärds bästa tips!
Missa heller inte den här artikeln, där fler mammor berättar om rasismen i Sverige!