Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hemma med barn? 42 tips på roliga saker ni kan göra

Vabb, pandemi, helg, semester... Vad ska man göra hela dagarna? Här är 42 tips på underhållning, aktiviteter, pyssel och saker att göra med barnen hemma.

Pyssel, lekar och underhållning för barn! Perfekta tips för vabb, långa helger och semestrar.
Pyssel, lekar och underhållning för barn! Perfekta tips för vabb, långa helger och semestrar. Foto: iStock (montage)

”Mamma, jag vill göra något!” Långhelger och semestrar med barnen är å ena sidan underbart och mysigt, och å andra sidan är det lätt att gå varandra på nerverna. Och det konstanta tjatet om skärmen kan irritera den mest lugna mamman. Så vad ska man egentligen GÖRA hela dagarna? Här är våra bästa tips – och de flesta innehåller inte skärmar alls! 

42 tips på pyssel, lekar och aktiviteter att göra med barn 

1. Gör egen lera/play doh.
Här är vårt allra bästa recept på egen play-doh-lera (du behöver bara två ingredienser)! I artikeln hittar du dessutom massa tips på vad ni kan göra med leran.

2. Gör egen kinetic sand:

https://www.youtube.com/watch?v=7zQU4YS8Hhg

3. Anordna en ”smak-challenge”!
Följer dina barn några Youtube-familjer så har de förmodligen också stenkoll på vad en smak-challenge är. Enkelt och roligt – allt som behövs är någon form av ögonbindel (tunn halsduk eller en stor mössa att dra ner över ögonen funkar också), samt en massa spännande smaker från kylskåpet och skafferiet. Låt barnen, med förbundna ögon, få testa goda smaker som honung, jordnötssmör och strössel och våga kanske slänga in en lite mer vågad smak i mixen också, som till exempel soja eller kaviar! Kan de lista ut vad de olika smakerna är? Kanske blir de själva förvånade över hur ketchup, som de vanligen älskar så mycket, smakar ”jättesurt!” när de får smaka det direkt efter nutella? Bonus: extra roligt tycker barnen det är att vända på leken och anordna en smak-challenge för dig som vuxen också!

4. Lek djurdagis!

Har ni många gosedjur hemma? Gör ett djurdagis och lek med barnen. Om du upplever att du är dålig på att leka, intervjua barnen under tiden så kommer du få uppleva ljuvliga konversationer. Om ni istället har många bilar kan ni skapa en stor parkering. Fråga barnet vem som äger bilen, vart den ska åka efteråt etc.

5. Spela in en film med mobilen.
Varför inte kombinerat med en promenad i närområdet, som barnen får dokumentera? Lite större barn kan uppmuntras att göra en egen vlogg-dagbok, där de får spela in egna klipp från familjens vardag varje dag (funkar toppen från 5 år och uppåt, tycker vi på mama-redaktionen som testat!). Låt dem gå runt i huset och dokumentera sina saker, sin lek och intervjua övriga familjemedlemmar. Behöver självklart inte publiceras på nätet, utan kul att titta på tillsammans hela familjen på kvällen – och kanske skicka till släkt och vänner som ni inte har möjlighet att träffa just nu.

6. Gör en så kallad busy board:
Lite pilligt, men inspirerande!

https://www.instagram.com/p/Bzq0zPAoWma/?hidecaption=true

7. Kör ett litet träningspass ihop.
Barnet kan vara din tyngd när du kör exempelvis squats och höftlyft.

8. Filmtajm!
Fixa filmmys med popcorn i soffan. Mitt på dagen!

9. Anta en natur-challenge!
Haka på Friluftsfrämjandet 30-dagarsutmaning (#skogsmulle30) – med nya uppgifter att utföra varje dag, som till exempel att hitta ett nedfallet träd eller en stor sten att gå balansgång på, eller hitta tre saker i naturen som börjar på B. Passar både stora och små äventyrare och är ett kul sätt att få med sig barnen ut i skogen! Gör som en strikt 30-dagarsutmaning eller plocka de utmaningar som passar, när de passar.

10. Baka!
Perfekt som en liten mattelektion för äldre barn också.

11. Lägg pärlplattor.
Tips: Pinterest har massvis med pärlplatte-inspiration på barnens favoritfigurer, sök till exempel på ”hama bead patterns”

12. Skapa en väg av en gammal kartong:

https://www.instagram.com/p/B92P5j-lSGQ/?hidecaption=true

13. Bada!
Fyll badkaret med badskum, decilitermått och leksaker! Extra kul kan det bli om barnen får ha badkläder på sig och duka upp en strandpicknick på badkarsgolvet med sina leksaker. 

14. Sångstund.
Sjung några låtar tillsammans, eller sätt på musik och sjung till. 

15. Gå ut i skogen.
Samla kottar, pinnar och annat skogsmaterial. Träna på att räkna och sortera i olika högar. Går också utmärkt att ta med hem, klistra upp på ett papper eller måla.

16. Gör färgat ris (rainbowrice):

https://www.instagram.com/p/B9M-5YTHyy2/?hidecaption=true

17. Dansa!
På med favoritlåtarna och dansa loss. Eller inspireras av Bolibompas dansklipp, Tiktok eller Youtube – dansmöjligheterna är oändliga! 

18. Bygg en koja.
Svep in bordet eller flera stolar med lakan och filtar. Lägg kuddar på golvet. Ta med en ficklampa in i kojan och läs eller berätta historier. 

19. Skapa ett pastahalsband
Du behöver: Pasta med hål i (gärna penne) och snöre. Trä bitarna på snöret och voilá: ett pastahalsband!

20. Gör ett garage av toarullar:

https://www.instagram.com/p/B9r1fx2Hm8C/?hidecaption=true

21. Spela sällskapsspel eller kör en hel turnering.
Spela exempelvis ett frågespel, ett parti Finns i sjön, en omgång charader och lite Pictionary. Anpassa efter barnens ålder. 

22. Måla!
Kritor, vattenfärg, akvarell, tusch, blyerts – fram med papper och alla slags pennor och penslar. 

Foto: iStock / Getty images

23. Måla stenar

När ni lessnat på att måla på papper: Gå ut i skogen/parken och leta upp några kottar, stenar och pinnar som kan få bli nyckelpigor, trollstavar och hundar med lite färg.

24. Gör ett collage
Kanske har ni en gammal mama-tidning liggande att klippa härliga bilder ur så att ni kan göra ett collage tillsammans. Måla runt bilderna, använd glitterklister om ni har, fäst fast paljetter, pärlor eller annat ni kan hitta.

25. Gör en skattjakt.
Antingen inne eller ute, med ledtrådar och karta anpassad efter barnen.

Varva gärna pyssel inomhus med aktiviteter utomhus för att underhålla barnen.
Varva gärna pyssel inomhus med aktiviteter utomhus för att underhålla barnen. Foto: Unsplash

26. Läs böcker.
Passa på att upptäcka nya världar ihop! Här finns mama-redaktionens favoriter, ifall ni behöver uppdatera biblioteket. 

27. FaceTime:a eller Skypea med mor- och farföräldrar eller kompisar.

28. Rensa ut garderoben eller städa undan gamla leksaker ihop.
Med risk för att barnet vägrar göra sig av med något…

29. Gör badstickers av disktrasor:

https://www.instagram.com/p/B92DbQ-HmX0/?hidecaption=true

När man är hemma hela dagarna blir det vääääldigt många måltider som ska fixas. Här finns liten beprövade recept som hela familjen gillar (förhoppningsvis!) 

30. Ta bilen till någon park eller skog ni inte upptäckt förut.

31. Gör eget slime.
Ingredienser:
3 dl vatten
3,5 msk potatismjöl
Karamellfärg
Ev matolja
Gör så här:
Häll 3 dl vatten, 3,5 msk potatismjöl och några droppar karamellfärg i en kastrull.
Rör om och sätt kastrullen på plattan, sätt på värmen.
Låt koka upp och småputtra tills det tjocknar (rör om hela tiden).
Häll över slimet till en burk med lock, och låt svalna.
Blanda eventuellt i olja för mer glans. 

32. Gör egna kristaller:

https://www.youtube.com/watch?v=h9X5dIunbvI

33. Byt kläder med varandra
Låt barnen testa dina kläder och skor, och försök att krångla på dig något av deras plagg. Garanterat kul – för dem åtminstone. Du kan även låta barnen styla dig med dina kläder – kanske upptäcker du en ny vinnande outfit!

34. Gör ett stort Lego-bygge av alla bitar ni har.
Låt det stå framme där det inte är i vägen, så kan det pågå i flera dagar.

35. Ha skönhetssalong.
Låt barnen sminka dig, fixa ditt hår, ge dig massage. Och låt dem få testa till exempel nagellack och rouge, om det känns okej.

36. Kör bingo utomhus.
Alla ska hitta till exempel en kotte, ett rött löv, en hund, ett träd med knoppar och så vidare.

37. Orientera (nästan) som proffsen!
Har ni ett skogsparti eller naturområde i närheten där du sett att det brukar hänga orange-vita orienteringsskärmar (många skolor anordnar orientering under hösten och våren och har du tur hänger de kvar ett tag)? Om du får tillfälle, ta en egen promenad en dag och se hur många skärmar du hittar under din runda och notera mentalt ungefär var skärmarna hänger. Sedan kan du fixa egna orienteringsbrickor till barnen (rita upp ett papper med ett antal olika fält som du numrerar 1, 2, 3 osv, tejpa papperet i kanterna för lite extra hållbarhet) och sedan ger ni er ut på samma runda igen, fast tillsammans allihop. Se om barnen hittar skärmarna – kanske får du hjälpa dem lite på traven ibland och hinta när de är inom synhåll. Tänk inte på att de ska hittas i någon speciell ordning, utan fokusera på spänningen i att spana efter skärmar – har ni tur hänger även de riktiga stämplarna kvar så att barnen kan stämpla sina orienteringsbrickor på riktigt (om inte, ta med en penna så kan ni kryssa i rutorna med den istället)!

38. Hoppa studsmatta.
Barn brukar ofta inte behöva så mycket övertalning för att hoppa studsmatta, men är de sega i starten – ut och hoppa en stund med dem! ”Poppa popcorn”, dvs du sitter på mattan så får barnet hoppa och försöka få dig att studsa. Eller passa på att öva räkning samtidigt som ni hoppar (”Visst klarar vi att hoppa hundra hopp var?!”). 

39. Gör eget papper:

https://www.instagram.com/p/B8ejs3_nUDA/?hidecaption=true

40. Gör ett vattenexperiment.
Detta kan dessutom underhålla barnen själva, medan du hinner fixa mellis – eller bara ta igen dig en stund!

https://www.instagram.com/p/B5-MQE0Aua3/?hidecaption=true

41. Lek tillsammans!
Tips på lekar för lite mindre barn:

Kurragömma. Turas om att gömma er och leta efter varandra.
Gömma nyckel. Var är nyckeln? Ledtrådar som fisk, fågel eller mittemellan samt ”nu börjar det brännas” eller ”nu är det kallt” kan hjälpa.
Vilken försvann? Lägg ut saker på ett bord, be barnet att blunda, ta bort en eller två grejer, och låt sedan barnet gissa vad som försvann.

Tips på lekar för lite större barn:
Charader. Skriv ord eller skriv ut bilder på djur eller aktiviteter (som hoppa, dansa, fotboll, sjunga) - och turas om att iscensätta vad bilden visar. Låt övriga gissa!
Lapp i pannan. Skriv olika djur eller Disney-figurer på lappar. Sätt sedan lappen i pannan och gissa med ja- och nej-frågor. Är jag stor? Är jag en människa?
Pictionary. Du behöver pennor och papper, och stor dos fantasi!
Bluffkull utomhus. Som kull och inte nudda mark i kombination.
Fler lekar och gåtor för barn hittar du här!  

42. Plantera tillsammans

Att se saker gå från frö till planta och kanske något som går att äta är fashinerande. Så några frön, plantera lite blommor eller se vad som händer om ni sätter en avokadokärna i jord och vattnar.

Foto: iStock / Getty images
Foto: iStock / Getty images

Bonustips – gör ett schema!
För familjer med lite större barn kan det vara smart att göra ett schema för dagen. Om det funkar kan barnen få påverka, annars bestämmer ni vuxna. På så sätt vet alla vad som ska hända och när exempelvis nästa skärmtid infaller. Förhoppningsvis gör det att tjatet om Fortnite eller Greta Gris minimeras. Exempel på schema:
8.00: Skärmtid, 9.00: Promenad. 10.00: Mellis och sällskapsspel, 11.00: Skärmtid, 12.00: Lunch, 13.00: Pyssel, osv. 

Mer pyssel och roliga saker att skapa med barnen hittar du här:

https://www.youtube.com/watch?v=6YKygXPNa_E