Fixa egen Play-doh och deg till barnen med endast 2 ingredienser

Vem blir inte nostalgisk av att leka med Play-Doh? Här hittar du ett busenkelt recept på mjuk och härlig Play-Doh och inte hela nio kreativa sätt att använda degen på.

Ämnen i artikel:

Play-Doh har använts flitigt i mer än 60 år och det är inte svårt att förstå varför. Här är ett snabbt och enkelt recept på Play-Doh tillsammans med mängder av inspiration och tips på tillbehör.

Foto: Getty Images/iStockphoto / This content is subject

Recept på Play-Doh

Just det här receptet på Play-Doh innehåller bara två ingredienser och blir den härligaste leran du kan tänka dig! Dessutom luktar den gott och lämnar händerna supermjuka.

Ingredienser

5-6 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)

2,5 dl balsam

Gör så här:

1. Blanda ihop ingredienserna i en bunke.

2. Dela degen i olika bitar och tillsätt valfri karamellfärg ifall du vill ha färgad deg. Använd gärna en sked eller plasthandskar till detta.

3. Klart. Dags att börja skapa!

Tips! För att degen ska hålla så länge som möjligt är det bra att förvara den i en plastpåse när den inte används. Om den skulle torka ut kan du testa att linda in den i några våtservetter innan du lägger tillbaka den i plastpåsen.

8 kreativa sätt att använda Play-Doh eller deg

Om det blir en kanin, åsna eller häst bestämmer du!

Skapa olika figurer. Djur, växter, bokstäver eller läskiga monster? Här är det bara fantasin som sätter gränser. Limma fast armar, ben och öron med lite vatten eller fäst enkelt med en tandpetare.

Fyll målarboken. Laminera några utvalda sidor från en målarbok och fyll i formerna med degen istället för målarfärg.

Appen iMotion från Fingerlab gör det enkelt att skapa animerade filmer med barnen.

Gör en stop-motion film. Genom att placera ut degen och ta ett foto varje gång den flyttas runt kan ni tillsammans klippa ihop en liten kortfilm.

Gör ett spel. Rita upp ett rutnät på ett papper och forma degen till små bollar för att spela exempelvis 4 i rad.

Gissa formen. Välj ut några leksaksfigurer tillsammans och låt sedan barnet titta bort. ”Stämpla” figuren i degen och låt barnet gissa vilken figur som satt sitt avtryck.

Foto: E+ / Getty Images / CactuSoup

Dekorera frukt och bär. Gör frukten roligare och mer personlig genom att sätta på både ögon och mun. Se till att inte äta upp dem bara!

Gör en stressboll. Fyll ballonger med Play-Doh och knyt ihop. Uppskattas av både stora och små.

Skapa egna smycken. Rulla ihop degen och kavla ut och forma sedan till en ring eller ett armband. Dekorera med lite pärlor eller vackra stenar. (Obs! Inget för de minsta)

Play-Doh-tillbehör som du (förmodligen) redan har hemma

Sax

Kavel

Matkniv

Vitlökspress

Tandpetare

Sugrör

Leksaksfigurer

Kakformar (pepparkaksformar fungerar utmärkt!)

Dekorationer såsom pärlor, snäckor och stenar

Play-Doh-tillbehör som kan vara värda att investera i

Play-Doh Touch, Shape To Life Studio. Ett perfekt start-kit med både former, kavlar, saxar och lera. Se figurerna ni skapat bli till liv i den virtuella världen genom att placera dem på den medföljande plattan och scanna dem med mobilen. Läs mer och köp här.

Play-Doh Sparkle Compound Collection. För barn som älskar glitter finns denna Play-Doh i 6 olika färger. Kommer tillsammans med två formar. Läs mer och köp här.

Play-Doh Zoo Adventure Set. Ett otroligt stort kit till familjen som älskar djur. Här får ni en hink fylld med formar, verktyg, lekmattor och inspiration. Läs mer och köp här. 

Förutom att Play-Doh är mysigt att pyssla med anses det också ha en förmåga att hjälpa barn (och vuxna) att fokusera och samarbeta bättre, bli mer kreativa och bättre på problemlösning.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande