mama-redaktionen har valt sina favoritböcker för barn mellan 1 och 7 år.
mama-redaktionen har valt sina favoritböcker för barn mellan 1 och 7 år. Foto: Istock

59 boktips för 1-7-åringar – barnböckerna vi mammor har läst om och om igen

mamas redaktion har samlat boktips från sina egna barn, som är mellan 1 och 8 år. Här är våra 59 gemensamma barnboksfavoriter!

Finns det något mysigare än att läsa en bok för sitt barn? Att fnissa ihop, fascineras tillsammans eller lösa mysterier under täcket? mama-redaktionen har samlat sina egna barns favoritböcker (de vi alltså har fått läsa OM och OM igen) i en matig lista, som ni kan ta med till biblioteket eller passa på att köpa hem direkt. Klicka på bokens titel för att handla eller läsa mer.

59 boktips för barn 1-7 år (och deras föräldrar)

Böcker till 1-åringar

1-åringar gillar ofta färg och uppskattar interaktiva böcker med ljud. Egentligen behövs inte ens någon text, då bilderna brukar vara intryck nog. Bästa tipset när du ska köpa böcker till en 1-åring är att välja en med hårda sidor, annars har de en tendens att tuggas och slitas sönder rätt fort!

1. Pompes rockband av Magali Le Huche. Alla Pompeböckerna har olika instrumentläten som små barn uppskattar.

2. Äntligen bajs, och alla andra böcker om Lillefanten och hans kompisar av Camilla Lundsten. Fantastiska illustrationer som väcker även de yngsta barnens nyfikenhet.

3. Titt ut i djungeln! av Cocoretto. ”Vi har två stycken Titt ut!-böcker och båda är helt söndertummade och nersmetade med gröt eftersom Lykke, 1, vill läsa dem varje gång till kvällsgröten,” berättar mamas projektredaktör Caroline Borg.

4. Vem är arg? och alla andra Vem-böcker av Stina Wirsén.

5. Knacka på av Anna-Clara Tidholm. ”Klassikern som Pim, 1, älskar och kan höra (och knacka i) om och om igen,” säger layoutaren Karin Nordkvist och HELA redaktionen nickar instämmande.

6. Bruno åker buss av Anna Ribbing och Cecilia Heikkilä.

7. Lilla snigel av Catarina Kruusval, eller valfri sångbok i hennes serie Ellen och Olle sjunger. Perfekt bilderbok när barnet börjar intressera sig för sånger.

Nisses nya mössa, Äntligen bajs och Vem är arg – bra böcker för de yngsta!

Böcker till 2-åringar

Pekböcker funkar ju fortfarande, men många 2-åringar tycker om att blanda upp färgglada böcker med enklare berättelser.

8. Snart har vi en baby av Gunilla Hansson. ”Den här boken läste vi för vår son Axel när han var 2 år och skulle bli storebror. Den läser vi fortfarande, trots att lillasyster Nina är 5 nu,” säger vår redaktör Lisa Nylén.

9. Pippi Långstrump som pekbok av Astrid Lindgren. Finns det någon 2-åring som INTE har haft en Pippi-period?!

10. Nisses nya mössa av Olof och Lena Landström. Ljuvlig liten berättelse om älskvärde Nisse.

11. Sömntåg, drömtåg av Sherri Duskey Rinker. ”Min son Adrian, 1,5, älskar denna bok, särskilt för alla vackra och detaljrika  illustrationer. Han kan fastna länge vid varje uppslag bara för att få titta och peka på allt som händer,” säger vår kommersiella redaktör Karolina Olovsson.

12. Lilla Lena är doktor av Åsa Karsin. Här lär sig 2-åringen snabbt vad doktorn behöver i sin väska.

13. Max potta av Barbro Lindgren. Alla böcker om Max är magiska, och väcker våra egna barndomsminnen till liv.

14. Tesslas pappa vill inte! av Åsa Mendel-Hartvig. Tänkvärd bok som passar även de minsta, om en förälder som hamnar i trotsåldern.

Böcker till 3-åringar

3-åringar brukar kunna lyssna länge om det finns härliga bilder att fängslas av.

15. Här kommer nya polisbilen av Arne Norlin och Jonas Burman. I böckerna om Halvan får barnen lära sig mer om olika yrken och fordon. Lite komplicerad text, men bilderna brukar lätta upp.

16. Mix jobbar av Malin Lilja. ”Jag älskar Mix-böckerna då de bryter normer när Mix testar på alla typer av yrken, utan att det kommenteras att de är ’typiskt manliga’. Dessutom är alla karaktärer tjejer,” säger Lisa.

17. Du och jag min skatt: 3-åringen. Antologi med såväl illustrationer som sånger och längre sagor eller kapitel ur älskade böcker, anpassad för en 3-åring. Finns även för andra åldrar.

18. Dino deluxe: Det bästa ur Massor av dinosaurier + Varning för köttgänget av Sarah Sheppard. ”När min son Sam var 3 år hade han en dinosaurieperiod. De här böckerna innehåller spännande fakta skriven så att barn förstår, där barnen får lära sig allt om Långhalsgänget, Köttgänget, Bladgänget och alla de andra dinosauriegrupperna,” säger Caroline.

19. Pettson och Findus av Sven Nordqvist. Det är fantastiskt att få kastas tillbaka till sin egen barndom och förtrollas av Nordqvists magiska illustrationer och fyndiga sagor. Man hittar alltid något nytt att titta på!

20. Godnatt alla djur av Lena Arro. Fin story om hur mysigt det är, även för djur, att sova tillsammans.

21. Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren. Lottas humör och egensinnighet kan många envisa små 3-åringar (och deras föräldrar) känna igen sig i.

22. Petras prick av Maria Nilsson Thore. Fint om saknaden efter en vän. Och glädjen när den kommer tillbaka.

23. Hästfesten – tio vilda hästar hittar hem av Grethe Rottböll. ”Min son Måns, nu 5, var besatt av den här serien ett tag”, säger mamas redaktör Maija Mårtensgård.

24. Bara rumpor av mama-bloggaren Annika Leone och fantastiska illustrationer av Bettina Johansson. Rolig bilderbok om en dag på badhuset, men också en viktig bok om våra kroppar, om nakenhet och om att bejaka och glädjas åt sin kropp. Skapar ofta både skratt och diskussioner med barnet.

25. Puck får ett syskon av Anna-Karin Garhamn. Perfekt att läsa för ett barn som ska bli storasyskon.

26. Nämen Benny av Barbro Lindgren. Klassiker om grisen Benny som rymmer hemifrån. ”Får alltid en liten tår i ögat när Benny inser att han faktiskt saknar sin lilla mamma, det är så fint!”, säger mamas chefredaktör Lollo Bratt.

Massor av dinosaurier, Snurran och en matig antologi är böcker som går hem hos redaktionens 3- och 4-åringar.

Boktips till 4-åringar

När barnet har blivit 4 år börjar det bli kul att läsa lite längre sagor med mer avancerat innehåll.

27. Olle & Bolle handlar av Charlotte Lannebo och Ellen Ekman. ”Det här är bland det roligaste jag har läst på länge. Jag älskar när jag som förälder får känna igen mig i vardagssituationer, vilket man verkligen gör här”, säger Lisa.

28. Alla tittar på Alfred av Johan Unenge och Maria Nilsson Thore. Gulligt och tänkvärt om att känna sig liten.

29. Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf. Vem älskar inte Jan Lööfs fantastiska bilder (även om det mest är män som porträtteras…)?

30. Bockarna Bruse på badhuset av Bjørn Rørvik och Gry Moursund. De tre bockarna försöker undvika trollet genom att gå till badhuset istället för över bron.

31. Fia och djuren-böckerna av Catarina Kruusval. Dessa älskar Lollos dotter Maisy, snart 5!

32. Prick & Fläck tandtrollar av Lotta Geffenblad. Tandborstsången i slutet har fått många barn att öppna munnen!

33. Bamse världens starkaste björn. Finns inte bara som serietidning utan även som böcker.

34. Päronmorsan, Peps och jakten på den försvunna fjärrkontrollen av Teresa Tingbrand. Humor på hög nivå, kanske allra mest för den vuxna som läser.

35. Allt av Marc Martin. ”Fullklottrade sidor med vackra illustrationer och rolig fakta där man bland annat kan utforska Amazonas djungel, drömma sig bort till storstadspulsen i Hong Kong eller lära sig om livet på Antarktis,” tipsar Caroline.

36. Dumma teckning av Johanna Thydell och Emma Adbåge. ”Prisbelönt bok som på pricken beskriver frustrationen hos en liten som kämpar med att få till en perfekt teckning. Både jag och Maisy skrattar högt och igenkännande. Och slutet är så fint!”, tipsar Lollo.

37. Varför är mamman arg av Kristina Murray Brodin. Två förskolebarn spekulerar kring varför kompisens mamma är så arg en morgon. Bjuder på både skratt och allvar, och är befriande normbrytande.

38. Snurran räknar djur av Eva Bergström och Annika Samuelsson, eller valfri Snurran-bok. Snurran styr sin familj med järnhand och har alltid nya upptåg på gång. ”Vi har legat hela familjen och skrattat sååå högt åt Snurrans alla upptåg”, säger Lisa.

39. Prinsessan som svalde ett glaspiano av mamas egen Nina Hampusson samt Joanna Grubbström. En annorlunda saga om en cool prinsessa och hennes kluriga kattkompis. Dessutom har storyn hänt på riktigt (typ!).

Gullige Billy, tokiga karaktärer i LasseMaja och vuxenhumor i Päronmorsan blir uppskattade böcker för 4-5-åringar.

Bra böcker till 5-åringar

Tänk vad mycket diskussioner en bok kan leda till när man har en 5-åring bredvid sig! Nu funkar det till och med att läsa enklare kapitelböcker, så länge det finns åtminstone några illustrationer.

40. Britten och prins Benny av Pija Lindenbaum. Charmig berättelse med härliga bilder, om Britten som letar efter sin kompis riktiga familj – kungafamiljen.

41. LasseMajas detektivbyrå-böckerna av Martin Widmark och Helena Willis. ”Vi plöjer hela serien hemma med vår snart 5-åring, och när vi är för trötta för att läsa lyssnar vi på böckerna som ljudbok via Bookbeat,” tipsar Caroline.

42. Handbok för superhjältar av Elias Våhlund och Agnes Våhlund. Så fantastiskt med en riktig hjältinna!

43. I huset där jag bor av Lena Sjöberg. Jättefin bok där man får se hur olika familjer i ett lägenhetshus bor. Väcker många tankar och diskussioner om hur olika man kan bo och hur barnen vill ha det hemma.

44. Sven går på kalas av Annika Lundholm Moberg. ”När min 7-årige son fick i uppdrag att ta med sin favoritbok till skolan valde han denna. Den har alltså hängt med i rätt många år och uppskattas lika mycket av oss föräldrar,” tipsar Lisa.

45. Böckerna om Billy av Birgitta Stenberg. Här får vi följa Billy och hans ensamstående mamma, som bollar jobb med lek.

Boktips för 6-åringar

Kanske har din 6-åring börjat intressera sig för läsning? Då är det kul med böcker hen kan ljuda sig igenom själv också.

46. Grattis Svea Fors av Ebba Berg och Carl Flint. Normbrytande bok om Svea som tidigare hette Simon och som snart ska ha födelsedagskalas.

47. Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo. ”Jättefin bok om en pojke som är rädd för allt och inte vågar vara tuff som andra. Bor med sina pappa och har en ganska frånvarande mamma som bor i Danmark men ändå verkar vara en bra mamma. Lite som pappor som är frånvarande men ändå är bra pappor. Bra skriven och kul att läsa även för oss vuxna,” tipsar vår bloggare Lisa ”Knivlisa” Eriksson.

48. Hokus pokus Alfons Åberg av Gunilla Bergström. Alfons har nog de flesta barn läst halva livet, men just denna är lite längre och Alfons är äldre.

49. Böckerna om Axel och Omar av Helena Bross och Kadri Ilves. Axel och Omar träffas när de börjar skolan och blir bästa vänner. Perfekta böcker att läsa tillsammans eller för ett barn som håller på att lära sig läsa, då den är skriven med versaler.

50. Serien om Nina av Emi Gunér. ”Min dotter heter Nina i förnamn och Simone i mellannamn – precis som huvudpersonen i dessa böcker. Dessutom började hon skolan precis när ”Nina börjar skolan” gavs ut – superjackpot! Berättelserna är trovärdiga och dramatiska på en vardagsnivå, och det är lätt att känna igen sig för en 5-6-7-åring”, tipsar Maija.

Nina börjar skolan, Godnattsagor för rebelltjejer och Viggo och rädslolistan tilltalar de äldre barnen.

Bra böcker till 7-åringar och äldre

Nu kanske barnet vill ligga och läsa och bläddra lite själv ibland? Glöm inte att sno åt dig en stund tillsammans också – lässtunderna vill man ju inte missa och främjar dessutom barnets ordförråd!

51. Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling. Ett måste som högläsning när barnen blivit äldre!

52. Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favilli och Francesca Cavallo. ”Det här formatet är perfekt för alla vetgiriga barn och deras föräldrar! Varje berättelse handlar om en flicka eller kvinna, känd eller okänd, som gjort avtryck i historien och åstadkommit fantastiska saker. Låt dig inte begränsas av titeln – den här boken passar förstås precis lika bra att läsa för pojkar, och ger upphov till många spännande diskussioner. Jag och min son Billy brukar beta av fem berättelser varje kväll (jag brukar säga tre men sedan kör vi nästan alltid några till av bara farten för att det är så intressant…” berättar Lollo.

53. Godnattsagor för rebelltjejer 2 av Elena Favilli och Francesca Cavallo. Den efterlängtade uppföljaren för alla som älskade första boken (se ovan) – fast den här funkar förstås precis lika bra även om man inte läst den första.

54. Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda: Sanna berättelser om fantastiska pojkar som förändrat världen utan att döda drakar av Ben Brooks. ”Efter världssuccéerna med ’Rebelltjejer’ kom äntligen den efterlängtade versionen med fantastiska pojkar. Historien är ju förstås redan full av män; krigare, kungar och hjältar, men den här boken skildrar alla de pojkar som förändrat världen utan att slåss (för det mesta). Är något äldre i sitt språk och dramaturgi än ’Rebelltjejer’-böckerna, men desto mer att förklara och diskutera med den nyfikna 8-åringen!” tipsar Lollo.

55. Böckerna om Jack, till exempel Trolldom i Gamla Stan, av Martin Olczak. ”Dessa har min son Abbe, 8, älskat att läsa,” tipsar vår redaktör Nina Hampusson.

56. Dagbok för alla mina fans av Jeff Kinney. Supersuccé-serie som älskas av miljoner barn (och deras föräldrar) världen över. Perfekt för barn som vill läsa själva med massor av kul bilder och text med hög igenkänning. Rekommenderas för mellanstadiebarn men går absolut att smygstarta tidigare för nyfikna 7- och 8-åringar!

57. Nikkis dagbok av Rachel Renée Russell. Har beskrivits som ”tjejernas motsvarighet” till ”Dagbok för alla mina fans”, och även denna bokserie har blivit en rejäl världssuccé. Men precis som med ”Dagbok för alla mina fans” så läser både tjejer och killar böckerna med stor behållning.

58. Kalle Anka-pocket. ”Kalle Ankas fotbollspockets som kom inför VM 2018 gjorde att min son plötsligt började ligga och läsa tyst för sig själv på semestern!” säger Lisa.

59. Tam Tiggarpojken av Jo Salmson. Spännande och lättläst om tiggarpojken Tam som blir utvald till drakriddare.

Böcker är perfekta presenter! Behöver du istället en present till dop eller namngivning? Kolla in dessa tips!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer