En babyvakt är bästa hjälpmedlet när man vill njuta av kvällarna samtidigt som barnet sussar på annan plats, såsom gäststugan, övervåningen eller hotellrummet. Vi listar babymonitorerna som är bäst i test – enligt mammorna själva.

Det är ju inte ovanligt att vi sover över hos vänner och släktingar eller bor på hotell. Men medan barnet sussar sött i exempelvis gäststugan – eller varför inte på övervåningen om du bor i flervåningshus – vill ju ofta vi föräldrar umgås med vänner, inte sällan i en annan del av trädgården eller byggnaden. I dessa lägen är det perfekt att ha en babyvakt (även kallat babymonitor eller babywatcher), så att man har koll på om bebisen vaknar.

Sovande bebis

Det kan vara tryggt med en babyvakt när barnet sover i ett annat rum.

Vad är en babyvakt och hur fungerar den?

En babyvakt gör det möjligt för föräldrarna att vara på en annan plats än barnet, utan att förlora uppsikten. Babyvakten består av två enheter: babyenheten och föräldraenheten. Babyenheten har en ljudkänslig mikrofon och aktiveras så fort barnet ger ifrån sig ljud. Ljudet skickas vidare till föräldraenheten som är utrustad med högtalare. Det finns även video-babyvakter, där babyenheten även är utrustad med en videokamera och föräldraenheten med en display.

Läs också: Stor sömnguide: Bästa sömntipsen för din bebis (och dig!)

Viktigt att tänka på när du köper en babyvakt

Det finns vissa frågor att ta hänsyn till innan du väljer rätt babyvakt för dig:

  • Har den röstaktivering? Röstaktivering (VOX, Voice operated exchange) innebär att föräldraenheten avaktiveras när babyenheten inte registrerar något ljud. Detta görs dels för att spara ström, dels att inte störa föräldern med ljus eller ljud när det inte behövs.
  • Räcker det med ljud- eller vill du ha video-övervakning? Det finns två typer av babyvakter, dels de som ”bara” har en ljudfunktion, dels finns så kallade babywatchers. Babywatchers har, förutom ljud, även en bildfunktion. Nackdelen med en babywatcher är att den, förutom att sluka mer batteri, även har betydligt kortare räckvidd än de bästa babyvakterna med enbart ljudfunktion.
  • Hur stor räckvidd behöver du? Hur långt avstånd mellan babyenheten och föräldraenheten är ett måste för dig? En babymonitors mottagare påverkas av allt ifrån väggar, golv och tak till annan elektronik (i synnerhet trådlösa apparater).
  • Vad behöver du i batteri- och drifttid? Babymonitorer har antingen medföljande litium-batterier eller plats för återuppladdningsbara batterier av AA-typ. Moderna babyvakter har ofta en ECO-funktion vilket innebär att babyvakten kan gå i viloläge och på så sätt spara ström och förlänga driftiden. Bättre babyvakter har även en varningslampa eller liknande som indikerar när batteritet håller på att ta slut.
  • Vad vill du ha för priset? Babyvakter kan delas in i tre olika prisklasser. Billigast är enklare analoga ljud-babyvakter, sedan digitala och mer välutrustade babyvakter och dyrast är babywatchers. Vilken av dessa kategorier som är mest prisvärd beror på vad du värdesätter för egenskaper i en babyvakt.
  • Behöver ni tvåvägskommunikation? Vissa bebisar lugnas av att den hör förälderns röst. Då kan  tvåvägskommunikation vara praktiskt eftersom det tillåter föräldern att prata med bebisen utan att behöva gå till bebisens rum.
  • Har den fästanordning? Att en babyvakt kan monteras upp eller fästas på väggen eller sängen anses ofta praktiskt, men är det ett måste för dig?
  • Är lugnande ljud och ljus ett plus? En annan ofta uppskattad funktion är möjligheten att kunna spela upp lugnande vaggvisor eller sätta på en nattlampa. Sådana funktioner är vanligast på mer exklusiva babymonitorer.

Babyvakterna som är bäst i test (enligt mammorna)

Vi frågade mammorna i vår grymma Facebookgrupp mamapower (gå med du också!) om vilken babymonitor som är favoriten. Här är deras tips:

1. Philips Avent, ca 999 kr, Babyland (men med rabatt just nu!) – mammornas favorit bland babyvakter

Denna fick absolut flest röster av mammorna i Facebookgruppen.

Babyvakt från Philips Avent är bäst i test

Läs mer och köp här (just nu 40% rabatt!)

2. Padwico 835, ca 889 kr, Babyshop – just nu 699 kr!

Babyvakt som är bäst i test

Läs mer och köp här!

3. Neonate Babyvakt BC-4600D, ca 799 kr, Jollyroom

Babyvakter som får bäst i test

Läs mer och köp här!

4. Capidi babyvakt, ca 995 kr, Babyland

Babyvakt bäst i test

Läs mer och klicka hem här!

Passa även på att klicka hem en prenumeration på mama!

Prenumerera på mama och få lyxiga gåvor