Artikeln innehåller köplänkar

Dags att packa BB-väskan – här är checklistan med allt du behöver

Packa BB-väskan inför förlossningen.

Foto: Istock

Packa BB-väskan inför förlossningen.

Svårt att veta vad du ska packa i BB-väskan? Här är en checklista med tips på saker att ta med till förlossningen.

Att packa din BB-väska, eller förlossningsväska, i förväg kan vara en god idé. När det väl är dags att åka in och stressen och upprymdheten tar över, är det inte helt ovanligt att man glömmer det viktigaste. Här ger mama förslag på vad du ska packa ned inför förlossningen.

Läs även mama-läsarnas bästa tips på hur du tar värkarna hemma!
Eller mama-läsarnas ovärderliga tips inför förlossningen 

Packa BB-väskan – checklista

Hårband och hårsnoddar

Om du har långt hår är risken stor att du kommer vilja sätta upp det. Du vet nämligen inte på förhand vilken ställning du kommer att föredra när det är dags att föda. Står du på alla fyra kommer du garanterat tycka att håret är i vägen.

Amningsinlägg

Brösten kommer förmodligen att läcka eller till och med spruta när mjölken rinner till, och då kommer du att behöva inlägg.
Läs mer och köp här.

Amnings-BH

Ovärderligt ifall du ammar. Gör livet så mycket smidigare. De första dagarna efter en förlossning kommer dina bröst dessutom vara föremål för mer uppmärksamhet än någonsin i ditt liv. Och det är inte framför allt barnet som kommer att intressera sig, utan all vårdpersonal som ska lära dig hur amning fungerar. SÅ bra då med en BH som du bara knäpper upp. Du behöver inte blotta HELA bröstet och det går dessutom snabbt och smidigt att knäppa igen efteråt! 
Läs mer och köp här.

Bröstvårtskräm

En sak som kan vara värd att veta: Bröstvårtorna kan komma att göra sjukt ont. Investera därför i en riktigt bra bröstvårtskräm.
Läs mer och köp här. 

Vattenflaska

Helt värdelöst att dricka ur glas när man ligger ner. Och man vill INTE resa sig i onödan efter en förlossning.

Toapapper – som är mjukt

Kanske det bästa i hela packlistan! Landstingets toapapper kan kännas liiite som sandpapper mot underlivet.

Tofflor

Du kommer att behöva knata till restaurangen och till kafferummet efter förlossningen, och då kommer du definitivt att vilja ha ett par tofflor. Många brukar dessutom vilja gå fram och tillbaka i korridorerna under värkarbetet.
Läs mer och köp här.

Packa ned ett par tofflor i BB-väskan.

Snacks och godis

Checklistans godaste och viktigaste! Det finns säkert någon sorts kiosk på sjukhuset, men gör inte misstaget att tänka att det bara är att kila ner och köpa en Gott&Blandat-påse mellan värkarna. Det kommer nämligen inte hända. Och om du har en partner är risken stor att du inte kommer att vilja att hen smiter iväg heller. Bunkra i förväg! Du kan inte ha med dig för mycket godis.

Mjukiskläder

Mjukiskläder är det du kommer att vilja bo i den närmaste tiden. Det kan vara värt att köpa en storlek större eftersom det brukar dröja innan gravidmagen har lagt sig, och det värsta som finns är saker som sitter åt just då. 

Byxor och tröja i velour från Twilfit.
Läs mer och
köp tröja här och byxor här.

Morgonrock

När du enkelt vill kunna lägga bebisen hud mot hud, amma eller bara lufta såriga bröstvårtor är en mjuk morgonrock guld värd.
Läs mer och köp här.

Morgonrock i BB-väskan – check!

Necessär

Ta med tandborste, tandkräm, deo, ansiktskräm, schampo, balsam eller vad du nu brukar packa ned i din necessär (som även fungerar för bebisens prylar när ni kommit hem).
Läs mer och köp här. 

Necessären vill också packas ned i BB-väskan.

Torrschampo

Att duscha, eller att ta sig upp ur sängen överhuvudtaget efter en förlossning, är inget du kommer vilja göra överdrivet mycket. Då kommer du kanske att tacka livet för torrschampo. Inte för att det spelar någon som helst roll hur ditt hår ser ut, egentligen, men det kan ju vara gött.
Här är mamas absoluta favoriter. 

Handduk – som är mjuk

Handdukarna som finns på sjukhus kan vara ganska hårda och även små, ta med din egen om du tycker att det känns viktigt.

Bebiskläder

Två omlottbodies eller pyjamasar (gärna med dragkedja!) i storlek 50, några tunna byxor och en tunn mössa brukar räcka för en normallång BB-vistelse. Samt lämpliga kläder för hemresa; kanske en overall eller åkpåse.
Läs mer och köp den gulliga djurpyjamasen här.  

Mjuk filt

Till bebisen! Mjuk filt 100x100 cm från Cam cam.
Läs mer och köp här.  

Mobiltelefon och laddare

Mobiltelefonen är bildligt och bokstavligen talat fönstret mot omvärlden. Med mobiltelefonen kommer du att meddela världen att du fått BARN. Och förmodligen ta de första bilderna. Glöm inte laddaren! Den kan vara knepig att komma ihåg eftersom den inte går att packa långt i förväg.

Kamera

Föreviga ditt barns första dagar i livet med en kamera. Självklart funkar mobil också, se bara till att ha mycket minne i telefonen så att du kan ta många bilder. Vill du ha fysiska bilder? Köp en variant som skriver ut bilderna på sekunden.
Läs mer och köp här. 

Kameran är för många ett måste i BB-väskan, även om nya mobiler också har en riktigt bra kamera. Kolla att den är avbockad på checklistan!

Babyskydd (bilbarnstol)

Om ni planerar att ta taxi hem från sjukhuset, se till att ha ett eget babyskydd. Taxibolagen har nämligen sällan bilstolar för nyfödda.
Läs mer och köp här. 

Läppbalsam

Läpparna blir ofta fnasiga under förlossningen.

Tuggummi

Andedräkten efter att ha sugit lustgas är ingen höjdare. Och vem orkar fokusera på att borsta tänderna? Tuggummi löser det!

Mer läsning inför förlossningen: Färdknäpp och champagne? Nej, det är det här som får förlossningen att starta! (Via vår systersajt Vi föräldrar)

Av: Lisa Eriksson, uppdaterad av Carin Carlgren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande!