Dr Mouna Esmaeilzadeh syns ofta i TV4:s Nyhetsmorgon
Dr Mouna Esmaeilzadeh syns ofta i TV4:s Nyhetsmorgon Foto: Kate Gabor/BMB

Dr Mouna Esmaeilzadeh: ”Vem vill inte förhindra att barnet får hjärtfel?”

Hon är läkaren och hjärnforskaren som engagerar med stora visioner om en bättre framtid utan sjukdomar och fattigdom – tack vare vetenskapen. Och hon förklarar det så bra! Årets framtidsmama 2018 är Dr Mouna Esmaeilzadeh.

Den svåra flykten från Iran till Sverige som 3-åring gjorde att Mouna Esmaeilzadeh, också känd som Dr Mouna, blev besatt av allt som hade med liv att göra. Och när världen känns dystopisk kommer den här mäktiga tvåbarnsmamman med en ny framtidsbild som är allt annat än mörk. För hjärnforskaren och entreprenören Mouna menar att vi faktiskt kan utrota både sjukdomar och fattigdom i framtiden.

– Vi har alltid varit präglade av fattigdom, krig, sjukdomar och elände, men det har vi potential att ändra tack vare den fantastiska teknologin som finns. Vi kommer att kunna leva i en värld som vi kan designa själva. Vi kommer att kunna ”klippa bort” sjukdomar som HIV, cancer eller Alzheimers med teknik som genetiska saxar. Och vi kommer att kunna få fram genmodifierade grödor som är sunda och säkra för både människa och miljö.

Betyder det att vi även skulle kunna ”designa” våra egna barn i framtiden?
– Ja! Jag förstår att när man hör det så tänker man ”men vadå, designa om mitt barn? Aldrig i livet!”– för varje mamma tycker ju själva att de har det perfekta barnet som man inte skulle vilja ändra något på. Men vilken förälder skulle inte vilja förhindra att ens barn får ett hjärtfel eller drabbas av blindhet?

Skulle det här vara möjligt redan i dag?
– Ja, nu handlar det mer om etik och vad man tillåter. Men om tio år är vi kanske där. Vi kommer att ha mer makt än någonsin i framtiden över vår hälsa. Men frågan är vad vi gör när vi har den makten. Kommer vi att se till att ingen svälter och att alla människor har det bra? Det blir en prövning för mänskligheten. Men jag tror på människans godhet.

Mammor kan ofta få många pekpinnar från alla håll och kanter. Hur tycker du att man ska förhålla sig till det?
– När man blir mamma gäller det ofta att skita i råd som andra ger. För alla är olika, både barn och föräldrar. Att få barn är underbart, men omvälvande – förvänta dig ingenting och allting. Gå in i moderskapet som ett blankt papper utan förväntningar!

Vem har du som mammaförebild?
– Min egen mamma. Hon är en riktig powerwoman, men är också extremt kärleksfull.

Läs också om Siri vars son opererades för hjärtfel: August var bara 4 dagar när de opererade hans hjärta

Text: Annika Leone
Foto: Kate Gabor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!