Anna Kinberg Batra: ”Barn är bra vaccin när det krisar”

För drygt ett år sedan gick ANNA KINBERG BATRA från att vara statsministerkandidat till att helt lämna sin post som partiledare för Moderaterna. Nu njuter hon istället av att umgås med dottern Elvira och maken David, och att titulera sig författare.

Det är augusti 2017 och Moderatledaren Anna Kinberg Batra har en ganska lugn period innan riksdagen ska öppna för hösten. Hon och maken, komikern David Batra, har planerat att resa bort några dagar – men så blir det inte. Istället kommer kraven på att hon ska avgå som partiledare. Efter många dagars påtryckningar från flera av partiets länsförbund tar Anna till sist ett beslut.

– Det var helt galet på flera sätt. Torsdagen den 24 augusti bestämde jag mig för att avgå och vi var hemma hela familjen och kom alltså aldrig iväg på vår resa. Samma dag hade vår nya hundvalp Bodil snott åt sig en rulle Mentos ur en väska, så att hon fick diarré – som luktade mint. Så där stod vi och torkade bajs! Det var faktiskt lite skönt att göra mitt i allting, berättar hon.

Dagen efter offentliggjorde Anna sitt beslut inför en samlad presskår, och lämnade posten som Moderaternas första kvinnliga partiledare.

Mitt i stormen kring Annas avgång insåg familjen att David snart skulle ha premiär för sin show, som handlade om hur det är att vara gift med en statsministerkandidat. Foto: @kinbergbatra

Maken Davids show fick skrivas om

Att få perspektiv tack vare barn, eller i detta fall en hundvalp, har ofta hjälpt Anna när hon haft tunga uppdrag.

– Det kunde vara ganska skönt att komma hem och stänga av mobilen och bara hänga med dottern. För en konflikt kunde ibland ha löst sig under de timmarna. Barn är nog det bästa vaccinet och botemedlet mot att jaga upp sig. Världsliga grejer som det skriks om att de är bråttom är ju oftast inte det.

Mitt i stormen kring Annas avgång förra året insåg familjen att David snart skulle ha premiär för sin show, som handlade om hur det är att vara gift med en statsministerkandidat. Något Anna ju inte var längre.

– Jag minns att jag kände någon slags dåligt samvete, att ”hjälp ska jag förstöra det här också?”. Men det gick bra, för hans publik tyckte att det var jättespännande. Han fick skriva om ungefär 15 minuter av innehållet, men den spelas ju fortfarande.

”När terrorn slog till i Stockholm var jag först tigermamma”

Själv började Anna också skriva; boken ”Inifrån”, som släpps den 16 november.

– Jag skriver om hur det är att ha ett väldigt spännande jobb under en spännande tid. Det är det roligaste och ibland värsta jag gjort, men mest roligast. Det blir en ganska dramatisk historia eftersom tanken var att jag skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister, vilket jag inte blev.

Kan du bjuda på någon spoiler ur boken?

– Det finns några scener om att vara ensam hemma med barn när det inträffar kriser. Både flyktingkris och terrorbrott. Då måste man släppa allt, utom sitt barn. För mamma är man hela tiden. Kriser och katastrofer inträffar när man minst anar det, just som man lovat att vara ledig, ska på fotbollsträning eller åka skridskor med kompisarna. När terrorn slog till i Stockholm var jag först tigermamma och sedan behövde jag leda en organisation och stå till svars inför allmänheten.

– Då ska man vara proffsig i sin roll, men jag är ju också människa och mamma där bakom, och det är svårt att få ihop ibland. Men jag tycker att vi får ett sämre samhälle om vi inte kan få vara alltihop samtidigt.

”Högerledarna förr tänkte nog inte lika mycket på att gympapåsen skulle med nästa morgon…”

Skulle du säga att du har blivit diskriminerad för att du har barn?

– Inte direkt, men det är svårare att få ihop. Det blir mer stress om man först ska förhandla, sedan hinna hem och hämta barn. Det är fler bitar som ska in om man är mamma och ledare, medan männen har suttit kvar på jobbet för att någon annan sköter det. Det beror på familj och generation och jag har en jämställd man. Fredrik Reinfeldt, som var partiledare före mig, var jämställd. Han hade tre små barn medan han var statsminister och han supportade mig i början när jag fick tunga uppdrag. Högerledarna för längesedan tänkte nog inte lika mycket på att gympapåsen skulle med nästa morgon…

Har ni haft barnvakt under de här åren? 

– Vi har haft både barnvakt och pensionerade föräldrar som hjälpt till, men jag hade inte velat lämna bort det här till någon annan. Jag vill ju vara med min familj.

”Satsa på en yngre man med humor”, tipsar Anna Kinberg Batra. Foto: @kinbergbatra

Elvira är optimistisk som sin mor

Vad är det viktigaste du vill ge din dotter Elvira?

– Trygghet, kärlek och känslan att hon får och kan göra vad hon vill. Är det att inte göra någonting är det också okej. Hon har ju både en mamma och pappa som har gjort karriär, och det måste ju inte hon, men hon ska känna att allt hon vill göra är möjligt och att hon ska få ta reda på det själv i lugn och ro. Det tror jag är det viktigaste man kan ge sina barn.

På vilket sätt är hon lik dig?

– Hon är en bra blandning mellan mig och David. Hon är optimistisk och bra på att se möjligheter och det har hon nog mest från mig.

”Satsa på en yngre man med humor! Och som gillar att laga mat”

Hur har ditt liv förändrats det senaste året?

– Jag har njutit mer av vänner och familj. Vi har rest mycket med familjen och umgåtts – jag umgicks inte alls med vänner under några år. Jag har jobbat, men inte i närheten av så mycket som innan. I vintras började jag skriva på boken, så det har varit intensivt.

Har du något mammahack att dela med dig av?

– Man kan ta med barn, särskilt små, nästan överallt och det tycker de ofta är kul. Min dotter har rest över hela världen. Varken jag eller min man valde bort karriären när vi bildade familj. Ibland funkar inte det praktiskt och då får man prioritera hårt. Då är det viktigare att hänga med dottern än att ta tag i tvätthögarna. Om alla mår bra går det ihop ändå och vi prioriterar det som är viktigast, säger Anna och tillägger:

– Och satsa på en yngre man med humor! Och som gillar att laga mat och tycker att det är mysigt att vara hemma med familjen. Det händer så mycket i våra jobb, där vi träffar mycket människor, så då är det skönt att inte göra något speciellt när man är ledig.

Läs även ”Mammornas bästa tips för att underlätta vardagen – 17 smarta hacks”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!