Miljöminister Karolina Skog (Mp) vill prata klimat och kemikalier i valrörelsen – och låter sonen ta hand om återvinningen.

Förlossningsvården är den viktigaste valfrågan för svenska mammor, visar mamas stora läsarundersökning 2018. Därför frågar vi fyra maktmamas hur de vill ge oss en tryggare vård om de vinner valet – och vilka mammafrågor de själva brinner för.

Vilken mammafråga är viktigast inför valet?
– Jag hoppas att vi i den här valrörelsen kommer att få utrymme att prata om våra barns framtid och vilken värld de kommer att växa upp till, och då är ju klimatet den stora ödesfrågan.

Hur ska småbarnsmammor hinna tänka grönt?
– Jag tänker tvärtom, att det är när man blir förälder som många börjar tänka på miljön. Att få barn väcker framtidstankar på ett helt nytt sätt. Men när det kommer till det praktiska präglas ju småbarnsåren av en känsla av otillräcklighet och att det är svårt att göra allt. Vi politiker måste göra det lätt att göra rätt. Man ska inte behöva en doktorsgrad i kemi för att veta att de saker man köper till sina barn är okej – det är vårt ansvar.

LÄS MER: Klimatkrisen: 7 saker barn som föds nu kommer uppleva innan de är 30

– Många barn känner också en ångest kring miljön och klimatet. Därför är det jätteviktigt att vi bjuder in och gör miljöjobbet tillsammans med dem. De behöver vara en del av förändringen, att de känner att ”nu gör vi vad vi kan”, så att de inte lämnas med alla jobbiga känslor och tror att allt håller på att gå åt helvete. Vi har till exempel outsourcat återvinningen till vår son, det är hans jobb hemma. Och han är väldigt nitisk!

Vilken är den vanligaste frågan du får från andra mammor?
– Den om kemikalier i hemmet. När man skaffar barn kommer det in jättemycket nya prylar i hemmet, många av plast. Tyvärr innehåller en del av dem farliga kemikalier. Där kan man tänka på att bara använda saker till det de är tillverkade för. En glasslåda är till exempel bara godkänd för kall mat. Därför ska man aldrig lägga varm mat i den, eller värma den i micron.

KAROLINA SKOG

Ålder: 42

Familj: Maken Daniel, 39, och en son i lågstadieålder

Bor: Söder om Stockholm

Gör: Miljöminister 

Om man ser på mammalivet i stort då, vilka är de största utmaningarna politiskt?
– Vi måste börja prata om stressen som finns i samhället i dag. Kvinnor har väldigt höga förväntningar på sig själva. Ibland kan man få känslan av att alla människor är vältränade, har en hel skock perfekta barn och hinner äta hemlagad, kinesisk mat en onsdagkväll. Det kan ju inte vara sant? Jag gör inte så. Jag lagar fiskpinnar när jag väl kommer hem.

– Jag försöker inte låtsas att jag både kan vara minister och hämta tidigt på skolan. Det går inte ihop. Jag tycker att det är väldigt kul att jobba – och det betyder att om min son ska hämtas tidigt så får någon annan göra det. Det finns andra vuxna i hans liv. Jag är inte perfekt, och jag vägrar låtsas att jag är det.

Karolinas mama-löften inför valet:

  • Säkrare cykelvägar till skolorna.
  • Renare luft i våra städer, bort med smutsiga bilar.
  • Köfri barn- och ungdomspsykiatri.

Läs även Ebba Busch Thors (KD), Annika Strandhälls (S) och Annie Lööfs (C) löften inför valet! 

Foto: Karl Nordlund
Styling: Malin Rudén
Makeup: 
Sarah Grundén

Artikeln är publicerad i mama nr 5 2018 som finns i butik nu!

mama omslag nr 5 2018

Foto: Katarina Malmström Brown