Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Socialminister Annika Strandhäll: ”Livspusslet är den viktigaste valfrågan”

Socialministern och trebarnsmamman Annika Strandhäll (S) sätter jämställdheten först, för att mammor ska få bättre möjligheter att balansera jobb och barn – och må bättre under tiden. 

Annika Strandhäll med sina två döttrar, som hon har med sambon Thomas.
Annika Strandhäll med sina två döttrar, som hon har med sambon Thomas. Foto: Karl Nordlund/BMB

Förlossningsvården är den viktigaste valfrågan för svenska mammor, visar mamas stora läsarundersökning 2018. Därför frågar vi fyra makt-mamas hur de vill ge oss en tryggare vård om de vinner valet – och vilka mammafrågor de själva brinner för.

Annika Strandhäll – vilken mammafråga är viktigast inför valet tycker du?
– Jämställdhetsfrågan, eller mer specifikt livspusslet. Jag tycker att den allra viktigaste frågan är möjligheten att förena arbete och barn. Det är så himla tydligt att kvinnors inkomst och hälsa börjar skilja sig från männens när det första barnet kommer. Och kvinnor återhämtar sig aldrig efter det. Det faktum att män har 6 000 kronor mer i pension i månaden säger en hel del… När det andra barnet kommer in i familjen är kvinnor otroligt överrepresenterade i sjukstatistiken när det gäller stressjukdomar – det är alarmerande. 

Annika Strandhäll

Ålder: 42.

Familj: Sambon Thomas, två döttrar, på 14 respektive 8 år, och bonusson, 23.

Bor: I Stockholm.

Gör: Sveriges socialminister sedan juli 2017. 

Hur vill du lösa det?
– Vi ser svart på vitt att ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen, med vigda månader för vardera förälder, påverkar kvinnors ekonomi och hälsa, men också mäns relation till sina barn. Det är win win. 

– Dessutom måste kvinnodominerade branscher, alltså vård, skola och omsorg, få högre löner, fler händer, bättre arbetstider och mer resurser. Vi satsar även på ett stort samarbete mellan fack och arbetsgivare på hela arbetsmarknaden, men också specifikt inom den offentliga sektorn, som handlar om att jobba för friskare arbetsplatser. Vi vill ha en Företagshälsovård som arbetar mer förebyggande, alltså proaktivt och inte bara reaktivt. 

– Samtidigt tycker jag att det är jätteviktigt att prata om vikten av ett jämställt familjeliv för att få till attitydförändringar. Vi behöver lyfta vad vi ser, som att mammor ofta är projektledare hemma, och hur det påverkar kvinnors och mammors hälsa. 

Hur är det att balansera jobb och privatliv för dig?
– Det är jättetufft. Och framför allt har det varit jättetufft. Jag blev själv sjukskriven på grund av stress när jag fick min första dotter, under första året då jag skulle göra allt samtidigt. Och det hände även saker i privatlivet då som gjorde att jag inte orkade med. 

– Det jag lärde mig på den resan är att jag inte bara kan rusa på. Jag måste få tid att återhämta mig och träffa mina barn. Dessutom kan jag inte vara ett kontrollfreak med koll på allt, då kan man inte ha den här sortens jobb. Utan jag litar på mitt lag, på min stab. Vi jobbar tillsammans.

Vilka är de största utmaningarna för dig?
– Det dåliga samvetet när jag inte kan gå på det där utvecklingssamtalet, eller se till att min yngsta dotter har med sig något nybakat till skolan när det har efterfrågats. Men det säger något om den omöjliga förväntan på kvinnorollen – att man ska få ihop ett framgångsrikt heltidsarbete, vara världens bästa mamma och ha det jättefint hemma samtidigt. Det är ju orimligt egentligen, och framför allt då att man inte har lyckats åstadkomma en större jämställdhet i hemmen. 

Oppositionspartierna använder förlossningsvården som ett slagträ i debatten, vad säger du om det?
– Jag känner en viss frustration över det. Vi har mycket inom den svenska förlossningsvården att vara stolta över, men vi har också tydliga problem. De här problemen har funnits länge, och det finns ingen quickfix. 

– Det handlar till stor del om en gigantisk generationsväxling av personalen, där vi inte har utbildat tillräckligt. Och man har länge inte prioriterat resurser till kvinnosjukvård. En del av lösningen är att rikta pengar direkt till förlossningsvården, samt att vi måste utbilda mer personal som måste få schystare scheman och villkor för att orka jobba i dessa miljöer. Det hjälper även mamman som föder att känna sig trygg. 

Hur pratar du med dina döttrar om #metoo-rörelsen?
– Jag har ju en nyfiken 14-åring hemma som jag försöker stärka på alla sätt jag kan, genom att prata om självkänsla och rätten till den egna kroppen, om var gränser går och att det är okej att säga stopp. Jag har även reflekterat över hur mycket det är man accepterar, eftersom man tänker att det är okej. Jag har funderat på de där tillfällena när man inte har förstått det där och då, men som man med tiden har insett att det har varit ett övergrepp. Jag tror att #metoo-rörelsen har öppnat upp för en stor positiv förändring! 

Annikas Strandhälls mama-löften inför valet 2018: 

1,8 miljarder till förlossningsvård och eftervård. Förlossningsvården måste bli tryggare och förlossningsskadorna minska.
14 000 fler anställda i vården för mindre stress och bättre tillgänglighet.
Stora satsningar på arbetsmiljön för välfärdens medarbetare.
Vården ska gå före skattesänkningar.

Läs även Ebba Busch Thors (KD), Annie Lööfs (C) och Karolina Skogs (MP) löften inför valet! 

Foto: Karl Nordlund
Styling: Malin Rudén
Makeup: Filippa Smedhagen