mama tipsar om svenska julmarknader 2019, som du och barnen kommer älska.
mama tipsar om svenska julmarknader 2019, som du och barnen kommer älska. Foto: Getty images

8 mysiga julmarknader att besöka med barnen

Sugen på en mysig julutflykt med hela familjen? mama tipsar om 8 barnvänliga julmarknader runtom i Sverige – garanterat hög julstämning!

Från historiska kvarter till pampiga slott. Runtom i Sverige finns det en rad mysiga julmarknader som är väl värda ett besök. mama tipsar om 8 juliga marknader som du och barnen inte vill missa.

1. Julmarknad på Tjolöholms slott, Fjärås
Tjolöholms Slotts julmarknad är en av de största i Västsverige, med ett hundratal utställare av hantverk och lokalproducerade delikatesser. Julmarknaden har varit ett årligt event sedan 1987.
På det julpyntade slottet kan du köpa unika kreationer och smakupplevelser från lokala hantverkare och matproducenter. Förutom att barnen kan hälsa på tomten och pyssla finns även lekutställningen Emil! som ger barnen möjlighet att leka och busa i välkända miljöer från Astrid Lindgrens älskade Emil-böcker.
Öppet: Fredag–söndag, 15 november-1 december.
Inträde: 100 kronor på vardagar och 140 kronor på helger. Barn mellan 0 och 14 år går in gratis.

2. Julmarknad i Glasriket, Kosta
Kosta julmarknad i Småland drog i gång julstämningen redan den 9 november och låter jultörstande familjer strosa runt bland glas, hantverk och godsaker fram till den 30 december. För barnen finns även aktiviteter som tomtebus, ponnyridning, eldshow och marsipangrisverkstad.
Öppet: Torsdag–söndag, 9 november–22 december, samt alla dagar mellan den 23 och 30 december, med undantag för julafton.
Inträde: Vuxna: 90 kronor, barn: 60 kronor.

Åka häst och vagn, hälsa på tomten eller prova lyckan i en fiskdamm? Julmarknaderna erbjuder många roliga aktiviteter för barnen.

 

3. Julmarknad på Stortorget, Gamla stan i Stockholm
Mitt på stortorget i Gamla stan slår 40 bodar upp sina dörrar för att bjuda in till julmarknad. Passa på att ta in de historiska kvarteren medan du fyndar glögg, ljus, viltkött och mycket mer.
Har barnen redan tröttnat vid fjärde boden? Ta en kort promenad till Mäster Olofsgårdens ”levande julkalender”. Varje kväll från den 1 till den 24 december sker en lucköppning runtom i Gamla stan med levande framträdanden.  
Öppet: Alla dagar 23 november–23 december.
Inträde: Gratis.

4. Julmarknad på Jamtli, Östersund
Jamtli julmarknad i Östersund har kallats en av Europas mysigaste. Platsen påminner om en gammaldags marknadsplats och bjuder på mängder av fina hemproducerade varor. Barnen kan roa sig med att träffa jultomten, åka hundspann eller ta en tur med häst och släde. 

Öppet: 6-8 december.
Inträde: Vuxen: 100 kronor medan barn under 19 går in gratis i vuxet sällskap. 

5. Julmarknad i Sigtuna, Stockholm
Julmarknaden i historiska Sigtuna ser lite olika ut beroende på vilken dag du väljer att gå. Den 8 december bjuds det på julkonsert i den närliggande kyrkan och den 15 december väntar luciafirande. Två stående inslag under marknaden är dock julbio för de minsta samt julhandeln. 

Öppet: 1, 8, 15 och 22 december.
Inträde: Gratis.

6. Jul på Liseberg, Göteborg
Gå på klappjakt på nöjesfältet Liseberg i jul. Här finns mysiga bodar med hemlagat julgodis, värmande glögg och brända mandlar. Ta med barnen till tomtehuset och låt dem lämna sin önskelista till självaste tomtefar eller varför inte lägga listan i den magiska önskemaskinen. Även i kaninlandet är det julstämning och kaninernas kusin Julius från Nordpolen är på besök.
Glöm inte att ta en paus framför årets skridskoshow Charles Dickens klassiker ”En julsaga”. Showen, som ingår i entrépriset, spelas vardagar kl 19.00, lördagar 16.30 och 19.00 samt söndagar 17.00. 

Öppet: 22-24 och 28-30 november samt 1, 4-8, 10-23 och 26-30 december.
Inträde: 120 kronor. Barn under 110 centimeter går in gratis.

Ta en paus från bodarna och varva ner med lite varm glögg.

7. Julmarknad på Skansen, Stockholm
Skansens julmarknad är en obruten tradition sedan 1903. På marknaden hittar du 70 marknadsbodar fyllda av julmat, julklappar och unika hantverk. Här kan barnen delta i julpyssel, dansa kring granen och lära sig hur julen firades förr i tiden. 

Öppet: Lördagar och söndagar 30 november–22 december.
Inträde: Vuxen: 170 kronor, barn 4-15 år 60 kronor. 

8. Traditionell julmarknad vid Falu gruva, Falun
Mitt i världsarvet vid Falu Gruva har julmarknaden i Falun sin plats. Här bjuds besökare på uppträdanden, gammaldags marknadsstånd och smarriga delikatesser. Även gruvtomtarna har hittat hit och är redo för att ta emot barnens önskelistor. Utöver detta kan barnen pröva lyckan i en fiskdamm som är belägen i en gammal tågvagn. Eller varför inte ta en tur med häst och vagn?

Öppet: 8 december.
Inträde: 25 kronor per person. Fritt inträde för alla under 16 år.

Du kanske även vill krypa upp i soffan med barnen? Här är 24 julfilmer att titta på tillsammans! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!