Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

#intesåkonstigt – ett år senare: "Reaktionerna har varit väldigt fina"

För ett år sedan startade vi på mama, tillsammmans med vår bloggare Elaine Eksvärd, 36, kampanjen Inte så konstigt för att synliggöra funkisfamiljer mer. Ett år senare – så har det gått!

Foto: Emilia Bergmark Jiménez och Hannah Hedin

Elaine Eksvärd: "Nu gäller det att kämpa!"

Retorikexperten och mamabloggaren Elaine Eksvärd, 36, är tillsammans med mama initiativtagare till kampanjen #intesåkonstigt, som lyfter fram och synliggör barn med funktionsvariationer. När hon förra året berättade att hennes lilla Evelyn, nu 2,5, har Williams syndrom fick det ett stort genomslag och mamas omslag med Elaine, Evelyn och storebror Matheo, 5, nominerades till Årets omslag. Sedan dess har hon och maken Gustav, 42, hunnit få ännu en liten stjärna – Pascal, 6 månader.

Elaine Eksvärd

Ålder: 36.

Familj: Maken Gustav, 41, Matheo, 5, Evelyn, 2,5 och Pascal, 6 månader.

Bor: Stockholm.

Gör: Retorikexpert och mamabloggare.

Vilka reaktioner fick du och familjen efter att du berättat om Evelyns syndrom?

– Reaktionerna har varit väldigt fina, men också tuffa på sina håll – när det gäller KUB-test. Jag tror att om folk visste vilken välsignelse barn med funktionsvariation är så skulle man inte vara så rädd för att få det. Jag tycker det är så kul att Williams syndrom nu finns på kartan som begrepp.

Foto: Hannah Hedin

Har vi gjort några framsteg i bemötandet av människor med funktionsvariationer under året som gått?

– Jag tycker företag generellt tänker mer på att inkludera barn och vuxna med funktionsvariation. Nu gäller det bara att kämpa för LSS-frågan (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, reds anm) framöver. Det är ju valår och då handlar det inte bara om att barn med funktionsvariation ska få synas i samhället, utan att de ska få samma förutsättningar som alla andra för att få ett bra liv. Stödet får inte tas bort.

#intesåkonstigt – det här hände under 2017!

Blöjrevolution

– Vi vill visa verkligheten så som den faktiskt är, utan censur, sa Anna Smitterberg, global marketing & communication director på Libero, till mama.nu i samband med Liberos nya Up & Go-kampanj. Fotografen bakom heter Emilia Bergmark Jiménez – och det är första gången ett barn med Downs syndrom syns på ett blöjpaket.

Foto: Emilia Bergmark Jiménez

Så funkar det!

Funka Mera säljer leksaker och hjälpmedel för barn med funktionsvariationer – både i sin webbshop och i en fysisk butik i Lidköping. Det är tuggleksaker, fidget-prylar och balansredskap. Och självklart är det en mamma, Anna Cardell, som står bakom.

"Goda affärer" – bolag med sociala mål – är hett i techvärlden, och så välkommet för alla funkisfamiljer.

Enklare med app

Vi är många som har svårt att hålla ordning på allt i vardagen, och en del av oss behöver ännu mer stöd. Nya appen Bildschema gör dagens och veckans aktiviteter tydliga och visar steg för steg hur man kommer iväg på dem. Ta egna foton eller använd någon av appens alla bilder.

Normalisera mera!

Jenny Lindström Beijar, 37, är mamma till Vanja, 5, som har Downs syndrom, och hennes lillasyster Hillevi, 3. Förra året tog Jenny initiativet till digitala nätverket Our normal, för familjer med barn med funktionsvariationer som vill lära känna och dela erfarenheter med andra i liknande situationer. Genom nätverket får föräldrar och barn stöd, tips och helt nya vänner. Under året fick Jenny också pris för sitt engagemang.

Jenny och hennes man John samt döttrarna Vanja och Hillevi.
Jenny och hennes man John samt döttrarna Vanja och Hillevi.

Under hashtagen #intesåkonstigt kan man dela med sig av utmaningar, superkrafter och önskemål.