Sollefteå BB läggs ned – då startar kurser i bilförlossningar

Den 31 januari läggs Sollefteå BB ned för gott. Nu startar två av barnmorskorna från avdelningen kurs för de föräldrar som kommer tvingas åka upp emot tio mil till förlossningen.

I höstas skrev mama om hur Sollefteå BB skulle läggas ned. När nu beslutet klubbats igenom, och många kvinnor kommer att behöva åka upp emot tio mil för att föda barn, arrangeras kurs i "bilförlossning".

I och med nedläggningen av Sollefteå BB kommer de kvinnor som tidigare hörde till sjukhuset att hänvisas till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda.

LÄS OCKSÅ: Emelie födde på parkeringen

Initiativet till kursen, som arrangeras av ABF i Sollefteå, har tagits av två av de barnmorskor som jobbar på Sollefteå BB. Tanken med kursen är att de föräldrar som nu hänvisas flera mil bort ska känna sig trygga under bilfärden.

– Vi kommer att ställa upp vid tre tillfällen och svara på frågor. Jag har jobbat länge som barnmorska och det här är ett sätt att kunna ställa upp och finnas till hands, säger kursledaren Maria Dahlberg till Allehanda.

"Många är oroliga"

Kursens fokus kommer framför allt att ligga på att besvara oroliga blivande föräldrars frågor, samt att förbereda dem på den långa resan. Maria Dahlberg har även före Sollefteå BB:s nedläggning många gånger väglett partners till födande kvinnor på väg in till förlossningen.

Kvinnan på bilden har inget med texten att göra. Foto: iStock Foto: iStock

Kollegan Stina Näslund, som leder kursen tillsammans med Maria Dahlberg, tror att intresset blir stort:

– Jag vet att många är oroliga och rädda för att åka genom skogen, helst på vinterväg i mörkret. Med tanke på att det hela tiden kommer nya föräldrar skulle man kunna hålla på med den här kursen kontinuerligt. Men vi hoppas naturligtvis att det blir en ändring så att det inte behövs i framtiden, säger hon till tidningen.

Kursen har just offentliggjorts och det återstår att se hur populär den blir.

LÄS OCKSÅ: Efter hoten om BB-nedläggningarna – nu startas stödjourer för föräldrar och gravida

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer