Sofie Karlsson, 25, utnämndes till årets mama-hjälte för ett år sen. Hon började skriva bloggen Den starkaste stjärnan när sonen Viktor insjuknade i cancer. Nu har det gått 1,5 år sen Viktor gick bort och Sofie har blivit mamma till Vilma, nio månader.

Det har gått ett år sen Sofie Karlsson, 25, utnämndes till Årets mama-hjälte 2009. Ett halvår tidigare hade sonen Victor gått bort i den svåra cancersjukdomen neuroblastom.
– Det är först nu vi har börjat bearbeta sorgen på riktigt. Under lång tid kändes det nästan som att jag hade en slöja framför ögonen och jag kunde inte riktigt ta till mig vad som hade hänt. Nu är det som att slöjan har lyfts, säger Sofie.

Vad betydde det för dig att bli utnämnd till Årets mama-hjälte?
– Det har betytt mycket i och med att det har jag gjort att jag har fått en möjlighet att jobba ideellt för Barncancerfonden. Jag fick modet att gå ut och prata om det vi har varit med om. Jag har varit med i Nyhetsmorgon på TV4 två gånger och varit med i flera dokumentärer, bland annat.

Dagen innan intervjun har Sofie spelat in en reklamfilm för Barncancerfonden. Hon står bakom en tom stol medan tre andra föräldrar står bakom stolar där deras barn sitter.
– När jag kom hem kändes det som att jag hade sprungit tio mil och jag var helt slut känslomässigt. Men jag hade Vilma med mig och det hjälpte.
– Men jag kommer aldrig att vilja släppa kampen mot cancer.

Vilma är snart tio månader. Innan hon föddes oroade sig Sofie för hon skulle reagera på sitt nya barn, om hon skulle kunna ta henne till sig. Men det har gått väldigt bra.
-Vilma har räddat hela familjen från att gå under.

Tror du att du är en annorlunda mamma mot Vilma än du var mot Victor?
– Visst finns det mer oro i dag än det fanns innan Victor blev sjuk. Samtidigt så uppskattar jag alla små stunder mer i dag. Det är skönt att få känna vilken ynnest det är att vara förälder. Alldeles för många tar det för givet.
 

Till Den starkaste stjärnan (extern länk)