Filmstjärnan och modellen Penélope Cruz, 39, jobbar även som designer – av sexiga underkläder. För mama berättar hon om mammachocken när Leo, 2, kom och om handväskan som växer snabbare än gravidmagen.

Penelope Cruz

Ålder: 39.

Familj: Gift med skådespelaren Javier Bardem, 44. Sonen Leo, 2, och en bebis i magen som ska
födas i sommar.

Bor: I Los Angeles och Madrid.

Gör: Skådespelare som varit med
 i många av regissören Pedro Almodóvars filmer, som ”Allt om min mamma”, ”Att återvända” och ”Brustna omfamningar”. Gjorde sin första engelsktalande filmroll mot Tom Cruise i ”Vanilla sky” (2002). Vann som första spanska skådespelare en Oscar för sin roll i Woody Allens ”Vicky Christina Barcelona” (2008). Spelade Angelica i den fjärde ”Pirates of the Caribbean”-filmen (2011).

Aktuell: Frontar Lindex vårkampanj. Ansiktet utåt för det spanska lyxmärket Loewe. Designar handväskor för japanska märket Samantha Thavasa samt en underklädeslinje för Agent provocateur tillsammans med sin lillasyster Mónica Cruz. Har en huvudroll
i thrillern ”The Counselor” som kommer i slutet av 2013.

När den overkligt vackra och makalöst begåvade spanjorskan Penélope Cruz Sanchez var 15 år upptäcktes hon av en talangscout. Hon debuterade i ett tv-drama och som 18-åring var det dags för första filmrollen, som Silvia i ”Jamón, jamón” (1992). Sedan dess har hon gjort ett femtiotal roller, under 90-talet främst på spanska och i regi av Pedro Almodóvar.

Men sedan ”Vanilla sky” (2002), mot Tom Cruise – som föll handlöst för sin motspelerska, de var ett par i tre år – har hon intagit Hollywood.

Penélope har till och med vunnit en Oscar. Dessutom har hon gift sig med Javier Bardem och fått sonen Leo, 2, som snart ska få en lillebror. Dags att tagga ner? Knappast! Nu frontar den gravida superstjärnan Lindex vårkampanj, samarbetar med exklusiva modemärket Loewe och designar
vågade underkläder åt Agent provocateur. Samtidigt.

Vi ringde upp henne i Los Angeles, där hon och Javier bor när de inte är hemma i Spanien (Penélope växte upp i Madrid och Javier i Las Palmas, Gran Canaria). Första samtalet fick avbrytas innan det ens börjat, på grund av Penélopes intensiva illamående. Dagen efter gick det bättre.

Hallå, Penélope! Mår du bättre nu?
– Ja, tack, det var bara lite gravidillamå­ende. Annars mår jag bra. Det gjorde jag förra gången också, när jag väntade Leo.

Du modellar, designar, spelar in film. Hur hinner du med alla projekt?

– Jag har alltid varit en arbetsnarkoman, men sedan jag fick Leo har jag försökt att prioritera på ett annat sätt. Jag lämnar mer tid mellan filmerna än förr. Och väljer noga vad jag gör, och vad jag tackar nej till. Det är som för alla mammor, man måste försöka hitta en balans.

Har du gjort det, hittat balansen?
– Ja … Inte hela tiden kanske, men mer än tidigare i livet. Jag gillar att hänga i parken med Javier och Leo. Göra helt vanliga saker, inte rusa runt.

Du jobbar en del med mode. Är det ett stort intresse för dig även privat?
– Javisst, även om jag inte klär upp mig till vardags. Jag har jeans, t-shirt och skinnjacka varenda dag. Helst vintage, jag älskar gamla skinnplagg.

Har du något favoritplagg inför våren?
– Jag trivs väldigt bra i maxiklänningar och för tillfället är jag helt såld på vit spets.

Du är känd för att vara lika glamorös som en gammaldags filmstjärna.

– Ja, på röda mattan! Det är kul att få chansen att ha de där drömklänningarna. Men det är bara vid enstaka tillfällen.

Du har designat handväskor i flera år för ett japanskt märke. Behöver du en större väska själv nu när du är mamma?
– (skratt) Mina handväskor var för stora redan innan jag fick barn. Nu är de helt enorma. Det är inte klokt. Man har halva huset med sig ut.

Förutom handväskans storlek, hur har du förändrats av att bli mamma?

– Vad folk än säger till en innan man får barn, hur mycket de än berättar, så kan man inte fatta hur det känns. Det är en sådan revolution, det är så intensivt. Det påverkar en så djupt. Man kan inte förstå det innan det händer en, så är det bara.

Vad är det mest överraskande med att få barn, tycker du?
– Att jag hade en idé om hur det skulle bli, och så blev det ändå inte så. Det blir något helt annat än man trott, för man kan inte föreställa sig känslan.

Du verkar väldigt familjekär.
– Ja, det har jag alltid varit. Familjen är det viktigaste i livet. Det är därför det är så kul att jobba ihop med min syster Mónica. Vi har en massa idéer. Just nu designar vi underkläder. Sexiga underkläder (skratt).

Om du fick ge andra blivande mammor ett gott råd …
– … så skulle jag inte göra det, för alla är unika. Det som funkar för mig kanske inte funkar för dem.

Vad vill du helst ge Leo att ta med sig ut i livet?
– Barn är som små svampar, de suger upp allting, ställer frågor, absorberar sin omgivning. Jag hoppas att han får fortsätta att vara sådan. Då tror jag att man får ett roligare liv.