Ingen motgång är för stor för att vända till en medgång för Julia Bergman, 22, och hennes Milan, 4, kända från serien "Unga mammor". För mama berättar Julia om hur hon ser det som en gåva att sonen har Downs syndrom.

Julia Bergman
Ålder
: 22.
Familj: Milan, 4, och pojkvännen Dennis, 26.
Bor: I Vinslöv.
Gör: Medverkar i ”Unga mammor” på Viafree och TV3, har studieuppehåll från en sjuksköterskeutbildning för att starta eget företag, samtidigt som hon jobbar i hemvården.

När Milan var en dag gammal gick hans mormor hem från sjukhuset och funderade över hur hon skulle agera om hennes barnbarn dog. Han var så sjuk.

– Milan var jättedålig, och mamma var osäker på hur hon skulle fånga upp mig, sin dotter, om mitt barn gick bort, säger Julia Bergman, 22, och kramar om Milan, nu 4, som sitter i hennes knä, sträcker sig efter en knäckemacka och konsekvent svarar nej på alla frågor han får.

Julia berättar att hon själv och Milans pappa Björn först var lite för inbäddade i bebisbubblan för att tänka så mörka tankar, men att allvaret i situationen till slut letade sig in.

– Milan åt ingenting, han blev trött och alltmer slö. Till slut kickade väl min modersinstinkt in med full kraft, och jag sa ”Nu måste ni göra något åt saken – rädda mitt barn!”. Då fick vi åka akut till neonatalavdelningen, där Milan fick en sond och blev inpackad i värmefiltar. Sedan repade han sig ganska snabbt.

Julia Bergmans son Milan har Downs syndrom

Julia med en nyfödd Milan.

Tankarna på att bebisen kanske hade Downs syndrom hade dykt upp hos Julia i samma sekund som barnmorskan lyfte det nyfödda barnet till hennes bröst.

Läs också: Vad är Downs syndrom?

– Jag sa det till Björn, men han avfärdade det, och då berättade jag inte om mina tankar för någon annan.

Läkaren bekräftade att Milan hade Downs syndrom

Men några timmar efter att Milan piggnat till kom en läkare in och sa: ”Grattis, ni är ett på 2 500 par som fått ett sådant här fantastiskt barn”.

– Det var underbart att han såg Downs som en gåva, och att han lät oss se det som en gåva. Han var så fin och pratade hela tiden om chanser i stället för risker. Alla i personalen var otroligt stöttande och jag minns att en sköterska sa: ”Det finns en anledning till att barn med Downs kallas för solskensbarn” – och det har jag burit med mig. Vi fick verkligen en sådan fin start och stöd från alla håll.

Julia Bergman med sonen Milan.

Foto: Isabell N Wedin/Harvest agency

I november blev Julia utsedd till Årets lekfullaste mama på Årets mama.

Missa inte Julia Bergman i mamapodden!

Vad visste du om Downs syndrom innan du fick Milan?
– Jag visste väl inte så mycket rent faktamässigt, men jag hade absolut koll på vad det var. Mamma har jobbat i förskola och haft några barn med Downs genom åren. Jag har alltid tyckt att olikheter är spännande och fascinerats av dem.

I Danmark finns snart inga barn med Downs syndrom

Hur tycker du att samhället behandlar barn och vuxna med funktionsvariationer?
– Jag tycker att det gått mycket framåt på kort tid. Det var faktiskt inte jättelänge sedan man gömde undan människor med Downs, men i dag kan de få jobb som vem som helst.

– Jämfört med vårt grannland Danmark är det en enorm skillnad. Där beräknas få eller inga barn med Downs födas efter år 2030, eftersom folk väljer att göra abort.

Julia Bergman och sonen Milan är med i ”Unga mammor”

Foto: Isabell N Wedin/Harvest agency

Svenska folket får följa Julia och Milan i programmet ”Unga mammor”.

Hur känner du för fosterdiagnostik?
– Jag skulle aldrig göra det själv, och jag känner att de som väljer att ta bort ett barn på grund av att det har en funktionsvariation går miste om något. Och det kommer ju hela tiden fler och fler tester, ska man sitta och detaljstyra hur ett barn ska vara och se ut? ”Det här är en flicka – det vill vi inte ha.” ”Bruna ögon – nej tack.” Det är så tråkigt att man inte bara kan uppskatta den gåva man får.

Foto: Isabell N. Wedin/Harvest Agency
Styling: Mia Anderberg/Harvest Agency
Hår och makeup: Linda Wallsten/Harvest Agency

Artikeln är ett utdrag ur omslagsintervjun i mama nr 3 2018. Läs resten av intervjun med Julia i tidningen som finns i butik nu.

Omslag mama nr 3 med Julia Bergman och Milan

NUVARANDE Julia Bergman: ”De som väljer bort ett barn med Downs går miste om något”
NÄSTA 7 bästa tipsen för att lyckas med barnrummet