Anja Pärson och Filippa Rådin berättar om hur det gick till när de blev kära, och om förlossningen när Maximilian föddes. Det här är ett utdrag från tidningen mama nr 1 2016.

Artikeln är från den 18 december 2015. 

Anja Pärson, 34, och Filippa Rådin, 43, är egenföretagare och kreatörer. Anja är bland annat föreläsare, programledare och expertkommentator i tv och Filippa är designer, stylist och bloggare. De bor med barnen Emmi, 9 (från Filippas tidigare äktenskap), Elvis, 3,5, och Maximilian, 7 månader i en villa i Umeå.

Filippa: Vi reste ihop och jag hälsade på Anja i Monaco. Vi mejlade och pratade i telefon, blev varandras ventiler. Sedan började man fråga sig: ”Varför tänker jag på henne hela tiden?”. Vi insåg att vi var kära.

Anja, du har berättat att det var läskigt.

F: Det var läskigt för oss båda två, vi hade båda haft långa förhållanden med män innan. Jag var ju gift och hade nyss fått Emmi.

Anja: Men det läskiga låg inte i att erkänna kärleken till varandra, utan i omgivningen. Det var så många omkring oss som skulle påverkas och bli berörda. Och det fanns ett barn med i bilden, det hade jag enorm respekt för. Jag ville inte bryta upp en familj, orsaka smärtan i en skilsmässa. Jag ville göra det bästa för alla och samtidigt ta ansvar för mig själv och mina känslor. Både jag och Filippa kände att det här är för livet.

F: Det sliter en nästan i stycken att leva i ett förhållande och älska någon annan. I slutänden fanns det inget annat alternativ, även om det inte var en lätt resa. Ett barn vill ju alltid att föräldrarna ska leva ihop, Emmi skulle nog helst vilja att vi bodde tillsammans allihop, vi och hennes pappas nya familj. Vi har en fantastiskt bra relation till dem.

LÄS OCKSÅ: 21 saker det första året som förälder har lärt oss (100 år av visdom på ett år) 

Ni var båda varandras första flickvänner?

F: Ja, det var speciellt. Som att bli förälskad för första gången igen.

A: Hur är man lesbisk, liksom? Vi kollade på tv-serien ”L-word” och första avsnitten satt jag helt chockad och bara gapade. Är det så där man ska vara?

F: ”Finns det inte någon handbok?”, undrade man. Det fanns det inte, men jag tycker vi har klarat det ganska bra.

A: Det var en stor fördel att vara vänner innan. Vi har nog skrattat oss igenom det mest obekväma. Men jag kan fortfarande bli generad när vi står i en hotellreception och Filippa säger: ”Vi är gifta, vi vill ha dubbelsäng”. Så skulle man ju aldrig känna om man var ett heterosexuellt par.

F: Men vi är öppna med det och kan skoja om vår tafatthet.

Anja Pärson, gift med Filippa Rådin, är en av deltagarna i Let's dance 2017

Foto: Karl Nordlund

När alpinlegendaren Anja Pärson, 34, beskriver hur det var att föda sonen Maximilian, 7 månader, jämför hon det med skidåkning. Så klart. Och hon tog ingen smärtlindring när hon födde.

– Vi ville ha det så naturligt som möjligt, för barnets skull. Det har varit likadant vid Filippas förlossningar, och jag tycker nog inte att smärtan var det värsta, säger Anja.

– Efter att både ha fött barn och stått bredvid som partner kan jag lova alla kvinnor därute att det inte är någon semester att stå på sidan om – det är nästan värre!

MISSA INTE: mamas karriärsevent med Isabella Löwengrip, 4 september! 

Och nu har ni båda fått föda och stå vid sidan av.

F: Båda delarna är häftiga, men det är mycket mer frustrerande att stå bredvid.

A: Man har ingen makt, ingen kontroll. När du föder är du mentalt inställd på det, du krigar, du tar nästa värk. Att stå bredvid med spypåsar – man känner sig fånig. Det är så himla lätt att göra fel. Säga fel saker, tugga på choklad vid fel tillfälle…

F: Jag tycker att man ska vara ödmjuk inför sin respektive, och det är otroligt viktigt att ge partnern utrymme när barnet väl kommit. Släpp in! En partner kan aldrig vara med från början på samma sätt, känna barnet som du som föder det gör.

A: Jag upplevde det med Elvis och jag kan se din frustration nu med Maximilian, Filippa. Att du inte kan ge honom det han behöver när han skriker, för att det är jag som ammar. Det är lätt hänt att den som fött tar allt ansvar för bebisen…

F: …därför måste hon som har makten vara lyhörd och ge plats, och inte bara vänta sig att partnern tar den – för det är inte så lätt.

Av Nina Hampusson