Det är lätt att tappa bort relationen med sin partner när man har barn som tar upp all tid på dygnet. Kärlekskranka pappan Jonas Cramby frågade sina pappapolare vad som får dem att hitta tillbaka till romantiken igen - varsågod att sno tipsen!
Vilket är ditt bästa tips? Dela med dig i kommentarsfältet.

1. FÖRSÖK INTE VARA SPONTAN.
I tv:s dejtingsåpor så beskriver sig deltagarna nästan alltid som “spontana”, samt att den viktigaste egenskapen hos en potentiell partner är att denne när som helst ska kunna släppa vad de har för händer och bara dra i väg genom Europa som en åldrande rockpoet. Alla som faktiskt varit ihop med någon vet dock att spontanitet kommer ganska långt ner på listan på vad som är viktigt i ett förhållande – det är bara något tråkiga människor säger för att ingen ska misstänka något.

 Stefan, 38, pappa till Stella, 5, berättar: “Om man överhuvudtaget ska få något gjort som småbarnsförälder måste man vara precis tvärt­emot spontan. Planera i stället varenda rörelse som en preussisk fältherre med control issues. Beställ weekendresan eller restaurangbesöket månader i förväg, boka samtidigt in både en barnvakt och en backupbarnvakt samt berätta om dina överraskningsplaner för din partner – du är inte oromantisk, bara praktisk eftersom hon eller han har ju också saker att göra.“

2. UPPSKATTA DET DU HAR.
På tal om dejtingsåpor så kan dessa vara en effektiv hjälp i ditt förhållandet. Singellivet är spännande, roligt och du träffar en massa trevliga och intressanta personer. Men det är precis lika ofta ensamt, deprimerande och fullt av en massa tillgjorda idioter med inövade raggrepliker. Och ingenstans påminns du mer effektivt om detta än i till exempel “The Bachelorette”.

Andreas, 35, pappa till Elsa, 3,5 och Ruben, 1, berättar: ”Jag är en typisk oxytocin-knarkare och älskar att mysa med familjen. Särskilt under min senaste singelperiod så hatade jag det själlösa krograggandet med intensiteten hos en gothrockare på en släktträff. Ändå händer det ibland att jag blir akut avundsjuk när jag hör någon singelpolare berätta om sin senaste galna natt på stan. Men då slår jag bara på ‘Dagens man’ eller ‘Bonde söker fru’ och minns hur bra jag faktiskt har det. Och hur glad min fru kan vara att hon träffade en normal kille.”

3. SÄNK SEXAMBITIONERNA.
Väldigt få småbarnsföräldrar hinner eller orkar ge varandra fyratimmars helkroppsmassager framför en öppen brasa två gånger i veckan längre. Har man sådana höga krav på ett fungerande samliv kommer det aldrig bli något av överhuvudtaget. Så nyckeln är nog att sänka ambitionsnivån en smula och börja njuta av de fördelar som faktiskt kommer med att bli äldre och mer erfaren.

Johannes, 41, pappa till Leo, 14, och Vilma, 3, berättar: “Att bli vuxen är att inse att vardagen existerar den också och att den till och med kan vara ganska mysig. Så förakta varken snabbisen, duschsmygaren eller handjobbet. Bara för att det går snabbt behöver det inte betyda ’sämre’. Jag menar, man blir ju bättre på nästan allt ju mer man gör det, eller hur? Det viktiga är att fortsätta att göra det.”

4. GÅ PÅ RESTAURANG.
Även om barnvakten drog sig ur i sista sekund så är det ingen katastrof – det går faktiskt att gå ut käka en romantisk middag ändå. Ert barn kommer att låta lite och folk kommer kanske titta irriterat åt ert håll, sucka högt och lyfta på glasögonen för att massera näsryggen – men det är bara för att de är mesar! Vad är det för människor som inte tål lite ljud bara för att de kommer från en bebis? Detta betyder så klart inte att man inte ska visa hänsyn – bara att man inte ska bry sig om de mesiga gnällmänniskorna.

Johan, 32, pappa till Winni, 1,5, berättar:
“När jag tar med mig min dotter ut i ‘vuxensammanhang’ är jag nervös att hon ska störa. Sedan tänker jag att det faktiskt inte var så länge sedan alla de här suckande människorna själva var barn och störde och kan man inte hantera det så får man faktiskt skylla sig själv.”

5. TA DET INTE LUGNT.
“En aktiv semester” låter kanske något för maniska Mia Törnblom-typer men faktum är att ingen blir i längden gladare av att lata sig. Det som börjar med utpumpade chipskvällar i småbarnsåldern utvecklas snart till semestrar där man “inte gör någonting alls” i tre veckor och innan du vet ordet av är du en medelålders soffpotatis.

Alexender, 37, pappa till Börje, 7, berättar:
“Jag har aldrig förstått folk som säger att de har träning som intresse. För mig är det lite som att säga att tandborstning är en hobby. Dock måste jag säga att dessa människor har en poäng: utpumpade småbarnsföräldrar har en tendens att övervärdera att ta det lugnt. Mitt livs mest fantastiska ögonblick har alla skett när jag gjort något tillsammans med familjen: åkt på roadtrip i USA, varit på skidresa eller vandrat i Sarek – jo, det går.”