Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första sexet efter förlossningen – 4 mammor berättar (och expertens tips)

Precis efter förlossningen är kanske inte sex det första man tänker på. Men när är det dags? När blir man sugen igen? Vi har pratat med fyra mammor och en expert om sexlivet efter förlossningen.

”Vännerna tjatade på om vi legat ännu”

Maja, 30: ”Jag och min partner låg efter cirka fyra månader. Jag var rätt osugen, men kände att det var lika bra att testa. Många vänner låg på och frågade ’Har ni legat än?’, men jag kände ändå ingen stress eller press. Bör väl också nämna att alla som frågade inte hade barn själva. Min barnmorska sa också att vi inte skulle vänta utan ’…på det innan det blir en stor grej’. När jag slutade amma kom sexlusten tillbaka. Vet inte om det hör ihop?”

Är amning kopplad till mindre sexlust? OBS! Personerna på bilderna har inget med texten att göra.
Är amning kopplad till mindre sexlust? OBS! Personerna på bilderna har inget med texten att göra.
”Det satt nog mer i huvudet än könet”

Marie, 38: ”Det dröjde cirka fyra veckor innan sex för mig – med en dos glidmedel och extra tålamod. Jag var livrädd att det skulle göra ont och i stället för välbekanta fittan vara ett upptöjt hålrum. Men shit, det var ganska precis som förr fast känsligare och torrare. Jag blödde i och för sig inte mer än en vecka efter förlossningen och hade det pågått längre hade jag väntat, samma sak om jag hade spruckit eller råkat ut för annat trassel under förlossningen. Vill också addera att det tog typ sex månader innan jag kunde slappna av helt, men det satt nog mer i huvudet än i könet.”

”Att ligga under den perioden fanns inte på kartan”

Anna, 39: ”Efter en megasnabb förlossning, klipp, infektion i klippet, skavande granulom (inflammatorisk vävnad) och en barnmorska som inte ville ta mig för återbesök förrän tre månader efter förlossningen, gick jag omkring med ständig smärta under hela den tiden. När jag väl fick komma till henne upptäckte hon granulomet och jag fick penslas några gånger för att det skulle försvinna. Att ligga under den första perioden fanns inte på kartan, jag kunde ju knappt kissa! Jag tror att vi försökte efter sex månader månader, men jag var extremt torr och det skavde. I dag är det tre år sedan jag födde och det är inte förrän de senaste 1-1,5 åren som det funkar bra att ligga igen, även om det fortfarande är lite trångt i början av själva akten.”

”Om det var bra? Åh, nej, det var mer som ett experiment”

Alice, 27: ”Jag var på efterkontroll hos mvc åtta veckor efter förlossningen. Då sa min barnmorska till mig att vi måste göra det, om vi väntar för länge så kan det bara innebära problem. Hennes tips var att ta rikligt med glidmedel och köra. Ett par veckor efter det hade vi sex. Om det var bra? Åh nej. Det var mer som ett experiment. Gick riktigt sakta och jag kände mig för hela tiden. Kände mig jättetrång! Men hade verkligen noll lust när jag ammade, det blev stor skillnad när jag slutade att amma.”

Glidmedel kan vara guld första gångerna efter förlossningen.
Glidmedel kan vara guld första gångerna efter förlossningen.

Så säger sexexperten om sex efter förlossningen

Hur gör man för att komma över sina rädslor och ångest inför sex efter förlossningen? Sexologen och psykoterapeuten Charlotte Makboul, författare till sex- och relationshjälpsappen ”Sexuella problem”, ger sina bästa tips.

Är det viktigt att komma i gång med sexlivet efter förlossningen?

– Om någon är missnöjd med att ta en paus är det viktigt att prata om det och förstå varandra. Varför vill den ene vänta – är det trötthet, rädsla, smärta eller vad? Varför är det viktigt för den andre att komma i gång? Prata och se om kan ni få till närhet eller sex på något annat sätt.

Hur gör man för att för att komma över nakennojan?

– Mitt tips är att acceptera kroppen som den är eller göra något åt det som går att förändra, men inte mellantinget; att vara kvar i en kropp och inte acceptera den. Så, hur accepterar man då sin kropp? Man bestämmer sig för att det måste få vara okej att se ut som man gör. Känn efter vilka känslor det väcker att ha den kropp du har. Kanske är det skam, äckel eller osäkerhet? Andas och acceptera känslan i kroppen. Det går inte att acceptera sin kropp om man inte även accepterar de känslor som väcks när man ser eller är i sin kropp.

Vad gör man om man absolut inte känner sig sugen på sex?

– Alla har rätt att inte vilja ha sex. Stå upp för att du inte vill ha sex om du inte vill ha sex. Ibland vill en person ha sex, men har tappat lusten. Ta reda på vad det beror på; hormoner, stress eller trötthet? Om du vill: Skapa tid för sex, lägg er ner och slappna av, andas och ta det lugnt en stund. Kanske en massage innan förspelet. Om det kommer upp jobbiga känslor eller om du känner dig helt tom och avstängd – fortsätt att andas och titta ner i bröstet, magen och underlivet och resten av kroppen för att upptäcka och acceptera de känslor du känner just nu. Andas, slappna av, acceptera. Det går att ha sex med jobbiga känslor på, det är mycket svårare att ha sex om du försöker fly ifrån eller stänga av känslor, då stängs kanske lusten och upphetsningen också av.

Panikscenariot – vad händer om lusten aldrig kommer tillbaka? Eller gör den alltid det?

– Lust är en känsla. Vi bestämmer inte över vilka känslor som ska komma, men många är väldigt bra på att trycka bort känslor. Ingen trycker frivilligt bort en bra känsla som lust om det inte finns andra obehagliga känslor förknippade med lusten. Till exempel rädsla för smärta, skam och skuld. Om man börjar tänka på det så kan det ge motsatt effekt, man pressar sig, skrämmer upp sig och får ännu fler känslor att trycka bort och lusten kommer ännu längre bort. Andas, slappna av och försök att inte tänka så mycket på det.

Kan ens partner göra något för att underlätta problemen?

– Om ens partner lyssnar och accepterar hur det känns så blir det lättare att själv acceptera hur det känns. Här skiljer vi på att acceptera känslor och att acceptera att bli nekad sex under en längre tid. Man kan lyssna och acceptera sin partners känslor, men ändå känna jobbiga känslor av att ens partner inte har lust. Det kan kännas skamligt, frustrerande och oroligt. Prata med varandra!

Av: Annika Leone

 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen mama 2015.