Författaren Sofie Sarenbrant drar gärna till Budapest en helg. Här finns mycket gammal kultur som även roar barn.

Sofie Sarenbrant

Ålder: 34.

Familj: Tommy, 40, Kharma, 7, och Kenza, 5.

Bor: I Stockholm.

Gör: Författare och journalist. Bloggar på amelia.se.

Aktuell med: Tredje
deckaren ”Vila i frid”.

Resfakta: Budapest

Budgetboende: Hotel City Inn, cityinn.hu, Futó utca 55, på Pestsidan. Hjälpsam personal och mycket prisvärt. Pris från 55 euro.

Lyxboende: 4-stjärniga Hotel Regency suites (regencysuites.hu), på Madách Imre tér 2, ligger centralt nära metro och bussar. Upp till tre barn under 12 år bor gratis i föräldrarnas rum i extrasäng och barn under 2 sover gratis i barnsäng. Från 85 euro för ett trebäddsrum.

Bästa tid att resa hit: Hela året. Våren kommer ungefär sex veckor innan den stuckit fram näsan hos oss och när det höstruskar här (till och med i november!) är det fortfarande så milt att du kan sitta utomhus i Budapest.

Res till Budapest så här: Budapest har bara en flygplats. Malév Hungarian Airlines flyger från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, Norwegian från Stockholm och Köpenhamn, Wizzair från Skavsta, Säve och Malmö.

Prisexempel: 1 100 kr med Malév (med flyg från Arlanda, tur och retur i mars 2012).

Varför är Budapest en sådan bra stad för mammor och barn?
– Det är vackert, billigt, lagom stort för en weekend, har ett stort kulturutbud, god mat och gott vin. Resan tar bara två timmar med direktflyg och så har ungrarna en underbar spa-tradition. Och de tycker om barn och har inget emot att de är med på restauranger och till och med konserter – om man nu vill det.

Vilka är dina bästa kulturtips med barn?

– Parlamentet är ett av de största i Europa och ser ur som en krokanbakelse, särskilt när det belyses på kvällen. Inuti är det som att besöka Hogwarts, med gigantiska trappor, korridorer, vapensköldar, porträtt och utsmyckningar som kickar igång fantasin. Visserligen bara guidade turer på engelska. EU-medborgare går in gratis, så ta med passet!

– Det fantastiska och anrika Szechenyibadet är barntillåtet. Där badar man utomhus året om, på vintrarna ryker det om det varma vattnet. Ni får en badupplevelse utöver det vanliga, fin miljö och mängder med pooler, varma som kalla. I en del spelar männen schack på flytande bräden.

– Sightseeing-tur med The River ride tour passerar först de stora sevärdheterna och kör sedan rätt ner i Donau! Vissa dagar går bara en tur, så kolla i förväg på riverride.com.

Vilka är dina bästa restaurang-/kafétips?
– Klassiska Gundel är en vacker och lyxig restaurang med levande orkester, lite som att kliva ombord på Titanic. Inget för otåliga barn som äter på tre minuter, men de lite äldre blir imponerade – inte minst av de fyllda efterrättspannkakorna.

– Gerbeaud anno 1858 är ett måste-kafé som ligger fint vi ett torg. Inredning och personaldräkter har den gamla sirliga stilen och uteserveringen är klockren för barnfamiljer. Den stora saluhallen, Nagy Vásárcsarnokär, från 1897 på Vámház körút, är ett mattempel som mest liknar en gammal europeisk järnvägsstation med allt gjutjärn och kakel. Det är kul att gå runt bland alla välfyllda stånd och köpa salamikorvar och torkade paprikor på tråd. Där finns många små matställen som serverar god och billig mat, till exempel gulasch och specialiteten langos (frasfriterade degknyten) med smält vitlökssmör. Du blir mätt för en tjuga!

Ta mig till Sofie Sarenbrants blogg på amelia.se!