Sugen på fantasifull glass, vilda äventyr eller att klappa gosiga djur? Ladda för en härlig dagsutflykt eller helgtripp i sommar. Här är bästa tipsen på minisemestern med barnen, Norden runt.

DJUR & ÄVENTYR:

1. Lådbilslandet.
I Nykvarn finns en helt egen liten värld med riktiga asfalterade minivägar där barnen kan köra bil, buss, långtradare, polisbil eller minimotorcross. De lite mindre eller de som inte gillar när det går så fort kan roa sig i Jordbrukslandet i stället, där man kan köra traktor eller slåttermaskin. 

Passar: En liten dröm för alla motorälskare från 2 år och uppåt.

Pris: För 250 kr får ditt barn köra 5 olika typer av fordon.

När du ändå är här: Passa på att svänga förbi Taxinge slott och låt hela familjen gå lös på kak- och tårtbuffé med över 50 olika sorters godsaker.

Mer info: ladbilslandet.se.

2. Äventyrslandet Kinnekulle.
Vid Skaraslätten ligger denna temapark med piratland, vattenlek, minibilar, enorma hoppborgar och studsmattor. För de lite större barnen finns det fotbollsgolf och zorbbollar. Det var i Kinnekulle man spelade in filmerna om Arn, och medeltidsbyn som byggdes upp inför filminspelningen är en del av parken.

Passar: Hela familjen. Här finns sandkaketillverkning och byggklossar för de små och medeltida stridsskola för de större.

Pris: 120 kr per person, barn under en meter går in gratis.

Tänk på att:
Det finns hotell, camping, stugor och vandrarhem i närheten.   

Mer info: aventyrslandetkinnekulle.se.

3. Ölands djurpark.
Schimpanser, kameler, lejon, tigrar, vattenrutschbanor, vattenlekställningar, vatten­karuseller, dinoland, sagoland, karuseller och cirkus. Den som tycker det saknas något på Ölands djurpark är ”hard to please” – för det här är djurparken med extra allt. 

Passar:
Alla som gillar att ha skoj för det här är en vi-har-karuseller-djur-vattenrutsch­banor-och-lite-till-park.

Pris:
300 kr i entré, barn kortare än en meter går in gratis.

Tänk på att:
Det finns 2 500 parkeringsplatser, hunddagis, förvaringsboxar och ett begränsat antal skrindor att hyra. Ölands djurpark är handikappanpassat.

Mer info: olandsdjurpark.se.

4. Borås djurpark.
I år är det 50-årsjubileum för Borås djurpark, en föregångare till andra djurparker i Sverige men också utomlands. Här rör man inte till det med karuseller och vattenland utan fokuserar på de stora afrikanska djuren och våra vilda nordiska djur.

Passar:
Alla som älskar ”The big five”. Här kan du stå öga mot öga med lejon, noshörningar, buffel, elefanter och leopard.

Pris: 680 kr för två barn och två vuxna.

Tänk på att: Här finns grillplatser så det går bra att ta med korv eller annat gott att grilla.

Mer info: boraszoo.se.

5. Nordens Ark.
I sköna Bohuslän ligger Nordens Ark, en djurpark med fokus på utrotningshotade djur. Här finns över 100 sorters djurarter och en av världens största tigersorter, amurtigern. Det finns också en bondgård där man kan klappa kaniner, höns och grisar eller ta sig en svängom på en Bobbycar i ladugården.

Passar:
Barn och vuxna som gillar att vara i naturen som får en härlig skogspromenad samtidigt som man kan titta på snöleoparder, ugglor, järv och en rad olika grodor.

Pris:
70 kr för barn över fyra år och 210 kr för vuxna. Skrinda kan hyras för 30 kr.

Tänk på att: Det lätt blir trångt i den stora matsalen, så det är inte så dumt att ha matsäck med. Våfflor och varmkorv kan man köpa vid Bondgården.

Mer info: nordensark.se.

6. Dyreparken.
I Kristiansand ligger denna temapark som är en kombinerad djur- och nöjespark med pirattema. Kapten Sabeltand är en känd figur i Norge och här kan man leka i hans land och sent på kvällen ges teaterföreställningar med denna sluga sjörövare.

Passar: Alla som gillar vilda djur, lekland, vattenrutschbanor och teater.

Pris: 350 kr för barn 3–13 år och 470 kr för vuxna för en dag.

Mer info: dyreparken.no.

Fler tips på nästa sida!

#br
7. High Chaparral.

Familjen Back;  Patricia, 42, Patrik, 42, Herman, 9, Stella, 7, och Kalle, 3,5, åkte till High Chaparral: Det småländska vilda västern-landet har varit en klassiker för barnfamiljer sedan 60-talet.

Bäst för barnen: ”Att vaska guld, vi hängde i den där sandlådan hur länge som helst. Barnen älskade också lekplatsen som var som en miniatyrstad. Men Kalle, som var 1 då, blev livrädd när tåget ’kapades’ av banditer, den aktiviteten passar mest större barn.”

Bäst för de vuxna: ”Showen med hästarna var fantastisk. Ett hett tips är att ha med sig dryck och något som skuggar när ni sitter och väntar i värmen på att det ska börja.”

Pris: Från 180 kr i inträde. 70 kr för en dags åkband. Barn under en meter går in gratis!

När ni ändå är här:
”Räcker en dag gott.”

Mer info: highchaparral.se.

8. Fårup Sommarland.
Familjen Boujenbe/Josefsson, Nathalie, 37, Niklas, 45, Elliott, 6, och Mathilda, 3, åkte till Fårup Sommarland: En femstjärnig nöjespark som har något för ALLA. För de mindre finns sandlådor fulla med hinkar, spadar, krattor, grävskopor och minikaruseller. Det finns elbilar, ponnyridning, studsmattor, klättermojänger, trampbåtar, kajaker, äventyrsbana, mängder med karuseller och en hel vattenpark. En heldag på Fårup Sommarland blir en riktigt fet prick över i:et på semestern och något barnen pratar om långt in på hösten.

Bäst för barnen: ”Att de obehindrat kunde utforska allt som parken hade att erbjuda. Det var inga köer och ville man åka en karusell fyra gånger så kunde man det.”

Bäst för de vuxna: ”Är barnen nöjda är mamma och pappa nöjda.”

Pris: Ca 250 kr för barn över två år per dag, men då åker man hur mycket karusell man vill.

När ni ändå är här: ”Blockhus är en mysig sommarort med fin strand, bagerier, restauranger och lite shopping. Här finns en outlet med dansk design, bland annat barnklädesmärket Pekänjo som har fina kvalitetsplagg till bra pris.
Lønstrup är en annan söt liten by i närheten med keramiker och fint danskt konsthantverk.”

SAGOVÄRLDAR & FAVORITFIGURER:

9. Astrid Lindgrens Värld.
Genuint och älskat sagoland som inte gör någon besviken. Vare sig man
älskar Pippi, inte kan få nog av Emil, eller hyser en skräckblandad förtjusning för Karlsson på taket, så finns här någonting för alla. Det bjuds på teater i de kombinerade sago- och lekmiljöerna och skådespelarna rör sig omkring i parken när de inte spelar teater.

Passar: Alla som sett eller hört något om Tjorven, Ronja eller Madicken.
Från 2 år och uppåt.

Pris: 175 till 245 kr för barn 2–12 år, 235 till 355 för vuxna, beroende på
säsong.

Tänk på att: Det finns skrindor och vagnar att låna och att en dag räcker för att hinna med allt.

När du ändå är här: Sväng förbi Rumskulla där ni kan se husen där
filmerna om Emil spelades in.

Mer info:
alv.se.

10. Legoland.
Danmarks mest välkända nöjespark är Legoland, ett slags kombo av Legomuseum och nöjespark. Här kan man promenera runt och titta på miniatyrvärldar byggda i Lego på land, men också under vatten och man kan åka karuseller. Nytt för i år är att man byggt upp ett Polarland där man kan åka bergochdalbana med fem meters fritt fall förbi isbjörnar i lego och här kommer det finnas levande pingviner.  
 
Passar: Alla som gillar Lego, fart och fläkt.

Pris:
950 kr och uppåt för familjebiljetter från tre personer.

Tänk på att: Det är smartast, men också dyrast, att bo på Hotel Legoland. Då har du möjlighet att gå upp på rummet och vila och det är lätt att vara först på plats när parken öppnar. Det är bra att ha två dagar på sig om man ska hinna med allt.

Mer info: legoland.dk.

11. Angry Birds Land.
I Tammerfors ligger nöjesparken Särkänniemi som erbjuder djurpark, karuseller, minizoo, planetarium, akvarium, delfinarium och nu också Angry Birds Land. Färgen har precis torkat på de tolv nya karusellerna och i den nya temaparken ska man såklart kunna spela det omåttligt populära spelet, leka på lekplatser och äta på matställen under samma tema.

Passar:
Alla app-tokiga barn som lägger beslag på sina föräldrars mobiler och surfplattor.

Pris:
170 kr för barn under fyra år, 260 kr över fyra år och 310 kr för alla som är längre än 120 cm.

Tänk på att: Det kan vara bra att förköpa biljetter (eller sommarnycklar som de kallas) på nätet och då får du också lite rabatt.

Mer info:
sarkanniemi.fi.

12. Pettson och Findus.
På Julita gård utanför Katrineholm kan man hälsa på hos gubben Pettson och hans busiga katt Findus. Pettson och Findus leker, sjunger, läser sagor och tar med barnen på muckelrunda eller för att mata hönsen och allt är byggt i miniformat så att barnen ska känna sig stora.

Passar: För alla barn, 1,5 år och uppåt.

Pris: 20 kr för barn och 90 kr för vuxna.

När du ändå är här: För de som bara inte kan motstå traktorer kan det vara bra att ha tid för att gå förbi utställningen med veterantraktorer (öppen hela sommaren).

Mer info:
nordiskamuseet.se.

Fler tips på nästa sida!

#br
13. Mumindalen.

Familjen Sjögren, Jennie, 37, Tobias, 37, Moa, 4, och Elle, 1,5, åkte till
Mumindalen: Tove Janssons älskade figurer finns samlade i en genuin lekvärld på en liten ö utanför finska Nådendal.

Bäst för barnen:
”Att krama favoriterna. Även om Moa, som då var 3, blev så blyg och rädd att hon sprang och gömde sig först. Strösselbuffén till mjukglassen är också en höjdare.”

Bäst för de vuxna: ”Att allt är utomhus. Vilket blir ett minus vid dåligt väder.”

Pris:
200 kr per person för en dag. Barn under 3 år går in gratis. Silja Line har paketresor från Stockholm till Åbo där inträde till Mumindalen ingår.

När ni ändå är här: Boka in er på Spahotellet i Nådendal och pusta ut.

Mer info: muumimaailma.fi/se.

14. Fem myror är fler än fyra elefanter.
På Jämtlands länsmuseum i Östersund öppnar en temapark i miniformat med de välkända figurerna och skådespelare som tar sig an rollerna som Magnus, Brasse och Eva. Det blir teater och lek i miljöer hämtade ur den popu­lära tv-serien.

Passar: Alla barn och vuxna som inte kan värja sig för den fyndiga humorn och filuriga figurerna som Fem myror bjuder på. På museet finns också bondgårdar med djurraser från förr som fjällkor, jämtgetter och nordsvenska hästar.

Pris:
Gratis för barn och 240 kr för vuxna.

Tänk på att:
Det här inte är någon stor nöjespark utan en temapark som är en del av en utställning om livet 1975. 

Mer info: jamtli.com.

15. Åbergs museum.
I Bålsta bjuder Lasse Åberg på modern konst som faller både stora och små på läppen. Här finns verk av Roy Lichstenstein, Andy Warhol men också originalteckningar av Burne Hogarth som tecknade Tarzan. Lasse Åberg delar med sig av sin samling av Disneyleksaker, som är en av världens främsta. Men framför allt så finns här Trazan och Banarnes koja och hemliga Arnes laboratorium.

Passar:
För små och stora som älskar klassiska seriefigurer och de som vill ta en nostalgitripp till en av 70-talets bästa barnprogramsmiljöer.   

Pris:
200 kr för två vuxna och två barn.

Tänk på att:
Inte missa museishopen eller nostalgikaféet.

Mer info: abergsmuseum.se.

GOTT & BLANDAT:

16. Olof Viktors.
Vare sig ni är på väg eller redan semestrande på Österlen får ni inte missa detta härliga bageri, konditori och kafé. I en gammal Skånegård har chokladmästaren och konditorn Jan Hedh skapat en oas fylld med surdegsbröd, hemgjord glass, proffsiga bakverk och matiga mackor.

Passar:
Perfekt för alla som uppskattar surdeg och äkta vara, stora som små.

Pris: Storstadsfikapriser.

Tänk på att: Se till att komma med tom mage så att du får plats med både macka, kaffe och en strut med Valrhonachoklad eller Tahitivaniljglass. 

Mer info:
olofviktors.se.

17. Bolcheriet Løkken.
Løkken är en charmig och pittoresk liten stad där man kan roa sig genom att vara med på karamelltillverkning. På Bolcheriet bänkar man sig framför de skickliga karamellkockarna som knådar, kavlar och formar sockermassan till karameller i alla möjliga färger och former, ibland med söta och roliga små meddelanden.

Passar: Godisälskare och de som vill veta mer om hur saker och ting funkar. Här kokas sockermassan över öppen eld, färgas och smaksätts och hängs därefter upp på en krok för att oxidera, så det blir lite av en fysiklektion på samma gång.

Pris: Det är gratis att titta på tillverkningen och sedan styr du själv hur dyrt det blir i godisaffären…

Mer info: bolcheriet.dk.

18. Smultronstället Söderköping.
Glasskafé deluxe är bara förnamnet. Välj och vraka bland 60 fantasifulla glasskreationer som garanterat fångar både din och dina barns uppmärksamhet. Här kan man sitta precis vid Göta Kanal och smaska på en Ice Phone – eller varför inte en klassisk cola float?

Passar: Alla som älskar glass och det där lilla extra (för upplevelsens skull).

Pris: Från 35 till 110 kr.

Tänk på att: Det under högsäsong kan bli lång kö mitt på dagen, men det finns en lekplats intill där rastlösa kan springa av sig medan mamma eller pappa köar.

När du ändå är här:  Passa på att utforska Söderköping genom att åka rundturståget Tuffe eller gå i Madickens fotspår. Filmerna om Madicken och hennes familj spelades in i staden.

Mer info: smultronstallet.se.

NUVARANDE 18 minisemestrar i Norden
NÄSTA ”Våra guldklimpar var värda allt slit”