Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Åk på minisemester med barnen! mama tipsar om 16 lekfulla weekends i Norden

Sugen på fantasifull glass, vilda äventyr eller att klappa gosiga djur? Ladda för en härlig dagsutflykt eller helgtripp – i sommar, eller mitt i terminen. Här är bästa tipsen på minisemestrar och weekends med barnen, Norden runt.

Vilka äventyr! Ta med familjen på en weekend till ett vattenland, ett zoo eller en nöjespark.
Vilka äventyr! Ta med familjen på en weekend till ett vattenland, ett zoo eller en nöjespark. Foto: Istock

DJUR & ÄVENTYR:

1. Lådbilslandet i Nykvarn

I Nykvarn finns en helt egen liten värld med riktiga asfalterade minivägar där barnen kan köra bil, buss, långtradare, polisbil eller minimotorcross. För barn med spring i benen finns det ett litet nöjesfält med karusell, hoppborg, lekpark och hinderbana.

Passar: En liten dröm för alla motorälskare mellan 2 och 10 år.

Pris: Inträde 370 kronor för barn mellan 2-10 år, gratis för barn under 2 år. Vuxna 70 kronor.

När du ändå är här: Passa på att svänga förbi Taxinge slott och låt hela familjen gå lös på kak- och tårtbuffé.

Mer info: ladbilslandet.se

2. Borås djurpark

På Borås djurpark  rör man inte till det med karuseller och vattenland utan fokuserar på de stora afrikanska djuren och våra vilda nordiska djur. Här finns också dinosaurieparken, där man kan spana på verklighetstrogna dinosaurier från en spännande vandringsstig. 

Passar: Alla som älskar ”The big five”. Här kan du stå öga mot öga med lejon, noshörningar, buffel, elefanter och leopard.

Pris: Priserna varierar under säsongen, men räkna med mellan 269 och 379kronor/person för vuxna och 199–279kr/person för barn. Fritt inträde för barn under 3 år.

Tänk på att: Här finns grillplatser så det går bra att ta med korv eller annat gott att grilla.

Mer info: borasdjurpark.se

Kompisar på Borås djurpark.
Kompisar på Borås djurpark. Foto: Borås djurpark

Från mamapower: ”Dottern var fascinerad över djuren och att åka tåget som visade oss runt. Men roligast tyckte hon nog ändå att parkens alla lekplatser var. För äldre barn finns en hinderbana högt upp i träden, säkert jätterolig om man inte är höjdrädd. Självklart får man räkna med att gå ganska långt så vagn är att föredra. Men djur- och lekparkerna är verkligen de stora plusen! Förväntar man sig tivoli ska man välja något annat.” Frida, mamma till Mireya, 5.

3. Ölands djurpark

Schimpanser, kameler, lejon, tigrar, vattenrutschbanor, vattenlekställningar, vatten­karuseller, dinoland, sagoland, karuseller och cirkus. Den som tycker det saknas något på Ölands djurpark är ”hard to please” – för det här är djurparken med extra allt.

Passar: Alla som gillar att ha skoj för det här är en vi-har-karuseller-djur-vattenrutsch­banor-och-lite-till-park.

Pris: Inträde 225-495kr/person beroende på säsong. Barn kortare än en meter går in gratis. 

Tänk på att: Det finns 2 500 parkeringsplatser, hunddagis, förvaringsboxar och ett begränsat antal skrindor att hyra. Ölands djurpark är handikappanpassat.

Mer info: olandsdjurpark.se

4. Nordens Ark

I sköna Bohuslän ligger Nordens Ark, en djurpark med fokus på utrotningshotade djur. Här finnsett 80-tal olika djurarter och en av världens största tigersorter, amurtigern. I delen som kallas Lantgården hittar du nordiska lantraser och här finns under sommaren möjlighet att komma närmare och till och med klappa djuren.

Passar: Barn och vuxna som gillar att vara i naturen som får en härlig skogspromenad samtidigt som man kan titta på snöleoparder, ugglor, järv och en rad olika grodor.

Pris: 110-130 kr för barn över 4 år och 260-280 kr för vuxna. Skrinda kan hyras för 30 kr.

Tänk på att: Ta gärna med en kikare för att få ut så mycket så möjligt av besöket och ladda även ner Nordens Arks besöksapp om du har en smartphone – så slipper du köpa en papperskarta.

Mer info: nordensark.se

5. Dyreparken

I Kristiansand i Norge ligger denna temapark som är en kombinerad djur- och nöjespark med pirattema. Kapten Sabeltand är en känd figur i Norge och här kan man leka i hans land och sent på kvällen ges teaterföreställningar med denna sluga sjörövare.

Passar: Alla som gillar vilda djur, lekland, vattenrutschbanor och teater.

Pris: Entrépriserna varierar från dag till dag och du betalar dessutom separat för de olika showerna. Kolla hemsidan för fullständig prislista.

Mer info: dyreparken.no

Att åka på minisemester med barnen blir ett skönt avbrott i vardagen.
Att åka på minisemester med barnen blir ett skönt avbrott i vardagen. Foto: Christian Nørstebø/Dyreparken

Från mamapower: Vi bor i Norge, och barnens förväntningar till Kristiansand har varit skyhöga, och de har infriats båda gångerna! Rasmus gillade bäst tåget genom Klas Klättermus skog och Alvin tyckte bäst om då djurskötarna berättade om de olika djuren (de stora djuren har en presentation om dagen). Jag skulle rekommendera åtminstone två dagar i bara djurparken, och såklart en kväll på Sabeltann-showen, det är häftigt. Det enda som drar ner från full pott i betyg är priserna. Men så har parken å andra sidan en väldigt hög standard på alla sina aktiviteter”.  Sandra, mamma till Alvin, 12, och Rasmus, 6.

6. Fårup Sommarland

En femstjärnig nöjespark som har något för ALLA. För de mindre finns sandlådor fulla med hinkar, spadar, krattor, grävskopor och minikaruseller. Det finns elbilar, ponnyridning, studsmattor, klättermojänger, trampbåtar, kajaker, äventyrsbana, mängder med karuseller och en hel vattenpark. En heldag på Fårup Sommarland blir en riktigt fet prick över i:et på semestern och något barnen pratar om långt in på hösten.

Bäst för barnen: ”Att de obehindrat kunde utforska allt som parken hade att erbjuda. Det var inga köer och ville man åka en karusell fyra gånger så kunde man det.”

Bäst för de vuxna: ”Är barnen nöjda är mamma och pappa nöjda.”

Pris: 210-315 kr (beroende på säsong) för alla över tre år, men då åker man hur mycket karusell man vill.

När ni ändå är här: ”Blockhus är en mysig sommarort med fin strand, bagerier, restauranger och lite shopping.Lønstrup är en annan söt liten by i närheten med keramiker och fint danskt konsthantverk.”

Mer info: Fårup Sommarland.dk

7. High Chaparral

Det småländska vilda västern-landet har varit en klassiker för barnfamiljer sedan 60-talet.

Bäst för barnen: ”Att vaska guld, vi hängde i den där sandlådan hur länge som helst. Barnen älskade också lekplatsen som var som en miniatyrstad. Men Kalle, som var 1 då, blev livrädd när tåget ’kapades’ av banditer, den aktiviteten passar mest större barn.”

Bäst för de vuxna: ”Showen med hästarna var fantastisk. Ett hett tips är att ha med sig dryck och något som skuggar när ni sitter och väntar i värmen på att det ska börja.”

Pris: Mellan 289 och 369 kr (beroende på säsong) i inträde och då ingår alla shower. Barn under en meter går in gratis! En del upplevelser kostar extra, se vilka på hemsidan.

Mer info: highchaparral.se

Massor av äventyr för barnen på High Chaparral!
Massor av äventyr för barnen på High Chaparral! Foto: High Chaparral/PATRIK SVEDBERG

Från mamapower: Jag rekommenderar varmt ett besök för alla som vill lämna verkligheten en stund och låtas sig slukas upp av en annan tid. Vi åkte ångtåg, blev rånade och fick uppleva pistolfighter, vi åkte båt och fick se Zorro fly över taken. Vi fick även dansa linedance med bröderna Dalton och vaska guld. Barnen fick veta att om de rånade någon ur butikspersonalen så fick de ett byte. Detta var nog det roligaste enligt barnen själva. De rånade ALLA och i varje kiosk eller butik fick de choklad, i form av guldmynt! Parken får 4 av 5 från oss, det enda som drar ner är att mycket inne på området kostar extra.” Viola, mamma till Hugo, 17, Tilde, 12, Oliver, 11, Theodor, 8, Mio, 7 och Indra, 10 månader.

SAGOVÄRLDAR & FAVORITFIGURER:

8. Legoland

Danmarks mest välkända nöjespark är Legoland, ett slags kombo av Legomuseum och nöjespark. Här kan man promenera runt och titta på miniatyrvärldar byggda i Lego på land, men också under vatten och man kan åka karuseller. 

Passar: Alla som gillar Lego, fart och fläkt.

Pris: Från 329 danska kronor (obs!) per person och dag. Barn upp till två år går in gratis. Köper du biljetter online kan du spara upp till 18 procent.

Tänk på att: Det är smartast, men också dyrast, att bo på Hotel Legoland. Då har du möjlighet att gå upp på rummet och vila och det är lätt att vara först på plats när parken öppnar. Det är bra att ha två dagar på sig om man ska hinna med allt.

Mer info: legoland.dk.

Vem vill inte åka på minisemester till Legoland?
Vem vill inte åka på minisemester till Legoland? Foto: Legoland

Från mamapower: Vi har sju år mellan barnen och båda två tyckte det var väldigt roligt på Legoland! Vår äldsta son tyckte mest om karusellerna och minilegovärlden. Den lilla gillade Atlantis med alla fina fiskar bäst. Vi åkte i september och det är tips då köerna är kortare då. Ett annat tips är att bara äta en måltid på området (matpriserna är rätt saftiga), gå ut med stämpel, äta en måltid hemma och gå tillbaka igen. Till sist rekommenderar jag att man kör två dagar eftersom det är så mycket att uppleva!” Emma, mamma till Casper och Clara som var 8 och 1,5 år vid besöket.

LÄS OCKSÅ: mama testar Legoland (artikel från 2019)

9. Astrid Lindgrens Värld

Genuint och älskat sagoland som inte gör någon besviken. Vare sig man älskar Pippi, inte kan få nog av Emil, eller hyser en skräckblandad förtjusning för Karlsson på taket, så finns här någonting för alla. Det bjuds på teater i de kombinerade sago- och lekmiljöerna och skådespelarna rör sig omkring i parken när de inte spelar teater.

Passar: Alla som sett eller hört något om Tjorven, Ronja eller Madicken. Från 2 år och uppåt.

Pris: Under högsäsong är inträdet 340 kr för barn 3–14 år och vuxna över 65. Vuxna 15-64 år betalar 455 kr. Fri entré för barn som fyller år samma dag.

Tänk på att: Det finns skrindor och vagnar att låna och att en dag räcker för att hinna med allt.

När du ändå är här: Sväng förbi Rumskulla där ni kan se husen där filmerna om Emil spelades in.

Mer info: alv.se. 

Såväl barn som vuxna uppskattar en weekend på Astrid Lindgrens värld.
Såväl barn som vuxna uppskattar en weekend på Astrid Lindgrens värld. Foto: Astrid Lindgrens värld

Från mamapower: Allt på Astrid Lindgrens Värld är så proffsigt och miljön är sagolik och genomtänkt, man känner verkligen att man är i en värld av Astrid och hennes sagor. Första gången vi besökte parken var barnen 2 och 4 år och då var Pippi och Emil såklart höjdpunkterna och barnen älskade det. Nästa besök var de 4 och 6 år och vi spenderade mer tid vid föreställningarna hos Ronja (Mattisborgen) och Bröderna Lejonhjärta (Törnrosdalen). Hela parken är otroligt prisvärd med tanke på allt man får för pengarna. Maten är bra och vällagad med humana priser, tummen upp för det!”. Erika, mamma tilll Inez, 6, Theodor, 4, och Annie, 4 månader.

LÄS OCKSÅ: mama testar Astrid Lindgrens värld: ”Vi sugs in i alla magiska sagor” (artikel från 2019)  

10. Mumindalen

Tove Janssons älskade figurer finns samlade i en genuin lekvärld på en liten ö utanför finska Nådendal.

Bäst för barnen: ”Att krama favoriterna. Även om Moa, som då var 3, blev så blyg och rädd att hon sprang och gömde sig först. Strösselbuffén till mjukglassen är också en höjdare.”

Bäst för de vuxna: ”Att allt är utomhus. Vilket blir ett minus vid dåligt väder.”

Pris: Ca 300 kr per person för en dag. Barn under 2 år går in gratis. Ett tips är att kolla in de olika familjebiljetterna och bokar du online får du dessutom en liten rabatt.

När ni ändå är här: Boka in er på Spahotellet i Nådendal och pusta ut.

Mer info: muumimaailma.fi

11. Fem myror är fler än fyra elefanter

På Jämtlands länsmuseum i Östersund öppnar en temapark i miniformat med de välkända figurerna och skådespelare som tar sig an rollerna som Magnus, Brasse och Eva. Det blir teater och lek i miljöer hämtade ur den popu­lära tv-serien.

Passar: Alla barn och vuxna som inte kan värja sig för den fyndiga humorn och filuriga figurerna som Fem myror bjuder på. På museet finns också bondgårdar med djurraser från förr som fjällkor, jämtgetter och nordsvenska hästar.

Pris: Gratis för barn och 120 kr för vuxna (barn 13–18 år utan vuxens sällskap 60 kr).

Tänk på att: Det här inte är någon stor nöjespark utan en temapark som är en del av en utställning om livet 1975.

Mer info: jamtli.com.

12. Åbergs museum

I Bålsta bjuder Lasse Åberg på modern konst som faller både stora och små på läppen. Här finns verk av Roy Lichstenstein, Andy Warhol men också originalteckningar av Burne Hogarth som tecknade Tarzan. Lasse Åberg delar med sig av sin samling av Disneyleksaker, som är en av världens främsta. Men framför allt så finns här Trazan och Banarnes koja och hemliga Arnes laboratorium.

Passar: För små och stora som älskar klassiska seriefigurer och de som vill ta en nostalgitripp till en av 70-talets bästa barnprogramsmiljöer.

Pris: Vuxna betalar 100 kr och för barnen är inträdet 60 kr. Barn under 3 går in gratis. Finns även familjebiljett för 2 vuxna och 2 barn för 270 kr.

Tänk på att: Sommaren 2022 är lekplatsen stängd under uppbyggnaden av den nya parken ”Banankontakt”. Men missa inte museishopen eller nostalgikaféet.

Mer info: abergsmuseum.se

GOTT & BLANDAT:

13. Olof Viktors

Vare sig ni är på väg eller redan semestrande på Österlen får ni inte missa detta härliga bageri, konditori och kafé. I en gammal Skånegård har chokladmästaren och konditorn Jan Hedh skapat en oas fylld med surdegsbröd, hemgjord glass, matiga mackor – och gräddbullar!

Passar: Perfekt för alla som uppskattar surdeg och äkta vara, stora som små.

Pris: Storstadsfikapriser.

Tänk på att: Se till att komma med tom mage så att du får plats med både macka, kaffe och en glasstrut med Valrhonachoklad eller Tahitivaniljglass.

Mer info: olofviktors.se

14. Bolcheriet Løkken

Løkken är en charmig och pittoresk liten stad där man kan roa sig genom att vara med på karamelltillverkning. På Bolcheriet bänkar man sig framför de skickliga karamellkockarna som knådar, kavlar och formar sockermassan till karameller i alla möjliga färger och former, ibland med söta och roliga små meddelanden.

Passar: Godisälskare och de som vill veta mer om hur saker och ting funkar. Här kokas sockermassan över öppen eld, färgas och smaksätts och hängs därefter upp på en krok för att oxidera, så det blir lite av en fysiklektion på samma gång.

Pris: Det är gratis att titta på tillverkningen och sedan styr du själv hur dyrt det blir i godisaffären…

Mer info: bolcheriet.dk

https://www.instagram.com/p/CActdFDHAZ2/?hidecaption=true

15. Smultronstället Söderköping

Glasskafé deluxe är bara förnamnet. Välj och vraka bland fantasifulla glasskreationer som garanterat fångar både din och dina barns uppmärksamhet. Här kan man sitta precis vid Göta kanal och smaska på en Dino Park – eller varför inte en pastell-enhörning?

Passar: Alla som älskar glass och det där lilla extra (för upplevelsens skull).

Pris: Från 38 till 138 kr.

Tänk på att: Det under högsäsong kan bli lång kö mitt på dagen, men det finns en lekplats intill där rastlösa kan springa av sig medan mamma eller pappa köar.

När du ändå är här: Passa på att utforska Söderköping genom att åka rundturståget Tuffe eller gå i Madickens fotspår. Filmerna om Madicken och hennes familj spelades in i staden.

Mer info: smultronstallet.se

Från mamapower: ”Min dotter är bara 2,5 år, men jag märker att hon tycker det är kul att titta på alla bilder på glassarna och själv få välja vilken hon vill ha, och äta den utan att bry sig om hur kladdigt det blir. För kladdigt det blir det! Det bästa med Smultronstället är de speciella uppläggningarna av glassen (glassen i sig är det dock inget speciellt med) och platsen. Samtidigt som man äter kan man nämligen spana på alla båtar som passerar genom slussen vid Göta kanal och det är spännande!” Josefine, mamma till Tyra, 2,5.

Fotnot: Det här är en artikel som uppdaterats flera gånger under åren. Skribenter som bidragit till artikeln: Nathalie Boujenbe, Linnea Isaksson, Carin Carlgren och Sara Fridh.

LÄS OCKSÅ: 38 roliga saker att göra med barn i Stockholm (många är gratis!)