Amningen, det mysiga mötet mellan mamma och barn – eller en smärtsam stund med blodiga bröstvårtor? Här har du bästa tipsen som kan hjälpa er till en lyckad amning.

Amning i siffror

  • Enligt de senaste siffrorna (2009) ammas 97 procent av alla bebisar sin första vecka och 85 procent av dem helammas.
  • Varannan bebis helammas vid 4 månader och var tionde vid 6 månader.
  • 16 procent av alla 1-åringar delammas.
  • Sverige har en hög amningsfrekvens om man jämför med andra länder.
  • År 1997 helammades nästan 70 procent av alla 4-månaders bebisar, vilken är den högsta siffran i modern tid.   

Källa: Socialstyrelsen.

”Mitt barn skriker så fort jag lägger det till bröstet”

Utmaning: Den lilla bara skriker! Skriket beror oftast på ett hungrigt barn som inte orkar vänta på att utdrivningsreflexen kommer igång. Bebisen kan också skrika i ren frustration för att den inte får rätt tag om bröstvårtan.

Gör så här:
Prova en halvliggande ställning och ha barnet liggandes på mage på din överkropp. Rikta bröstvårtan mot bebisens överläpp och se till att den har näsan fri. Om barnet blir otåligt, prova att mjölka ur lite i barnets mun. Utdrivnings­reflexen störs av stress och därför är det viktigt att du har lugn omkring dig – kanske fungerar liggamning för er? Använd inte heller deodorant och parfym, bebisen kan skrika på grund av den starka lukten.

”Mjölken sinar, min bebis blir inte mätt”

Utmaning: Många upplever att mjölkproduktionen plötsligt minskar. Känslan kan komma då brösten blir mjuka och slutar läcka eller då bebisen börjar äta fortare.

Gör så här: Du vet att du har tillräckligt med mat om din bebis går upp i vikt och verkar nöjd. Mät även med blöjor – fem till åtta blöjor om dagen tyder på att din bebis får i sig tillräckligt. Det finns några saker man kan göra om man ändå tror att mjölken sinar, som att försöka dricka mer (gärna något fett) och amma oftare. Nästan alltid blir man, som nybliven mamma, överraskad över hur ofta en liten bebis behöver amma. Att amma en timme i taget eller flera gånger under en timme är inte ovanligt och kan ibland behövas. Men det finns några saker som kan göra att mjölken sinar; vissa läkemedel, alkohol, stress eller ett felaktigt tag hos bebisen kan minska mjölkproduktionen. Misstänker du något av detta, kontakta en amningsrådgivare.

”Jag har fått en svampinfektion i brösten”

Utmaning: Svampen som finns naturligt på huden kan ibland växa och då blir det problem. Även din bebis kan få en överväxt av svamp i munnen (brukar kallas för torsk) som kan spridas till dina bröstvårtor och göra dem ömma, röda, flagnande och såriga. Även stress, dålig kost och störd sömn kan orsaka en svampinfektion.

Gör så här: Misstänker du en svampinfektion bör du kontakta närmaste vårdcentral.

”Jag vill inte amma, jag ger hellre ersättning”

Utmaning: Att inte vilja amma, fast alla andra kanske tycker att man borde. Men att amma mot sin vilja mår ingen bra av. Är du osäker på om du vill sluta så tänk på att du har rätt till stöd för att klara amningen. Vill du ändå inte amma har du lika mycket rätt till hjälp att ge din bebis vad den behöver.

Gör så här: Var noga med hygienen, gör rent flaskor och nappar ordentligt. Tänk på att feldoseringar kan skada barnet, du måste följa blandningsinstruktionerna noga. Hålet i nappen får inte vara för stort, då rinner mjölken för fort och kan ge bebisen ont i magen. Tänk på att vinkla flaskan så att det hela tiden är mjölk i nappen. Närheten är det viktigaste. Om du matar med flaska, försök att göra det likt ett amningstillfälle med bar hud och bebisens öra mot ditt hjärta – det ger trygghet! Se också till att inte barnet matas av alltför många olika personer. Mer att läsa finns på sajten attflaskmata.se.

#br

”Det gör så ont att amma”

Utmaning: ”Varför var det ingen som sa att det skulle göra ont”, tänker många som kämpar med amningen. Det kan till exempel göra ont då mjölken rinner till, om bebisen har fel tag om bröstet och om den ligger i fel ställning. Om bebisen suger fel kan bröst­­vårtorna bli såriga och blöda vilket ger smärta och olust. Viss smärta kan naturligtvis ha med kroppens omställning att göra – brösten ska ju plötsligt börja producera mjölk – men generellt kan man säga att det inte ska göra ont när man ammar och att det är viktigt att söka hjälp fort.

Gör så här: Titta på bröstvårtan efter amningen, den ska vara rak och rund i formen. Om bröstvårtan ser platt eller sned ut kan barnet ha fel grepp om bröstet. Prova i så fall först att fixa barnets tag själv, men var inte rädd att be en amningsrådgivare om hjälp. Även sår på brösten är ett tecken på att barnet har fel tag. Såriga och irriterade bröstvårtor kan du smörja med bröstmjölk.

”Hjälp, mjölkstockning!”

Utmaning: Mjölkstockning ger plötsliga besvär – brösten blir hårda och knöliga och du känner dig febrig och sjuk. Mjölkstockning betyder att mjölkgångarna täppts till och att mjölken inte kan komma ut. Det beror oftast på att du har ammat mindre än vanligt eller att barnet har haft ett
felaktigt tag så att bröstet inte tömts ordenligt. En åtsittande bh kan också ge mjölkstockning.

Gör så här: Det allra viktigaste är att få ut mjölken ur bröstet, och att amma så ofta du bara kan. Du kan också prova att försiktigt stryka bröstet från basen och mot bröstvårtan under amningen. Vill inte bebisen amma kan du mjölka ur med handmjölkning eller pumpning. Duscha varmt eller värm en vetekudde och lägg på det onda bröstet men tänk på att ett kraftigt svullet bröst är känsligare – var försiktig! Testa också husmorsknepet att amma ”doggy style”, stående på alla fyra över bebisen som ligger i sängen – när bröstet hänger fritt kan det lätta stockningen. Har du mjölkstockning med feber i över tre dygn måste du söka vård.

”Jag har alldeles för platta bröstvårtor”

Utmaning: Inget bröst är det andra likt och detsamma gäller för bröstvårtor. Det finns egentligen inget som säger att bröstvårtorna påverkar amningen, där­emot kan barnet behöva mer tid för att få ett bra grepp om vårtan är invänd, platt eller liten.

Gör så här:
Ge barnet tid att söka sig till bröstet. Då bebisen får använda sina sökrörelser ges både barnet och bröstet en optimal chans att förbereda sig för amningen. Prova också att mjölka ut lite mjölk från bröstet innan du ser­verar din hungriga bebis mat, för då blir bröstvårtorna mer utstående vilket gör att det blir lättare för bebisen att få ett bra tag. Dra några drag med pumpen eller för hand så att utdrivningsreflexen är igång då bebisen läggs till bröstet. Prova en amningsnapp om du inte tycker att något hjälper.