Läkaren Agnes Wold: "Det har aldrig varit allergiskyddande att amma"

Idag är starten för internationella amningsveckan. För att kicka igång veckan pratades det därför amning i Nyhetsmorgon på TV4 i morse. Med på tråden fanns läkaren och professorn Agnes Wold, som menar att det är en myt att amning skulle motverka allergi.

– Vården har ingen rätt att moralisera på folk. Utan den som vill amma ska ha allt stöd för det, och den som inte vill eller kan amma ska ha allt stöd för det. Det finns ingen risk i Sverige med att föda upp barn på bröstmjölksersättning. Vi har inte massa svåra infektioner, vi har rent vatten och ett välutvecklat samhälle, säger Agnes Wold till närvarande i studion under morgonens Nyhetsmorgon.

Bildkälla: iStock

På frågan om ifall amning motverkar uppkomst av allergier senare i livet svarar Agnes Wold med en självklarhet i rösten:

– Man hittade bara på det en gång i tiden. Allergierna ökade och man visste inte vad man skulle hitta på. Då bara sa man att amning kan vara bra, men det fanns det inga indikationer för över huvud taget. Och sedan blev den här myten stadfäst. Det har aldrig varit allergiskyddande, det vet vi så väldigt väl.

Se hela klippet här:

 

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ner mama nu!

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande