Foto: Karl Nordlund

Förstagångsmamman Mabinty, 29: ”Jag dansar och ammar samtidigt”

Hur och om du vill amma är ditt val. Nyblivna mamman Mabinty dansar till exempel samtidigt som hon matar sin son Idris.

Alla mammor har sin grej, sin speciella teknik att amma och för Mabinty Kamara känns det bra att stå upp och gunga till musik. Hon sätter ofta på lugn R&B, reggae eller soul och låter Idris, 5 veckor, hänga längs ena sidan så att han kommer åt bröstet. 

– Jag älskar musik och tycker mycket om att dansa, så för mig faller det sig helt naturligt. Jag dansade en hel del när jag var gravid och har fått för mig att Idris gillar rörelserna nu också. Det är vår grej. Vi hittar ett lugn när vi rör oss tillsammans och det är enkelt nu när han är så lätt att bära. Det kanske blir svårare senare när han blir tyngre. 

Hur känns amningen?– I början fick jag sår på bröstvårtorna och var dålig på att ta hand om mig själv. Hela mitt fokus låg på att ta hand om Idris, jag var fullständigt uppslukad av amningsbubblan och kände mig som en mjölkkossa. Det gjorde såklart att jag blev väldigt trött och hängig, inte mig själv helt enkelt. Nu tänker jag aktivt på att äta och dricka för att både Idris och jag ska må så bra som möjligt – och amningen fungerar jättebra.

"Det är ett måste att äta när man ammar – annars blir man helt slö", säger Mabinty, mamma till Idris.

Hur ser du på brösten nu när du ammar?– Mina bröst har alltid varit små, så det är faktiskt roligt att känna hur det är att ha större. Min inställning är att brösten aldrig kommer se ut som tidigare igen, men det är bara härligt, det är ju en del av livet.

Hur ser du på kroppen efter graviditeten?– Det får ta sin tid att komma tillbaka. Jag vill börja träna igen när han är äldre, men kroppen får tillhöra honom ett tag till. 

Har du fått värdefulla amningstips?– Jag ammade helst på det ena bröstet från början, där jag fick bättre grepp. Men jag fick tipset att amma tio minuter på varje för att få ett jämnt flöde och det hjälpte. 

Hur ammar du helst?– Jag kan amma på många olika sätt. När jag inte dansar ammar jag ofta i sängen eller i soffan, sittande med Idris under mig på en vanlig kudde. Amningskudden är för stor och klumpig tycker jag. Vi brukar också ligga i sängen, det var favoritpositionen på BB, då båda var helt avslappnade och fick chansen att halvsova och mysa. Bärsjal är också bra när jag behöver använda händerna.

Turban, 299 kr, Beck Söndergaard. Örhängen, 495 kr, Fleischer Werner. Kaftan, 1 500 kr, Mixed Grill. Topp, 149 kr, Crocker. Jeans, 399 kr, Lindex. Armband, 239 kr/styck, Gabi on 12th. Ringar i silver, pris på förfrågan, Hvorslev Jewelry. Sneakers, 299 kr, H&M. Idris: Turban, 300 kr, Mixed Grill. Body, stl 50–68, 199 kr och leggings, stl 50–68, 179 kr, Polarn O. Pyret. Foto: Karl Nordlund

Hur länge vill du amma?– Jag hoppas på att kunna amma tills han är ett år, kanske till och med två, men det visar sig. 

Hur är det att amma utanför hemmet?– Jag gjorde precis min första riktiga mamma-utflykt till en galleria, där de hade amningsrum, det var härligt att komma utanför huset och sitta där tillsammans med alla andra mammor. 

Foto: Karl Nordlund 

Styling: Annika Norman 

Hår och makeup: Sara Grundén

Artikeln är publicerad i mama nr 2 2018, som finns i butik och vår app mama plus.

Foto: Christian Gustavsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer