Foto: zergkind

Forskning visar: Mammor lider av sömnbrist – men inte pappor

Vad många länge redan har anat, har nu bekräftats av en amerikansk studie: Kvinnor med barn hemma sover sämre, medan männen lugnt sover vidare.

Enligt en amerikansk studie utförd av American Academy of Neurology från 2017, så påverkas kvinnors sömn kraftigt av att ha barn hemma – men inte mäns.

Inför studien gick forskarna igenom data från 5805 människor från hela USA – hämtad genom telefonintervjuer. De medverkande blev tillfrågade om hur länge de sov – där 7-9 timmar per natt räknades som optimalt och där färre än 6 timmar per natt var otillräckligt. De fick också svara på hur många dagar under den senaste månaden som de hade känt sig trötta.

 

Deltagarna av studien blev även tillfrågade om ålder, etnicitet, utbildning, civilstånd, antal barn i hemmet, inkomst, BMI, träningsvanor, arbete och eventuell snarkning – alla som potentiella faktorer till olika sömnmönster.

Risken för otillräcklig sömn ökar med 50% för varje barn

Forskarna kom fram till att bland alla de 2908 kvinnor i studien som var 45 år eller yngre, så var den enda gemensamma nämnaren för de med sömnproblem – att ha barn hemma. Risken för otillräcklig sömn ökade även med 50% för varje barn.

Av kvinnorna under 45 år, sa 48% av dem med barn att de får åtminstone 7 timmars sömn varje natt, jämfört med 62% av dem som inte hade barn. Inga andra faktorer – så som träning, civilstånd och utbildning – kunde kopplas till kvinnornas sömnvanor.

"Jag tror att de här upptäckterna kan stärka kvinnor som känner sig utmattade"

För män däremot, visade studien ingen koppling alls mellan sömnbrist och barn i hemmet.

"Jag tror att de här upptäckterna kan stärka kvinnor som säger sig vara utmattade," säger författaren av studien – Kelly Sullivan – till vetenskapssajten EurekAlert.

MISSA INTE MAMAS NYA ONLINEKURS: Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!