Foto: © Thinkstock LLC

Föräldraledig utomlands - så gör du

Grattis - du har bestämt dig! Med lite planering är långresan med barnen inom räckhåll.

Miniflyttguide:

1. Lägg upp en ekonomisk plan. Har du föräldradagar kvar? Tjänstledighet? Kan du jobba på distans?

2. Planera vad ni ska göra med boendet hemma, går det att hyra ut?

3. Boka hus eller lägenhet att hyra.

4. Anmäl er till förskola eller skola och förbered överlämningen.

5. Boka gärna resorna i god tid till bra pris.

6. Har ni husdjur? Skaffa djurvakt.

7. Planera packningen.

8. Hejdå Sverige!

Fixa viktiga papper

Pass

Skaffa pass till barnen och kolla om ditt eget gäller.

Visum

Thailand: För att stanna längre än 30 dagar behövs visum. Med ett turistvisum kan du stanna upp till 90 dagar efter förlängning på plats. Visum skaffar du på thailändska ambassaden i Stockholm, thailändska konsulatet i Göteborg eller till exempel via allavisum.se.

USA: Som svensk medborgare måste man inte längre ha visum för att besöka USA som turist, däremot ett inresetillstånd (Esta). För den som vill stanna i längre än 90 dagar finns olika typer av visum. Mer info: sweden.usembassy.gov eller viseringar.se.

Spanien: Som EU-medborgare behöver du inte uppehållstillstånd, men för att stanna längre än 90 dagar måste du söka uppehållstillstånd på plats. Mer info: eu-upplysningen.se.

Planera ekonomin

Föräldrapenning

Nu kan båda föräldrarna vara lediga samtidigt och ta ut föräldrapenning för samma dagar. Som mest får man ta ut 30 så kallade dubbeldagar under barnets första år.

Att ta med sig föräldrapenningen utomlands går bra, både inom och utanför EU, så länge man fortfarande anses bo i Sverige. Inom EU anses du vara bosatt i Sverige om du är borta i längst ett hår och utanför EU om du är borta i längst sex månader. Mer info: fk.se.

Försäkringar

Kolla familjens försäkringar. De flesta hemförsäkringar har ett reseskydd som gäller i 45 dagar. Stannar man utomlands längre kan man antingen förlänga hemförsäkringens reseskydd eller skaffa en separat reseförsäkring. Mer info: konsumenternas.se.

Sista förberedelserna

Förbered ditt barn

Förbered lite äldre barn på vad som ska hända: Åka till flygplatsen, lyfta, byta flygplan komma till ett annat land med främmande språk.

Packa

Skriv en lista på allt som ska packas. Lägg inte alla barnkläder i samma väska OM någon av väskorna skulle komma bort. Välling är ovanligt i andra länder, så ta gärna med välling- och grötpulver. Ta med babyskydd eller bilbarnstol, både för taxiresan från flygplatsen och övriga bilresor.

Äntligen: dags att resa!

Barn under två år flyger ofta gratis - vilket för det mesta också betyder att de inte får någon egen stol. Har du tur finns babysäng att låna ombord, boka i god tid. Välj gärna direktflyg om det går.

Koll på sjukvården

Bvc

Berätta för bvc-sköterskan om era planer så tidigt som möjligt. Förhoppningsvis får du bra hjälp med att planera in kontroller och läkarebesök efter familjens förutsättningar. Har barnet inte fått alla sprutor som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet kan några behöva ges tidigare för att ge ett bra skydd. Fråga på bvc eller en vaccinationsmottagning, helst några månader i förväg.

EU-kortet

Beställ EU-kortet som är ett sjukförsäkringskort som gäller inom EU/EES och Schweiz. Mer info: fk.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!