Det är fullt upp när man är föräldraledig med två barn.
Det är fullt upp när man är föräldraledig med två barn. Foto: Privat

En föräldraledig mammas dagbok: ”13.50 – kommer äntligen utanför dörren”

Alla som har varit föräldralediga kan nog känna igen sig i dessa anteckningar från första dagen ensam med barnen.

Texten är inspirerad av mamas tidigare projektledare Matilda Andersson, som instagrammade om detta första dagen hon var ensam hemma med två barn.

09.00 Sambon säger hej då. Vi hänger kvar i sängen tills bebisen behöver byta blöja och treåringen blir rastlös.

10.00 Frukost. Jag matar stora (skämmer bort honom eftersom jag inte orkar äta i två timmar) samtidigt som jag sätter tillbaka nappen i bebisens mun. Matar och pratar med leksakshunden Bosse efter order från treåringen. Efter: Treåringen vill bada. Klär av sig och springer runt naken.

11.00 Tar en dusch. Behöver tvätta håret men inser att jag har noll procents chans att lyckas (älska torrschampo). Treåringen står en centimeter från duschdraperiet, tittar upp på mig och säger: ”Mamma du är så fin. Men varför är din mage stor? Har du en till bebis där inne?”

11.30 Får ner treåringen i badkaret med cirka hundra leksaker. Ställer in en köksstol i badrummet och ammar lilla. Slänger in en tvätt. Tvättmaskinen hakar upp sig och börjar tjuta. Stora behöver bajsa och skriker ”gå ut, stäng dörren, prata inte med mig”. Öh, ok?!

12.00 Gör en macka till stora för att vara förberedd på mellis. Lilla gnyr, har bajsat. Hänger tvätt medan treåringen leker själv (har gett upp hoppet om att hinna ut före lunch). Försöker få bebis att sova. Treåringen blir plötsligt rosenrasande av ingen anledning alls. Vill ”titta på telefonen” (= Netflix). Jag vägrar. Bebis vaknar. Treåring snabbsurar på sitt rum.

12.30 Plockar ur diskmaskinen, tar fram lunch. Stora ritar i ritblock. ”Råkar” tappa alla kritor på golvet. Försöker söva bebisen. Treåringen ropar konstant. Ber honom att inte skrika. ”Jag skriker inte”, skriker han.

13.50 Kommer äntligen ut. Bebis blir hungrig tio minuter efter ankomst till lekpark (tack gode att maten alltid är klar).

16.00 Kapitulerar framför Netflix med saft och digestivekex. Lilla sover, stora vill sittdansa till Dr McStuffin: ”Vi dansar mamma, håll i min hand.” ❤️

17.00 kommer på mig själv med att sjunga med till Tommy Nilsson från random reklamkanal samtidigt som jag skalar potatis med bebis i bärsele på magen och prat-skriker med treåring i annat rum. Gissar att jag kvalar in som tvåbarnsmorsa nu? Om max 30 minuter kommer pappan hem.

Igenkänning på den? 👆🏼🙋🏾😄

En nybliven tvåbarnsmamma: mamas tidigare medarbetare Matilda Andersson. Foto: Privat

Du kanske också vill läsa: ”Men vad göööör ni hela dagarna?” Det HÄR gör mammalediga hela dagarna
Eller denna artikel från vår medlemssajt Vi föräldrar: Dela på föräldraledigheten – 44 fördelar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!