Foto: Gordon Andersson

Elaine Eksvärd: "Där satt jag alldeles kuvad och ammade skamset"

Retorikexperten Elaine Eksvärd, 33, är ny krönikör på mama.nu. Hon ammade sonen Matheo, 2, tills han var fjorton månader - något som fick omgivningen att reagera.

Jag  började jobba tre månader efter Matheos födsel - "Men herregud". Och  jag ammade honom i hela fjorton månader - "Men herregud". Och dessutom  helammade jag honom i nästan nio månader - "Men Herre GUD!".Var och en  av dessa meningar kanske väcker din uppmärksamhet och får  bekymmersrynkan att ta form, men samtidigt så tänker jag att det hela är  rätt enkelt och framför allt så har inte varje människa på jorden samma  liv så varför vara så regelstyrd om barnet mår bra?

Jag  är egenföretagare och kanske lite av familjens egen kassako som  dessutom, precis som kossor, hade mjölk i rattarna under denna period. I  Brasilien är det fullt naturligt att amma sina barn i två år, allt  annat anses egoistiskt av mamman. "Det är ju så mycket vitaminer som  barnet kommer ha glädje av". Jo tack, tänkte jag medan svetten pärlade i  pannan, hoppas bara att man har mjölk som räcker i två år.I Sverige  rekommenderas helamning bara i sex månader, jag säger "bara" för att när  det gäller amning så är det den brasilianska kulturen som etsat sig  fast. De få gånger jag inte kunde ha med mig Matheo på jobbresorna så  hade jag med mig bröstpump och frysväska. Jag pumpade till förbannelse,  det var viktigt för mig att han fick just min mjölk och ingen "jädra  mjölkersättning". Kanske var det för att lätta det dåliga samvete som  samhället gav mig för att jag är den karriärkvinna jag är. Att vara  nybliven mamma var tungt nog, men att bära detta samvete över att  försörja sin familj? Ja, herregud!

Ett  år gick och rattarna levererade. Matheo var en stor ettåring, kunde  lätt tas för en tvååring. Jag var kanske inte helt kaxig när  min 12 kilos "bebis" pekade på sin mors tutte, log med sina små gaddar  och ropade "TUTTE!". Ja, då visste jag och min omgivning att det var  matdags.De trädde på mig en osynlig filt av skam som låg lika prydligt  som den där filten som jag lade över Matheos huvud när han åt. Han ville  inte ha filten och jag ville inte ha skamfilten över mig. Men där satt  jag alldeles kuvad och ammade skamset. Felet var egentligen inte  omgivningen, utan att jag själv hade betett mig som omgivningen innan  jag fick barn.

Jag  hade tidigare varit den som sa: "Hur svårt kan det vara att skyla tutten  när man ammar?". Snart fick jag inse att det kan vara hur svårt som  helst. Jag skämdes inte lika mycket över amningen som jag gjorde över  att jag hade varit den raljante pekaren på andra sidan. Där fick jag. Så  oroa dig inte för dom som pekar, de har med största sannolikhet inte  barn och om de får så kommer de också lära sig sin läxa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!