Foto: Liderina

6 saker vi föräldrar måste sluta döma varandra för

De flesta föräldrar tycker nog att just deras sätt att uppfostra och behandla barn är det bästa. Men det innebär inte att andras sätt är dåliga eller fel. Tänk om vi en gång för alla skulle sluta döma ut och istället peppa varandras föräldraskap! Dessa saker kan vi hjälpas åt att reflektera över:

1. Om vi ammar eller flaskmatar

Det pågår en ständig debatt kring amning och flaskmatning och vi måste en gång för alla lära oss att acceptera att somliga familjer väljer bröstet och andra flaskan. Det är varken okej att säga till en kvinna som flaskmatar att det är dåligt för barnet eller till en ammande mamma att hon är ojämställd. Vi får utgå från att de gör det som passar bäst i deras familj.

2. Om vi har barnvakt eller ej

Vissa föräldrar har inget behov av att vara ifrån sina barn, vilket gör att de sällan lämnar bort dem eller har barnvakt. Andra mammor och pappor går gärna iväg ibland, utan barn, och låter en vän, släkting eller barnflicka ta hand om de små. Hur man än gör måste det vara okej, utan att man ska behöva höra att man är "hönsmamma/pappa" eller att man inte borde ha skaffat barn eftersom de sover borta en natt.

3. Vad vi ger våra barn att äta

Visst finns det mat som är nyttigare än annan, men det är inte alla barn som uppskattar kål, råris och långkokt kyckling, även om deras föräldrar har en ambition att få i dem hela kostcirkeln. De föräldrar som trots allt har barn som äter detta måste få fortsätta med sin mathållning utan att hånas, samtidigt som föräldrar med kräsna barn ska kunna servera korv och pasta flera dagar i veckan utan att dömas för det.

4. Hur tidigt vi skolar in på förskolan

De flesta föräldrar tycker att det jobbigt att skola in sina småbarn på förskolan, men även här gör alla familjer det som passar deras situation bäst. En del skolar in sin nyblivna ettåring, medan andra töjer på föräldraledigheten och kan vara hemma i flera år. Båda måste accepteras utan att någon säger att det är synd om den lilla, eller att treåring måste ha kompisar att leka med för att inte bli asocial.

5. Hur varmt vi klär våra barn

En del barn är varmblodiga och behöver inte mer än en fleecetröja när det är nollgradigt, medan andra behöver bylsas på ordentligt för att inte frysa öronen av sig. Vi får utgå från att alla föräldrar försöker klä sina barn så bra de kan.

6. Om vi kollar mobilen i lekparken

Numera har vi i princip hela livet i mobilen – allt ifrån inköpslistor till appar för kollektivtrafiken. Dessutom görs ju all kommunikation via telefonen, så om en förälder tittar i mobilen en stund medan barnen gungar kan vi kanske spara våra dömande blickar (till och med om hen kollar Instagram).

Men, handen på hjärtat, vi kommer alltid att ha olika åsikter om massor av saker. Däremot kan vi alla försöka tänka på hur vi uttrycker oss, och även vara öppna för andras uppfostringsmetoder. Att dela med sig av råd som funkar för en själv kan säkerligen uppskattas – om det framförs på rätt sätt. Och ibland är det bäst att bara hålla tyst.

Och ärligt talat – nu dömde ju mama er som dömer! 😉

Öppenhet, värme, pepp och stöttning är det som kännetecknar vår Facebookgrupp mamapower. Gå med för att bli en del av världens grymmaste mammagrupp!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!