Foto: Getty images

10 oslagbara fördelar med att vara nybliven mamma

Passa på! De första sex månaderna som mamma har du frikort från många måsten och ansvar. Välkomna alla nyblivna mammor, till några månader utan skyldigheter (förutom att hålla den nya lilla människan vid liv, så klart)!

1. Du behöver inte vara social

De första tio dagarna behöver du inte prata med NÅGON mer än närmsta familjen. Respekten för den första ”babybubblan” är ENORM – use it! Men även nästkommande halvår har du alltid en god ursäkt för att inte svara i telefon (”Bebisen hade precis kräkts över hela mig”) eller att skippa den där fikan med mammagruppen (”Gullisen hade ont i magen, vi gjorde babymassage hela eftermiddagen”).

2. Du behöver aldrig vara i tid

Ett spädbarn är bästa ursäkten för alla typer av sena ankomster (ofta är det till och med sant). ”PRECIS när vi fått med oss allt och tog oss utanför dörren så skulle lillan givetvis passa på att bajsa ned hela overallen!” får sällan några följdfrågor.

3. Du behöver inte ha fint hemma

Omfamna kaoset! Nu har du helt plötsligt en ursäkt för att det ligger grejer överallt. Inget kommer med så mycket småpryttlar och gadgets som en bebis. För att inte tala om alla kaffemuggar som du strör omkring dig och aldrig hinner plocka bort. Ingen tid finns ju för att städa när en måste mata bebis 24/7. Yes, alltså!

4. Du kan se ut precis hur du vill

Den där kräkfläcken syns ju knappt. Och håret tvättade du ju trots allt för en vecka sedan. Perfekt, du är redo för en barnvagnspromenad. Haters gonna hate, men en småbarnsförälder bryr sig inte.

Foto: Istock

5. Du behöver inte komma ihåg något

Amningen påverkar minnet – det är den största konspirationen som mödrar hållit vid liv i alla tider. Varför skulle man påstå något annat när det ger en spelrum att helt plötsligt bara behöva rycka på axlarna när en glömt en viktig födelsedag eller missat tiden på BVC?

6. Du kan alltid unna dig en tupplur

Det spelar ingen roll under vilka omständigheter. Om du är hemma eller borta, en småbarnsförälder kan alltid säga ”Jag måste passa på att sova nu när barnet sover”, och däcka ifrån vilken trist konversation som helst.

Läs också: 8 situationer alla föräldrar upplever när de besöker BVC

7. Du behöver inte lägga tid på matlagning

Ingen förväntar sig att komma hem till nyblivna föräldrar på gourmetmiddag. Om bebisen fått mat så är alla viktiga behov redan täckta. Ni andra, ni kan väl värma på något i frysen – om ni hittar något?

8. Ingen ifrågasätter om du hänger framför en serie hela dagen

Det är heeelt okej att plöja igenom alla avsnitt av ”Vänner” igen. Njut så länge det varar, så fort knodden börjar krypa är det slut på soffhänget.

9. Du har annat att prioritera än träning

Ingen stress till gymmet här inte. Många träningsanläggningar har inte ens barnpassning före ett års ålder – så vad sa vi om det där soffhänget? Just det!

10. Du kan alltid hänvisa till ”dålig nattsömn”

Skulle någon – mot förmodan – ändå vara på dig om något av ovanstående, så har du fortfarande esset kvar i rockärmen! Oavsett vad som händer, när det händer eller varför det händer så törs ingen säga emot någon som inte fått sova sammanhängande mer än 45 minuter åt gången det senaste halvåret. Använd det, det är ditt starkaste vapen!

Läs också: 10 saker vi sa innan vi fick barn (det fick man ju äta upp!)
Anna, 29: ”Jag är den första mamman i kompisgänget. Nu väljer de bort mig” 

Av: Hannah Almerud

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!