När Johanna Westman, 42, gör kokböcker om barnmat har hon god hjälp av test-trion hemma. Här är hennes mama-favoriter.

Johanna Westman

Ålder: 42.

Familj: Mamma till Greta, 13, Bobo (Astrid), 12, Svante, 5,5. Gift med filmaren Erik Gandini, 44.

Bor: I Stockholm.

Gör: Arbetar som matskribent, författare och programledare.

Aktuell med: ”Första måltids­boken”(Rabén & Sjögren).

Äter helst?
– Alla rätter i mina böcker är sånt vi äter hemma hos oss, men jag äter i princip allt. Det hänger lite på när och var du frågar. På sommaren tycker jag att det är gott med fisk och alla grönsaker som är i säsong. Färska rödbetor med smör, mangold, friterade zucchiniblommor…

Restaurangtips?

 – Jag går gärna till Bistro Sud på Södermalm i Stockholm. Där är det pålitligt bra mat, familjär stämning och så är det nära hem.

Barnen som inspiration?
 – De har en viktig roll eftersom de ska äta upp alla mina experiment! Och naturligtvis lyssnar jag mycket på dem eftersom det är för barn jag skriver. Men, framför allt inspirerar de mig till att vara ledig.

Favoritresmål?
 –  Alla! Inget är så inspirerande som att resa. Vi älskar Italien, där har vi familj och vänner och det finns ständigt nya platser att åka till. Annars är matmarknaden La Bocqeria i Barcelona fantastisk, och New York är i särklass när det gäller idéer för nya sätt att laga mat på.

Klädshopping?
 –  Jag gillar Grandpa på Söder i Stockholm för kläder till mig själv, och jag gör ofta fynd på Bric-a-Brac på Swedenborgsgatan. Till barnen tycker jag att det är svårare att hitta kläder. Utbudet för mellanbarn är begränsat om man inte vill gå på H & M eller spendera tusenlappar. Vi har handlat en del på Zara eller på second hand, men nu vill mina stora tjejer helst få välja själva vad de ska köpa.

Filmtips?

 – Jag blev väldigt berörd av ”Biutiful” av Alejandro González Iñárritu, en film som dröjde kvar länge. men jag återvänder alltid till ”Funny face” med Audrey Hepburn.

Böcker ni läser hemma?

 – Många! ”Den långa flykten” av Richard Adams var en stor läsupplevelse för flickorna och mig. Med Svante läser jag gärna något av Pija Lindenbaum för hennes finurliga språk. På mitt nattduksbord ligger självbiografin ”Just kids” av Patti Smith, den är fin.
 – Vi hänger gärna på Bokslukaren på Mariatorget i Stockholm. På lördagar är det nästan alltid roliga uppläsningar eller spelningar där.