Många av oss kämpar mot torrt, risigt och frissigt hår under vintern. Men misströsta inte, det finns hjälp att få!

Torrt, frissigt hår kan bero på kemisk överbehandling, men vinterns uttorkande faktorer, som blåst, kyla och centralvärme, har förmodligen ett ännu tjockare finger med i spelet. Minusgraderna och inomhusvärmen gör dess­utom håret flygigt, eftersom temperaturväxlingarna alstrar statisk elektricitet, och hårstrån med samma sorts laddning stöter ifrån varandra.

Gör det själv: Snabbaste och billigaste beautyfixen är att göra din egen tämjande balsamspray med hjälp av vatten och lite hårbalsam (skakad, inte rörd) i en liten sprayflaska. Ställ också stora glasskålar med vatten på fönster­karmen för att öka luftfuktigheten inomhus och motverka hårproblemen på så sätt. Med akvarieväxter och/eller stenar i så blir det till och med en fin inredningsdetalj!

Experttipset: ”Ett typiskt vinterproblem hos kunder är torr, kliande

Marc Anthonys Bye bye frizz 30-day no frizz keratin smoothing treatment - bästa tipset mot frissigt hår.
hårbotten. Du löser det genom att lägga om dina schamponeringsrutiner. Ofta tvättar vi håret på morgonen, sätter upp det i en tofs och går ut i kylan, och då blir hårbottnen ofelbart uttorkad. Mitt tips är att på vintern i stället tvätta håret på kvällen, och försöka att föna det åtminstone i bottnen innan man går och lägger sig”, säger frisören Marit Olsson på salong Freestyle i Lund.

SOS-produkten: Marc Anthonys Bye bye frizz 30-day no frizz keratin smoothing treatment, 159 kr för 30 ml ­schampo och 100 ml behandling. Avlägsnar frissighet i både lockigt och rakt hår i upp till 30 dagar (!).