Klassisk västerbottenpaj med en god hasselnötspesto till. Recept av mamas matbloggare Monica Eisenman.

I stor paj (8-10 bitar) eller 4 små pajer (ca 24 små bitar)

Denna paj kan serveras som en stor paj med peston bredvid. Alternativt kan man göra pajen i små formar och servera som förrätt. Man kan även skära de små pajerna i små tårtbitar och lägga en klick pesto ovanpå varje bit – då blir de mer som ett litet tilltugg.

DU BEHÖVER:

Pajdeg:
125 g smör, kallt
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
Eventuellt lite iskallt vatten
¼ tsk salt

Fyllning:
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
cirka 300 g västerbottenost, riven

Hasselnötspesto:
3 dl färsk basilika
1 dl hasselnötter
1 liten vitlöksklyfta, pressad
cirka 2 msk olivolja
½ dl crème fraiche
Salt och peppar

Basilika till garnering

GÖR SÅ HÄR:
Ta fram en stor pajform eller fyra små. Arbeta ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt några droppar vatten om degen känns för torr. Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader.

Kavla ut degen och täck pajformarna ­alternativt tumma ut degen i ­formarna. Ställ in formarna i kylen i ytterligare 15 minuter. Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalen i ugnen i cirka 10 minuter. Sänk ugnen till 175 grader när du har gräddat klart pajskalen.

Vispa äggen. Blanda i mjölk, ­grädde, salt och västerbottenost. Häll ner blandningen i de för­gräddade pajskalen. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills ­pajerna börjar bli gyllenbruna.

Under tider gör du i ordning ­peston. Kör basilika, hasselnötter och vitlök i en matberedare eller med mixerstav. Häll ner oljan i en tunn stråle och mixa under tiden. Rör till sist ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Servera pajen med peston.

 

PS. På alltommat.se finns receptet på västerbottenspaj ala original.

NUVARANDE Västerbottenpaj med hasselnötspesto
NÄSTA Vårvacker potatissallad