En favorit som barnen kan äta med sked eller med gräddiga fingrar.

14 stycken

Du behöver:
100 g rumstempererat smör
1½ dl strösocker
2 äggvitor
2½ dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
Lite malen kanel

Fyllning 1:
Grädde
Lingon-­ eller hjortronsylt

Fyllning 2:

1 dl hjortronsylt + lite extra
200 g philadelphiaost
1 dl vispgrädde finrivet skal av ½ apelsin

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Vispa smör och socker luftigt. Vispa upp äggvitorna lätt med en gaffel. Tillsätt mjöl, vaniljsocker och äggvita i smöret och vispa ihop till en jämn smet. Bred ut till tunna rundlar, cirka 12 centimeter i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Pudra över lite malen kanel. Baka dem mitt i ugnen, cirka 5 minuter, tills de börjar få lite färg. Ta ut och lossa dem från plåten, forma direkt till strutar. Ställ dem i en mugg för att stelna. Om kakorna hinner stelna för mycket på plåten innan de formats, kan man ställa in plåten snabbt i ugnen igen så att de mjuknar. Tänk på att det är lite hett om fingrarna när man formar strutarna. Fyll strutarna med grädde och sylt. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen luftigt med en elvisp. Spritsa eller klicka fyllningen i strutarna precis vid servering. Toppa gärna med lite extra sylt.

Recept från ”Svenska kakor och desserter” av Malin Landqvist.