Kakor med somrigaste smaken!

30–40 kakor

Mördegskakor som smaksätts med smultronessens. Smultronessens hittar du i bakbutiker på ­nätet, alternativt kan du reducera saft och smaksätta med den. Ta i såfall 1 dl koncentrerad smultron- eller jordgubbssaft och koka tills det återstår 2 msk.

DU BEHÖVER:

5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 1⁄2 dl florsocker
230 g smör, kallt och i kuber
1 tsk vaniljsocker
1 msk smultronessens eller 2 msk reducerad saft
Röd livsmedelsfärg
1 citron, zest
1 msk pressad citronsaft

GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg vetemjöl, potatismjöl, florsocker, smör och vaniljsocker i en matberedare och mixa till fina smulor. Har du ingen maskin kan du knåda

ihop det för hand.

2. Lägg hälften av degen åt sidan.

3. Häll smultronessens samt några droppar röd livsmedelsfärg i degen som ligger i bunken och mixa till en smulig deg. Knåda snabbt ihop till en jämn deg för hand.

4. I andra halvan rör du ner citronzest och citron- saft, knåda till en smulig deg.

5. Blanda ihop degarna tills det blivit ett fint mar- morliknande mönster.

6. Forma degen till en rulle, plasta in och låt ­ligga i kylen i cirka 30 minuter.

7. Sätt ugnen på 175 grader och låt den bli varm.

8. Skär cirka 1 centimeter tjocka skivor av degrullen och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

9. Grädda i cirka 10 minuter tills de börjar få lite färg. Låt svalna.

Recept från boken ”Liten kaka” av Emelie Holm, som släpps den 27 mars.

NUVARANDE Smultronkaka
NÄSTA Cheesecake med nutellamousse och lakritstopping