Nu vill vi ut! Duka för en picknickmiddag i det gröna. Och ta med en nästan barnförbjudet god chokladkaka till dessert!

– Alla kan slänga ihop en skön spontanpicknick, det behöver inte bli så pretentiöst, säger kocken Lisa Lemke, 31, som serverar inspirerande sällskapsmat i sin nya kokbok ”Till sommaren”.
– Många rynkar på näsan åt ordet buffé, de ser något slabbigt framför sig. Men det är egentligen ett fantastiskt upplägg, flera rätter, man sitter tillsammans, plockar av vad man är sugen på. Det är väldigt avslappnat ”mood” som passar sommaren.

Se till att det alltid finns lök, vitlök och citron hemma och gärna ägg, smör, grädde och mjölk, då klarar du dig långt, tipsar Lisa. Själv försöker hon och maken att laga och äta mat efter säsong (”tomatförbud på vintern!”), en tanke hon ser fram emot att föra vidare till sin förstfödda som just nu ligger i magen.
– Den första tiden under graviditeten ville jag bara äta superstark thai- och texmex-mat. Annars kan man såklart skylla på att jag bara måste äta en massa småkakor just nu – men det är jag ju egentligen alltid sugen på, haha.

Recept ur Lisa Lemkes nya kokbok ”Till sommaren – mat för många”:

Kall morots- och kokossoppa

Potatismuffins med ost

Grillad hoisin-kyckling

Nudelsallad med sesam och lime

Chocolate Divine

Recept ur boken ”Till sommaren – mat för många” av Lisa Lemke.

NUVARANDE Packa picknickkorgen – smarriga recept
NÄSTA Monica Eisenman på sin första barnvagnspromenad