"När jag är för lat för att baka peppar­kakor gör jag i stället kolakakor med pepparkakskrydda. Mycket enklare och faktiskt godare än originalet", säger Clara Lidström. Glasyren gör kakorna extra festliga men kan förstås uteslutas.

Cirka 30 stycken.

DU BEHÖVER:

100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskrydda

Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk citronsaft
3 msk frysta lingon

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och sirap krämigt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en kletig deg.

Gör två långa rullar och lägg på en plåt med bak­plåtspapper. Platta till lite lätt och grädda gyllen­bruna.

Skär i snitt och låt sedan svalna på plåten. Blanda florsocker och citronsaft till en jämn smet. Rör i lingon försiktigt, så att de precis mosar sig lite. Ringla glasyren över snittarna och låt stelna. Förvara i frysen.

NUVARANDE Kolapepparkakor med lingonglasyr
NÄSTA Elaine Eksvärd – årets karriärmama 2012