Snitsiga förrätter, spagetti och suisse när deckarförfattaren Denise Rudberg bjuder familj och vänner på middag. Supersmaskigt!

Denise Rudberg

Ålder: 42.

Familj: Henrik, 42, samt barnen Calle, 11, och Loppsan, 9, från en
tidigare relation.

Bor: På Östermalm i Stockholm.

Gör: Författare.

Aktuell:
Med kokboken ”Mingel och festmat med Denise” som kommer i april.

– Jag kan bli rätt provocerad av att allt alltid måste vara så fancy, säger Denise Rudberg apropå matlagningshajp och foodies – och konstaterar att hennes egen kokbok ”Mingel och festmat med Denise” ÄNTLIGEN är klar efter flera års idéer.
– Nu hoppas jag kunna bidra till att folk våga bjuda hem på köttbullar och att gästerna har vett att uppskatta hur lyxigt det är.

Vilket är ditt favoritrecept i boken?

– Bolognese deluxe är ju en given favorit. Den går hem i alla läger och känns lyxigare att bli bjuden på än man kanske kan tro. Vi hade middag på landet för en annan familj som var helt uppjagade över att det serverades mat som alla kunde äta.

Hur funkar det när du lagar mat med barnen?
– Jag har i ärlighetens namn lite svårt att släppa in dem ibland. Jag ser min tid i köket som avkoppling och då blir det förstås en krock om man samtidigt ska vara pedagogisk och tålmodig. Men i höstas pratade jag med min killes mamma som berättade att hon under uppväxten lät alla sina tre barn få varsin dag i veckan då de ansvarade för middagen. Jag tog fasta på det och på måndagar lagar Loppsan maten och på onsdagar Calle. Reglerna är att de får handla det som behövs och att man inte får laga samma rätt under samma månad. Det fungerar långt över förväntan, galet lyxigt att barnen lagar mat två dagar i veckan – och de är grymt duktiga! Mina barn är rätt picky med maten och har alltid varit, så det här är helt
optimalt – det gör att de börjar testa nya saker helt på eget bevåg. Att jag inte fattat det tidigare …

Recept ur ”Mingel och festmat med Denise”:

Äggsalladsblad och fetaostfyllda snackspaprikor

Den fulländade spagetti bolognesen

Mjölkchokladsuisse