Äta? Igen? Ibland blir köttbullar eller grillkorv den enda lösningen, varje vecka. Men så behöver det inte vara! Här är husmorsornas uppstyrda veckomatsedels-bok.

Emma Hamberg

Ålder: 41.

Familj: Maken Agi, 41, barnen Ditte och Nåmi, 13, och Saga, 9.

Bor: I Norrviken.

Gör: Författare och kokboks­författare. (Förutom kokboken ­kommer Emma i ­augusti ut med ­romanen ”Rosengädda, nästa!” på Piratförlaget.)

Aktuell: Med kokboken ”Din mat­kasse – recept, inköpslistor, middagsmys” (bokförlaget Semic) som hon skrivit ihop med formgivaren och grannen Anette Rosvall.

Anette Rosvall

Ålder: 46.

Familj: Maken Jonas, 45, barnen Viktor, 18, och Åke, 12.

Gör: Formgivare och kokboks­författare som skrivit ”Din ­matkasse – recept,­ ­inköpslistor, middagsmys” ihop med sin ­granne Emma Hamberg.

 

Husmorsornas, alias Emma Hambergs och Anette Rosvalls nya kokbok heter ”Din matkasse – recept, inköpslistor, middagsmys” och den är som gjord för stressade familjer, sådana som tenderar att fastna i affären sena eftermiddagar med ”vad ska vi äta”-ångest medan barnen skriker av trötthet och godis-cravings. Boken innehåller just inköpslistor och veckorecepet med mat för hela året. mama ringde upp Emma mitt i siestan för att få veta mer.

Varför behövs den här kokboken?

– Skillnaden mot andra kokböcker är ju just den här matkasse-grejen, man får själv gå och anpassa sin inköpslista efter antal familjemedlemmar och andra preferenser. Sedan har vi fotat varje säsong i ett nytt hem, vi älskar mat och att snoka runt i människors hem!

Hur får du själv till vardagsmaten stressiga veckor?

– Man måste ju prioritera. Vissa prioriterar träning, andra mat. Jag är en typisk matprioriterande människa. Ändå kör det ihop sig ibland och då har jag några rätter som går jättesnabbt. En sådan är att göra egen pesto, jag älskar ärtpesto gjord på ärtor, vitlök och parmesan, den går att göra lika snabbt som pastan kokar, och så en sallad till. Vego, gott och underbart.

Blir det inte tråkigt att planera matsedel en vecka i förväg?
– Jag älskar att planera mat i förväg! När man ska vara spontan tycker jag många gånger att man blir hängande i affären och det står still i huvudet. Jag började med veckoplan ­eftersom jag märkte att maten blir godare om man inte panikhandlar i sista stund.

Tänk om veckan blir helt åt skogen och man hamnar på pizzerian eller i korvkiosken i stället för framför spisen som man tänkt?
– Så kan det bli, att man planerar något och så går det åt helvete. Men ibland vet man i förväg – nu blir det en stressig vecka, jag ­pallar inget annat än pizzahämtning. Då får det vara så.

Vilka rätter i boken skulle dina döttrar ­välja?
– Mina stora tjejer skulle välja indisk lax, man mortlar ihop kokos, koriander och lime, lägger som en smet över laxen och in i ugnen. Fantastiskt gott. Den lilla, Saga, skulle välja asiatiska köttbullar, som man doppar i en thaidressing.

VECKOMATSEDEL:

Måndag: Svartrotsgratäng

Tisdag: Italienska kycklingrullar med pasta

Onsdag: Förkylningssoppa

Torsdag: Vilda biffar

Fredag: Räk- och krabbkakor med majrove-coleslaw och en efterrätt: Äppelsoppa

Inköpslista som gör att ni kan laga allt ovan:

Frukt & grönt:
500 g potatis till mos
1 majrova
8 svartrötter
4 vitlökar
2 gula lökar
3 vårlökar
2 citroner
1 lime
1 kruka salvia
1 kruka mynta
3 gröna chilifrukter
1 kruka koriander
cirka 1 kg äpplen
lingon
chilifrukter

Kött & fisk:
100 g sidfläsk
500 g älgfärs
12 salamiskivor
12 tunna kycklingfiléer
200 g kycklingfilé
250 g räkor

Mejeri:
½ liter mjölk
7 ½ dl grädde
4 ägg
(2 msk) messmör
smör
1 liten bit parmesan
300 g mozzarella
1 tub majonnäs

Torrvaror:
500 g pasta
4 skivor rostbröd
4 portioner ris (om du vill ha det till dina krabbkakor)
3 dl tomatsås
250 g krabbkött på burk
1 flaska viltfond
1 flaska kycklingfond
Kycklingbuljong
(½ dl) råsocker
Hel kanel
(2 msk) potatismjöl

Övrigt:
 (1 msk) whiskey