Är du gravid får du inte äta det och det... Tyst! Säg vad jag får äta i stället! "Massa gott, som dessutom hjälper mot gravidkrämpor", säger matbloggaren Monica Eisenman. Här är hennes bästa tips!

Aptiten ser olika ut under graviditeten. Vissa mår illa och har ingen hunger alls för att plötsligt vilja äta hela tiden. Många har cravings, och bara måste ha lakrits, apelsinskal eller krita.

Monica Eisenmans tips på bra gravidmat

Eftersom jag själv mådde illa i början och sedan fick ont varje gång jag åt, så var maten ingen enkel sak. Ett tag ville jag bara äta ­kalaspuffar – till frukost, lunch och middag. När jag mådde som mest illa i början av graviditeten var chips det enda jag ville äta, hela ­tiden.

För att kompensera för denna inte särskilt näringsrika diet så försökte jag få i mig åtminstone ett ”nyttigt” mål mat om dagen. Framför allt fokuserade jag på de nödvändigaste vitaminerna och mineralerna. Jag prioriterade råvaror rika på antioxidanter, järn och Omega-3. Chipsen varvade jag med grönsaker och jag gjorde egna dipper.

Här bjuder jag på några recept innehållandes näringsämnena som gravida behöver. De lindrar även gravidåkommor som till exempel illamående. De är dessutom ”snälla” (för dig med halsbränna).

Försöker du se till att få i dig det du behöver så kan du med gott samvete festa till det med Ben & Jerrys chokladglass eller öppna den där oemotståndliga chipspåsen då och då.

Nyttiga recept till dig som är gravid

Morotssoppa med ingefära och apelsin

Morotssoppa med ingefära och apelsin.

Ingefära är känd för att lindra illamående. Värt att testa om man mår illa mycket under graviditeten.

3 x smaskiga smoothisar

Mangosmoothie, avokado- och ananassmoothie och banansmoothie.

Mangosmoothie, avokado- och ananassmoothie och banansmoothie.

3 x goda röror

Cream cheeseröra, valnötspesto och guacamole med torkade aprikoser.

Cream cheeseröra, valnötspesto och guacamole med torkade aprikoser.

Lax med broccoli, matvete och krämig mango chutneysås

Lax är en våra bästa källor till Omega-3.

Lax med broccoli, matvete och krämig mango chutney-sås.

Gingersnaps – goda ingefärskakor

Gingersnaps.

Gingersnaps.

NUVARANDE Gravidmaten du blir pigg av
NÄSTA Gingersnaps