Fantastiskt goda kakor med ingefära - perfekt för dig är gravid eftersom ingefära sägs lindra illamående.

Cirka 20 kakor

I många kulturer har ingefära använts i tusentals år, i matlagning och som ”univer­sal­medicin”. Förutom att den är full av anti­oxidanter så är dess mest kända egenskap att den ­lindrar illamående. Som gravid hade jag alltid några gingersnapskakor i hand­väskan som jag tog fram och knaprade på.

Du behöver:

2 ½ dl farinsocker
125 g rumsvarmt smör eller margarin
½ dl mörk sirap
3 tsk färskriven ingefära
1 ägg
5 ½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
¼ tsk malen kryddnejlika
½ krm salt
½ dl strösocker

Gör så här:
Rör socker och smör poröst. Tillsätt sirap, ingefära och ägg. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Blanda ihop till en slät deg. Kyl i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg strösocker på en tallrik. Rulla degen till bollar. Rulla bollarna i sockret och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.