Fantastiskt goda kakor med ingefära - perfekt för dig är gravid eftersom ingefära sägs lindra illamående.

Cirka 20 kakor

I många kulturer har ingefära använts i tusentals år, i matlagning och som ”univer­sal­medicin”. Förutom att den är full av anti­oxidanter så är dess mest kända egenskap att den ­lindrar illamående. Som gravid hade jag alltid några gingersnapskakor i hand­väskan som jag tog fram och knaprade på.

Du behöver:

2 ½ dl farinsocker
125 g rumsvarmt smör eller margarin
½ dl mörk sirap
3 tsk färskriven ingefära
1 ägg
5 ½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
¼ tsk malen kryddnejlika
½ krm salt
½ dl strösocker

Gör så här:
Rör socker och smör poröst. Tillsätt sirap, ingefära och ägg. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Blanda ihop till en slät deg. Kyl i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg strösocker på en tallrik. Rulla degen till bollar. Rulla bollarna i sockret och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.

NUVARANDE Gingersnaps
NÄSTA Lax med broccoli, matvete och krämig mango chutneysås