En smaskig pizza där alla själv kan få välja sin topping!

4–6 mindre pizzor eller 1 jättestor

DU BEHÖVER:

Pizzadeg:
½ pkt jäst
2 ½ dl ljummet vatten
½ tsk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
6 ½ dl dinkelmjöl + lite extra till utbakning

Färdigköpt, god tomatsås
2 mozzarellabollar à 125 g, i bitar
flingsalt
peppar

Förslag på olika topping: Lufttorkad skinka, rökt skinka, riven smakrik ost, ädelost i bitar, skalade räkor, skivade champinjoner, tunt skivad lök,
skivade körsbärstomater, sköljd och avtorkad
rucola, grovt riven basilika, pinjenötter.

GÖR SÅ HÄR:

1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vatt­net. Tillsätt salt, socker och olivolja, och rör sedan i mjö­let. Bearbeta ordentligt tills degen är smidig och känns hanterlig. Lägg till­baka i bunken, täck med plastfolie och låt vila i 60 minuter.

2. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Dela degen i 4–6 delar och kavla ut dem på lätt mjölat bakplåtspapper.

4. Nu är det dags för topping! Bred ett par matskedar god tomatsås över pizzan (lämna någon centimeter av kan­ten utan) och lägg på några bitar mozzarella. Välj bland de toppings som behöver tillagas en stund, till exempel lök, champinjoner och tomater.

5. Baka i mitten av ugnen i 10 minuter.

6. Ta ut pizzan och ställ in ugnsvärmen så att den bara kommer underifrån, då får pizzan en knapri­gare botten. Lägg på ingredienser som bara behöver en kort stund i ugnen, till exempel lufttorkad skinka, bitar av ädelost, räkor eller pinjenötter, och ställ in pizzan i ytterligare 5 minuter.

7. När pizzan är färdig strör du över lite grönt innan du serverar, till exempel rucola och basilika. Lite olivolja, flingsalt och nymald peppar är pricken över i.

Recept från boken ”Bjud hem!” av Eleonora von Essen.