Fixa fikat med småkakor, cupcakes och en favorit i repris – rulltårtan! Misslyckas marängen? ”Så länge det smakar gott kan man fortfarande göra något av det”, säger dessertkreatören Emelie Holm.

Emelie Holm

Ålder: 31.

Familj: Maken Henrik, Nils, 3, och en bulle i ugnen (vi kunde inte låta bli).

Bor: Stockholm.

Gör:
Dessertkreatör, bloggar på liten kaka.se samt ägare av dessertstudion Liten kaka.

Favoritrecept: Det måste vara cheesecake med kaffe och citron. Det är en sådan som jag bara inte kan sluta äta.

Aktuell: I mars debuterar hon som bakboksförfattare med boken ”Liten kaka”.

Emelie Holm var höggravid när hon 2009 öppnade Sveriges första cupcakebageri. I en lokal i Göteborg tog hon emot beställningar, bakade cupcakes och levererade bakverken. Helt själv. Men bageriet lämnade hon kvar i Göteborg när flyttlasset gick mot Stockholm. Bakandet har hon däremot inte lagt åt sidan. Senaste året har hon arbetat för att uppfylla drömmen att ge ut sin egen bakbok ”Liten kaka”.

Hur kom det sig att du gjorde boken?
– Jobbet med bageriet blev för mycket. Jag jobbade dygnet runt men det gav inte så mycket tillbaka. Så jag började jobba som redaktör, redigerade recept och då föll det sig naturligt att även ta tag i drömmen om bakbok.

Hur orkade du som nybliven mamma?

– Har man en vilja så går det. Dessutom var det så kul att driva cupcakebageriet. Men det var ganska tungt och jag kände att det inte var något jag skulle orka med i längden. Det var då jag bestämde mig för att sälja bageriet och göra något annat.

Är din son Nils med och bakar hemma?
– Absolut! Nils är en bra kock och han älskar att baka och är intresserad av matlagning. Han brukar göra sina egna pannkakor!

Men han är ju bara tre!
– Ha ha! Ja, men han har varit med mig mycket i köket och bakat. Jag ställer fram de ingredienser som behövs och så blandar han ihop allt själv. Oftast blir de faktiskt goda!

Bästa receptet att baka med barn?

– Jästa bullar. Det är jättekul för barnen att forma, rulla och knåda. Det är lite som att leka med Play-doh. Sedan kan man även göra enklare gräddbullar. Det är jättekul för barnen att doppa i smält choklad. Barn gillar ju att kladda.

Hur gör man för att inte baka ner hela köket när barnen är med?

– Det går inte! Men det man kan tänka på är att ta bort ömtåliga saker som står framme. Sedan är det bara att räkna med stök.

Men om man misslyckas med något bakverk?
– Så länge det smakar gott kan man fortfarande göra något av det, säger Emelie och skrattar.
– Jag misslyckades totalt med några makroner men ville inte slänga dem, de smakade ju fortfarande gott. Så jag smulade ner marängen i en tårta och det blev jättegott! Man kan alltid vara kreativ!

 

 

Recept av Emelie Holm:

Jordgubbs- och chokladcupcakes

Citronrulltårta med marängfrosting

Cheesecake med nutellamousse och lakritstopping

Smultronkaka

 

Fler recept på rulltårta:

Rulltårta med hallon­smörkräm

Hembakat-redaktionens bästa recept på rulltårtor