Den gamla roomservice-favoriten club sandwich är ju en av de där mackorna som folk hela tiden känner sig tvungna att återuppfinna. Men ibland är klassikerna faktiskt bäst, så här följer receptet på exakt hur den ursprungligen serverades på den spelklubb i Saratoga springs där den uppfanns någon gång i slutet av 1800-talet. Tandpetare med vippor på är, som ni förstår, ett måste.

4 personer

Du behöver:

12 skivor pain de mie (formfranska, recept finns i boken)

8 skivor bacon av bästa sort
4 tomater
4 blad isbergssallad
16 cocktailtandpetare
majonnäs
salt och svartpeppar
350 g kalkonbröst
1 gul lök
1 citron
6 vitlöksklyftor
1 liter vatten
½ dl salt
1 ½ msk strösocker
1 knippe dragon
1 knippe bladpersilja
1 lagerblad
1 msk svartpepparkorn

Gör så här:
1. Dagen innan du ska göra din klassiska club måste du förbereda genom att lägga kalkonen i en saltlag så att den blir saftig och god vid tillagning. Börja med att skala och skiva löken. Skär citronen i skivor. Lägg sedan alla ingredienser (utom kalkonen) i en kastrull och koka upp, låt svalna och häll sedan saltlagen över kalkonen så att den täcker och ställ in i kylen. Dagen efter tar du upp kalkonen ur saltlagen och låter den torka 1 timme i kylen. Sätt ugnen på 230 grader och ugnsgrilla kalkonen mitt i tills innertemperaturen är 71 grader. Ta ut, låt vila och skär sedan upp den tunt.

2. Knaperstek baconet i ugn eller stekpanna. Skiva tomaten och skölj isbergssalladen; ett kort dopp i isvatten gör den ännu krispigare.

3. Montera mackan genom att rosta tre brödskivor per person. Bre majo på underdelen och lägg sedan på sallad och den skivade kalkonen. Lägg på mittenbrödet, knaperstekt bacon och skivad tomat. Salta och peppra. Bre på majo på undersidan av den sista skivan bröd och kläm på. Stoppa i fyra cocktailtandpetare och skär mackan på diagonalen två gånger så att den består av fyra perfekta trekanter med en tandsticka i varje del. Servera med pommes och nåt kallt att dricka liggande i sängen framför tv:n.

Recept från boken ”Mackor” av Jonas Cramby.

NUVARANDE Club sandwich
NÄSTA Peanutbutter- och jellymacka