Gul citronrulltårta blir så mycket finare än en vanlig variant. Det här är en upphottad version av en klassisk svensk fikabit.

Cirka 8 portioner.

DU BEHÖVER:

Kaka:
4 ägg
2 dl strösocker
2 1⁄2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1⁄2 tsk salt
2 msk rapsolja
2 msk crème fraiche
1 citron, saft och zest

Marängfrosting:
1 äggvita
3⁄4 dl strösocker
300 g smör, rumsvarmt
1⁄2 tsk vaniljpulver
1 citron, zest

Garnering:
Bär

GÖR SÅ HÄR:

Kakan:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker med elvisp så det blir riktigt poröst och vitt.

3. Sikta de torra ingredienserna i en skål.

4. Tillsätt mjölblandning, olja och crème fraiche i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda på låg hastighet. Avsluta med citronzest och -saft.

5. Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och fördela den jämnt över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.

6. Lägg en handduk på en plan yta och pudra översidan med florsocker. När kakan är färdig vänder du ner den på kökshandduken. Pilla försiktigt loss bakplåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken. Låt svalna på ett galler.

Marängfrosting:

1. Ställ en skål över en kastrull med sjudande vatten.

2. Häll i äggvita och socker och vispa för hand tills sockret har lösts upp.

3. Ta skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen blivit dubbelt så stor.

4. Klicka i smöret lite i taget och vispa. Konsistensen ska vara mjuk och smidig.

5. Blanda i vaniljpulver och citronzest.

Montering:
1. När kakan har svalnat, rulla försiktigt ut den. Den ska böja sig, då är den lätt att rulla ihop.

2. Fördela frostingen på kakan och rulla ihop den.

3. Skär skivor med en vass kniv och garnera med en klick av den resterande frostingen samt lite bär.

Recept från boken ”Liten kaka” av Emelie Holm som släpps den 27 mars.

NUVARANDE Citronrulltårta med marängfrosting
NÄSTA Jordgubbs- och chokladcupcake