En kladdig, ordentligt chokladig, chokladkaka. Serveras med fördel tillsammans med jordgubbar och en liten klick grädde.

10–12 bitar

DU BEHÖVER:
400 g mörk choklad av god kvalitet
175 g rumstempererat smör
90 g råsocker
5 äggulor
80 g vetemjöl (1 dl)
½ tsk salt
½ dl mjölk, 3 %
5 äggvitor

GÖR SÅ HÄR:

Värm ugnen till 175 grader. Klipp till bakplåtspapper och täck sidor och botten på en springform (23 cm). Det går lätt om du penslar formen med lite vatten eller olja.

Smält chokladen i ett vattenbad. Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Vispa ner en äggula i taget. Sikta ner vetemjöl och tillsätt salt. Häll i mjölk och smält choklad, vispa ihop till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner vitan i smeten. Bred ut chokladsmeten i formen och tryck till lite extra i mitten. Det gör att den färdigbakade kakan inte sjunker ihop lika lätt.

Grädda i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Då ska kakan kännas fast ute i kanterna, men lite lösare i mitten. Den kortare tiden ger en härligt kladdig kaka, den lite längre tiden ger en något fastare kaka. Ta ut kakan och låt den svalna helt i formen. Servera med glass eller lättvispad grädde och gärna jordgubbar till.

Recept från boken ”Till sommaren – mat för många” av Lisa Lemke.