Don’t bake it – just eat it! Tur är väl det, för cheesecake med oreokakor, nötkräm och lakrits­topping vill jag gärna äta – snart! Lakritspulver hittar du i bakbutiker på nätet.

4–6 portioner.

DU BEHÖVER:

Botten:
12 fyllda oreokakor
3 msk smör

Mousse:
200 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl Nutella eller annan hasselnötskräm
1 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde

Lakritstopping:

200 g färskost
1 dl florsocker
2 msk lakritspulver eller 3 msk finkrossad turkisk peppar

Garnering:

Färska jordgubbar
krossad turkisk peppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Mixa kakorna och smält smöret.

2. Blanda kaksmul och smör och fördela blandningen jämnt i bottnarna på

fyra större eller sex mindre glas eller burkar. Pressa ner blandningen med till exempel ett mindre glas för att få en jämn kakbotten.

Mousse:
1. Vispa färskost, nötkräm och vaniljpulver med elvisp så det blir fluffigt.

2. Vispa grädden hårt, vänd försiktigt ner den i färskostsmeten och blanda till en jämn och fin smet.

3. Spritsa eller häll ner smeten i burkarna och låt dem stå övertäckta i kylen ett par timmar.

Lakritstopping:
1. Vispa färskost och florsocker med elvisp.

2. Rör ner lakritspulver eller turkisk peppar.

Vid servering: Spritsa på toppingen och ­garnera med jordgubbar och turkisk peppar.

Recept från boken ”Liten kaka” av Emelie Holm som släpps den 27 mars.

NUVARANDE Cheesecake med nutellamousse och lakritstopping
NÄSTA Citronrulltårta med marängfrosting